[86c2f] Gaśnie, obroty za nisko spadają, brak mocy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

Post autor: mocus »

spoko :) chcialem tylko uswiadomic kolegow :) ja mam podobne problemy i walcze juz z nimi dlugo i nawet temat zakladalem i niestety nie udalo mi sie wyeliminowac jak na razie gasniecia na rozgrzanym przy schodzeniu na wolne i luki w gazie po gwaltownym nacisnieciu z wolnych jak jest cieply ... jutro wsadzam krok oryginal z boscha a w przyszlym tyg. przyjdzie komputer i zobaczymy ... jak nie to zostanie mi w silniku do wymiany tylko lambda bo wtedy calutki osprzet bedzie juz nowy :/
m
matGT
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: matGT »

Mocus, a jak wyglada Twoj czujnik Halla? U mnie poza gasnieciem wystepuje problem falowania obrotów. Kable wymienione, swiece raczej dobre. Wszytsko wykluczone, poza Halla.

P.S.- wiesz może jak prawidłowo ustawić przepustnice? Bo ja grzebałem troche w tych srubkach i teraz mi strasznie dużo pali i nie mogę dojsc do fabrycznych ustawień ;/ ratuuuj! :P
Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

halla wymienialem na oryginal sprowadzany w serwisie seata dla poprzedniego wlasciciela halla ktory mial ibizke i tir skasowal mu pupe wiec mi odsprzedal zatem hall odpada u mnie. Z reszta jak pisalem mam wszystko zrobione i kazdy element podejrzany w silniku juz jest nowy zatem zostaje mi krokowiec (bedzie jednak w poniedzialek) i daje oryginal BOSCHA, potem przyjdzie paczka z komputerem i tez zamontuje bo komp jest podejrzany a jak nie ustana objawy to kupuje lambde i wtedy juz leje na wszystko bo mam caly silnik praktycznie nowy :)

odnosnie ustawiania przepustnicy (TPS) tu masz linka do forum golfa gdzie jest wszystko opisane tylko przeczytaj do konca na spokojnie caly temat bo po lebkach mozna sie zamotac

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=882609

a tu masz linka do mojego starego posta od ktorego zaczela sie walka z moim gasnacym polo i mam nadzieje ze w tym miesiacu sie juz skonczy :)

viewtopic.php?f=19&t=9148

pozdro
m
matGT
Raczkujący
Raczkujący

Chodziło mi o poprawne, najlepiej fabryczne ustawienie kąta wychylena przepustnicy, bo grzebałem w tych srubkach regulacyjnych. :P
Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

ty masz polo gt na pelnym wtrysku?? w mono nie ma innej opcji ustawiania jak sposob opisany w podanym linku - TPS musi byc zgrany z krokowcem i srubka regulacyjna na prepustnicy wiec jesli w pelnym wtrysku sa jakies regulatory to powinien sie wypowiedziec ktos kto ma GT
m
matGT
Raczkujący
Raczkujący

Ja mam GT, ale pod względem wyposażenia :P Silniczek mam zwykłe 1.3 na jednopunkcie.
Obecnie ustawiałem TPSa, i nie zgadzają sie tylko wartości przy otwarnej przepustnicy - zawsze brakuje im kilka setnych do tablicowych wartości. Odstep mw. 0,5 mm między stopką krokowca a trzpieniem od przepustnicy ustawiony.
Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

przy otwartej tez mam niewielkie roznice w napieciu ale mysle ze wazne aby na zamknietej bylo idealnie a ktokowiec nie stykal sie na pelnym wsunieciu ze srubka regulcyjna w przepustnicy - jesli wszystko ustawiles ksiazkowo to powinno byc ok a jak nie to moze faktycznie masz problem z lambda skoro duzo pali :)

i ciesze sie ze jednak przeczytales post ktory ci poradzilem i ustawiles jak trzeba :)
m
matGT
Raczkujący
Raczkujący

Witaj. Po przeczytaniu kilku artykułów wpadłem na genialny pomysł jak prawidłowo ustawić przepustnicę.

Skoro TPSa ustawia sie dzieki przepustnicy, to dlaczego nie można ustawić TPSem przepustnicy?

Widze to tak : podłączam do pinów 1-4 woltomierz (ponieważ te scieżki odpowiadają za wychylenie przepustnicy 18 st.-90 st.) otwieram całkowicie przepustnice ustawiam TPSa na 4,9 V , następnie przełączam woltmierz do pinów 1-2 (odpowiadają za otwarcie przepustnicy od 0 st - 24 st.) i srubką regulacyjną cofam przepustnicę, albo podkręcam by uzyskać 0,20-0,25 V .

Co Ty na to? A propos naszego przerywania polecono mi sprawdzić cewkę, kable WN, świece, moduł zapłonowy, kopułkę. Raczej isc w stronę zapłonu, niż innych rzeczy.
Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

zrob test wedle swojego pomyslu i sprawdz a moze okaze sie to dobrym patentem tylko powiedz jedno czy po tych ksiazkowych ustawieniach tps resetowales komputer?? trzeba reset zrobic zeby wykasowac wczesniej zlapane bledy i dac sie komputerowi zaadaptowac na nowych ustawieniach...

odnosnie przerywania to jak pisalem u mnie w poscie i tutaj mam juz wszystkie elementy w silniku nowe: uszczelke glowicy, swiece NGK, kable Sentech, kopulka i palec EPS, czujniki temperatury EPS, czujnik halla Siemens, zaplon ustawiony na lampe, byly 2 krokowce zamienniki ale jutro wsadzam oryginal BOSCH, uszczelke pod monowtryskiem TOPRAN, przepustnica czyszczona, TPS ustawiany ksiazkowo, nowa obudwa termostatu, nowy termostat, nowa chlodnica, wszystkie weze cisnieniowe wymienione lacznie z tym laczacym wtrysk z serwem hamulcowym, odma czyszczona, nowy akumulator, filtry, oleje, rozrzad i pompa wody, docierane zuzyte zawory, wymienione uszkodzone popychacze hydrauliczne, nowe uszczelki pod kolektor i wtrysk wiec nie widze u mnie juz innej opcji niz zmiana kompa i sonda lambda - przy takich zabiegach juz musi jezdzic bez gadania i proszenia wiec wszystko sie okaze w tym tygodniu

ps. cewke mialem na test z innej polowki i bylo to samo
L
Lessnik
Newbie
Newbie

Post autor: Lessnik »

Witam panowie. Ja mam podobny problem i czatuje na forum od czerwca za nim ktoś to rozwiąże. Mam polo 93 r; 1.0 na mono wtrysku.
Autko na luzie obniża obroty po czy zaraz wystrzela na ok 2000 obr.i normalizuje się. Czasami potrafi zgasnąć. Podczas wduszania gazu w trakcie jazdy przerywa i jakby się dławił - nie ma mocy, więć objawy są podobne. Naczytałem się na temat czujnika halla, na temat silnika krokowego, ale wiele głosów słyszałem na temat właśnie sondy lambda. W związaku z tym kolego w Tobie i nowej sondzie lambda cała nadzieja. Prawda jest taka , że w tych naszych polóweczkach jest ona centralnie wystawiona i narażona na uszkodzenia. Ja pracuje w lesie i nie raz dostała z jakiegoś knupla, kamienia muldy piachu etc.
Proszę o pomoc w tym temacie, za co z góry dziękuję :hello:
m
matGT
Raczkujący
Raczkujący

Spróbowałem swojego pomysłu i niestety nie dał rezultatów. Nie można ustawiać TPSu w drugą stronę, po prostu po otwarciu przepustnicy na max, kręcąc czujnikiem napięcie się nie zmienia. Ustawiłem "na oko" , mam nadzieje, ze będzie dobrze. Jutro pojadę na ustawienie zapłonu na lampę i wtedy mając pewność zapłonu ustawię ładnie przepustnicę.

Widze, ze wszystko wymieniłeś, ale nie wymieniłeś rzeczy, która u mnie prawdopodobnie zawiniła. Otóż cewka. Dzisiaj do tego doszedłem. Cewka zapłonowa - moja cała zaśniedziała, zardziewiała i dziurawa. Widać, że już kiedyś ktoś ją uszczelniał, bo jest na niej kit do zalepiania dziur w tłumikach. A że pierwsze objawy pojawiły się w czasie roztopów sniegowych to by się zgadzało. Jutro bede miał inną, bądź nową i dam znać o efektach. Mam nadzieje, ze pomoże.

Wykorzystując to, ze auto stoi nieużywane postanowiłem sobie przerobić nawiew, by z kratek bocznych również leciało ciepłe. Mam nadzieje, ze i ten "tuning" mi sie udał. Sprawdze jutro po zamontowaniu ceweczki.
L
Lessnik
Newbie
Newbie

Post autor: Lessnik »

właśnie super pomysł. jak możesz podsuń i nam plan tuningu nawiewu bo ten fabryczny jest bez sensu i ta i tak caly czas zamkniete boczne nawiewy :)
m
matGT
Raczkujący
Raczkujący

Proszę bardzo -> http://www.vwpolo-squad.pl/forum/viewtopic.php?t=70

Byle by mnie nie wywalili z forum za podsyłanie linków z konkurencyjnego forum :P
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

A może wam nie trzyma podciśnienia serwo od hamulców ? I przez nie dostaje silnik lewe powietrze i z tąd macie te problemy, na miejscu mocus'ia bym się tym zainteresował skoro pół osprzętu pod maską ma nowego :)
Obrazek
Awatar użytkownika
mocus
Początkujący
Początkujący

[quote=""matGT""]Widze, ze wszystko wymieniłeś, ale nie wymieniłeś rzeczy, która u mnie prawdopodobnie zawiniła. Otóż cewka. Dzisiaj do tego doszedłem. Cewka zapłonowa - moja cała zaśniedziała, zardziewiała i dziurawa. Widać, że już kiedyś ktoś ją uszczelniał, bo jest na niej kit do zalepiania dziur w tłumikach. A że pierwsze objawy pojawiły się w czasie roztopów sniegowych to by się zgadzało. Jutro bede miał inną, bądź nową i dam znać o efektach. Mam nadzieje, ze pomoże.[/quote]

pisalem na koncu postu ze na cewke tez padlo podejrzenie ale zostalo wykluczone gdyz mialem na 1 dzien inna cewke od kolegi i objawy byly identyczne - zero zmian jakichkolwiek poza tym moja cewka jest w bardzo dobrym stanie i nie widac na niej braku styku rdzy czy dziur - wyglada po prostu normalnie :)

[quote=""adam""]A może wam nie trzyma podciśnienia serwo od hamulców ? I przez nie dostaje silnik lewe powietrze i z tąd macie te problemy, na miejscu mocus'ia bym się tym zainteresował skoro pół osprzętu pod maską ma nowego :)[/quote]

sledziles wczesniej moj post o gasnieciu i tam pislem ze gumowy przewod laczacy wtrysk z serwem mial rozciecie i wszystko zostalo jak zwykle wymienione na nowe :) jedynym podejrzanym w tym temacie moze byc maly zaworek zolto czarny ktory powinien blokowac powrot cisnienia z serwa - jak masz mozliwosc to sprawdz mi numer oryginalu w etce jak masz to moze i to wymienie a koszty powinny byc znikome bo to taka drobnostka :)

odnosnie osprzetu - slowo pol to malo powiedziane :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”