Coroczny wiosenno/zimowy temat - zmiany opon, rozmiary itp

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Ok, przekonaliście mnie. Nie cuduję z tym Firestone. Coś innego będzie.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
d
dacjano
Początkujący
Początkujący

Post autor: dacjano »

Też musze kupić nowe oponki zimowe w zeszłym sezonie jeździłem na jakiś chińskich które dostałem do auta 195/55 ale teraz chce kupic 185/60 i prawdopodobnie kupie FULDE MONTERO3.
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Kijus »

W tegorocznym teście ADAC rozmiaru 185/65 15 jest już nowy Firestone EVO 2 i wypada zadowalająco i jest godny polecenia. Cenowo też ciekawie wygląda. Wg mnie wolałbym chyba tą oponke niż debice frigo czy baruma. Fulda jest juz np droższa o jakieś 15 pln na sztuce

http://www.adac.de/infotestrat/tests/re ... geId=41873
pozdro
100% technical efficient vehicle
Kijus Basic Style --> viewtopic.php?f=29&t=16986
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

imho 15 pln to mały pieniądz jak na kilkuletnią inwestycję, także ja raczej ,aż tak bardzo uwagi do różnic pieniężnych nie przykładałem szukając bdb opony.. no chyba że mowa tu o średniej jakości
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Jasne dumle. Ty akurat kupiłeś opony z wyższej półki, które kosztują ok 50 pln więcej niż opony ze średniej półki, więc to już jest różnica. Napisałem o tym Firestonie, w kontekście opon tańszych, bo akurat ten model w porównaniu do poprzednich winterhawków 1 i 2, które były tragiczne te z tego roku - EVO po prostu stoją na dobrym średnim poziomie.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

no tak, ale podałeś różnicę 15zł na oponach nad którymi się zastanawiasz, więc imho w sumie 60zł za lepsze oponki to bardzo mała kwota w rozłożeniu na kilka sezonów, nie sądzisz? ja bym wolał większe bezpieczeństwo...
Awatar użytkownika
Kijus
Mały interesant
Mały interesant

Ja się nie zastanawiam nad żadnymi bo mam (średniej klasy :grin: ). Ja tylko dałem info o tegorocznych nowych oponach zimowych Firestone, ponieważ pojawiły się słowa krytyki tej marki. Może uzasadnione bo poprzednie ich opony (zimowe) podobno były chu..., a te z tego roku wypadają lepiej. I jeszcze jedno jak dla mnie to nie problem wydać 1000 pln na opony jak masz kasę, sztuką jest kupić oponę dobrą i wystarczającą na warunki po jakich się poruszasz jak masz 750 - 800 pln i ani grosza więcej...
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

ja za swoje zapłaciłem dokładnie 866zł z przesyłką, także chyba w normie jak za taką klasę? :) i uważam że co jak co, ale na oponach nie ma co oszczędzać jeśli się sporo jeździ i np w takim mieście jak warszawa, że każdy siedzi sobie na zderzaku i gnasz nawet do czerwonego światła bo jak zwolnisz to 10 samochodów przed Ciebie wjedzie :D
Awatar użytkownika
MiSiEk-GDA
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: MiSiEk-GDA »

http://moto.allegro.pl/4-szt-good-year- ... 28526.html

Panowie powiedzcie czy waszym okiem jest to coś warte czy śmietnik, bo szukam zimówek do 6N2 a wiadomo że niedługo będzie trzeba zmienić, jeśli nie te to mam drugą sprawdzoną opcję:
http://moto.allegro.pl/155-65-r13-73t-d ... 76340.html
Na identycznych u siebie przejeździłem 2 lata u siebie i w tym też będę także mogę brać w ciemno bez stresów że jakiś szmelc
Awatar użytkownika
DanielJar
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: DanielJar »

ja mam ochote na szeroką stal 14", tylko ciężko dostać
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""MiSiEk-GDA""]http://moto.allegro.pl/4-szt-good-year- ... 28526.html

Panowie powiedzcie czy waszym okiem jest to coś warte czy śmietnik, bo szukam zimówek do 6N2 a wiadomo że niedługo będzie trzeba zmienić, jeśli nie te to mam drugą sprawdzoną opcję:
http://moto.allegro.pl/155-65-r13-73t-d ... 76340.html
Na identycznych u siebie przejeździłem 2 lata u siebie i w tym też będę także mogę brać w ciemno bez stresów że jakiś szmelc[/quote]

Ultra Gripy można polecić z czystym sumieniem. Jedziesz tam gdzie chcesz.
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ktoś już śmiga na zimówkach? Moje wymyte koła, z nałożonym dresingiem na oponki, tylko czekają na zmianę. Dziś sam się zastawiałem czy nie założyć, ale poczekam jeszcze z tydzień.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

Mam takie pytanie dotyczące opon zimowych. Mam alufelgi BBS 15' 6J i chciałbym założyć na to opony zimowe. Tylko nie bardzo wiem jaki rozmiar opon wybrać. Myślałem nad 195/50/15 lub 185/55/15 lub po prostu wrzucić opony 185/55 na felgi 14?? Auto to 6n2 GTi. Bardzo bym prosił o jakąś rade.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2010, 20:27 przez majkel0908, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ciapek »

[quote=""Aoox""]Ktoś już śmiga na zimówkach? Moje wymyte koła, z nałożonym dresingiem na oponki, tylko czekają na zmianę. Dziś sam się zastawiałem czy nie założyć, ale poczekam jeszcze z tydzień.[/quote]
rano właśnie zmieniam. Zima tuż tuż, nic się nie stanie jak założę trochę wcześniej. Przynajmniej będę miał spokój, a z tego co widziałem jak się umawiałem na wymianę to ludzie zaczęli już się budzić i to dość ostro.
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Ja czekam do listopada. I tak na tyle się okazało, że mam jakieś tam zimówki Klebera, to jakby przysypało tył nie ucieknie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”