Mam pytanko moze ktos wie jakie sa zmiany,aby zrobic swap na silnik z polo 6N 1.4 DOHC 101 KM?Obecnie mam polo 85 r, silnik 1.3.Duzo jest w tym przerobek???
zależy ile chcesz km jeśli tylko te 101 to niewarto
przeróbki tego typu sięgają 10tyś zł cięcie podłużnic przeróbki komputery itp
lepiej poszukać g40 i też można z niego dużo osiągnąć
Hmm to trzeba ciac podluznice?Chcialem tylko wstawic jakiegos chipa i styknie.Bo w G40 kompresor pada,ale w sumie cos za cos :mrgreen: Ile trzeba dac za taki silnik G40 i wtedy duzo jest zmian?
[quote=""BALON""]zależy ile chcesz km jeśli tylko te 101 to niewarto
przeróbki tego typu sięgają 10tyś zł cięcie podłużnic przeróbki komputery itp
lepiej poszukać g40 i też można z niego dużo osiągnąć[/quote]
[quote=""RADI88""] Ile trzeba dac za taki silnik G40 i wtedy duzo jest zmian?[/quote]
ceny wachają sie różnie od stanu i komresora
od 2tyś w marnym stanie viewtopic.php?f=11&t=3976
polecam z nim pogadać na temat modyfikacji g40 zna sie jak mało kto :oki: viewtopic.php?f=40&t=458
[quote=""endriu""]słyszałem od jednego użytkownika golfa III, że te ABU to strasznie awaryjne i zawodne jednostki[/quote]
no jak kupują auto z rzekomym przebiegiem 100 kkm a jest ze 3 razy cofniety to nie dziw :vinsent: osobiscie wolałbym poszukać sobie ABU jest duzo łatwiej go zdobyc,nie trzeba zmieniac osprzetu,jest o 2 lata pozniej montowany niz 3F,napewno jest bardziej dostepny a odnosnie tej awaryjnosci-przeciez to identyczna konstrukcja,wiec czemu bardziej awaryjny
z ta awaryjnoscia to sie zgadzam - jak dbasz tak masz... wszystko co uzywane sie psuje, chocby to byl silnik nawet od porsche. uwazam ze abu sie powinien mniej psuc niz 3f - mlodszy wiekowo i prosty wtrysk... prawie jak gaznik...
[quote=""6N-Lukasz""]postaw mi obok siebie 3fa vs abu w tej samej budzie...zobaczysz kto wygra choc to dziwne bo abu ma wiecej momentu ale przegra[/quote]
jak na mój rozum to 3F jest na pełnej szprycy a ABU na 1punkcie wiec 3F dostaje lepiej paliwa bo ma 4 wtryskiwacze i dlatego,tak mi sie wydaje
witam. napisałeś że masz do sprzedania części do polówki. Byłbym za interesowany pompą paliwa do tego modelu. jaki byłby koszt i skąd jestes jak mozna spytac
jeszcze ABU nie mam ale juz jest kupiony, spalanie napewno wieksze jak 3f ale tez uwazam ze nic nie zastapi pojemnosci. zupelnie inny komfort jazdy i inna kultura pracy silnika.
Witam, ja do siebie wrzuciłem 1.6abu a miałem 1.3aav. Nie sprawiło mi to kompletnie żadnego problemu, mocowania pasowały, nie przerabiałem żadnej łapy, dosłownie jak klocki lego. Na zmianie samego silnika nie ma dużej różnicy, po zmianie komputera i wtrysku dopiero jest efekt.
Pojemność robi swoje, w porównaniu z 1.3 przyspiesza z każdych obrotów. A spalanie, odziwo zmalało o ok 1 -1.5l Pozdrawiam