Miałem napisać ja skończe i zapomniałem liczniki wyszły fajnie wlutowałem diody które podał blade13 identyczne jak oryginalne nie wiem jakby to było z diodami które podał savic ponieważ zamówiłem je i podobno do mnie dotarły ale ktoś z moich domowników przez przypadek podobno he wyrzucił paczkę myląc ją z makulaturą, ale mniejsza z tym bo chciałem zapytać czy ktoś wlutowywał te diody co podał savic. I jeszcze pytanie jak wam poszło z kalibracją liczników po ponownym zamontowaniu wskazówek bo ja miałem spoko a po paru odpaleniach obrotomierz spadł mi poniżej zera myślę, że wystarczy jak jeszcze raz go włoże równo na zero ale czy przytrafiło wam się coś takiego ??
Mi się przytrafiło, że obrotomierz ustawił się na 3tys zamiast 0 - po padzie akumulatora. Po uruchomieniu silnika się zdziwiłem, bo dalej to samo. W czasie jazdy z przerażeniem patrzyłem jak zamykam obrotek Ale po zatrzymaniu się i wyłączeniu zapłonu sam wrócił do prawidłowego 0.
koledzy a wymieniał ktoś z was może kiedyś te diody które odpowadaja za kontrolkę recznego i ABS ?? Wie może ktoś jaki to ma być model tej diody bo ja mam uszkodzone reczny ledwo co się pali a ABS nic :/
Było -> ABS, PPx2, OpenAiR, Servo, centralny+alarm, szport wydech
Bylo Audi B4 1,9 TDI + chip ,
było VW Golf 1,6 TD + LDA, FMIC
było Audi A4 1.9 TDI chip 115KM
jest VW Golf 4 1.9 TDI 90KM
Jest wsk 125
Dobrze, ze pomoglem z diodami. Teraz masz przynajmniej ori... Ja sobie pozaznaczalem tasma polozenie wskazowek bo one nigdy nie leza na "zero". Pozniej je ustawilem wedlug tego i sie udalo...
Może trochę zapomniany temat ale nie ma sensu otwierać nowego. Jestem od paru dni posiadaczem Polo 1.9D z 1997 i dopiero po zakupie zauważyłem że wskazówka obrotomierza przy zgaszonym silniku jest poniżej zera. Tak na oko to z 3 kreski i gdy odpalę to według niego trzyma 400 obr/min. a powinien chyba co najmniej ten 1000. W akcie desperacji rozkręciłem licznik i okazało się że nie ma żadnej regulacji, tylko jakiś cienki biały element plastikowy. Przesunąłem więc na wyłączonym wskazówkę i kręciła się kompletnie bez oporu. Po odpaleniu niestety wróciło do normy. Kolejna próbę podjąłem przy załączonym zapłonie ale nie odpalonym silniku i był już wyraźny opór na wskazówce więc przesunąłem ją na zero, po odpaleniu było wszystko bardzo ładnie. Ale po paru godzinach jazdy, kilku odpalaniach znowu wróciło do takiego samego stanu. Co może być przyczyna, jak można by to prosto naprawić bez wymiany licznika, widzę że samego obrotomierza nie można wymienić bo cały licznik to jedna płytka. Może wystarczyło by nakleić zwykły ogranicznik który by przy wyłączonych silniku blokował wskazówkę na 0?
Niczego nie trzeba naklejać, ani rzeźbić. Daj mi adres mailowy to wyślę ci instrukcję wymiany diod w liczniku, gdzie m.in. jest opisane jak zdjąć i poprawnie ustawić wskazówki.
[quote=""czaja""]Niczego nie trzeba naklejać, ani rzeźbić. Daj mi adres mailowy to wyślę ci instrukcję wymiany diod w liczniku, gdzie m.in. jest opisane jak zdjąć i poprawnie ustawić wskazówki.[/quote]