Jakie felgi i opony do Vw polo 6N

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

N
Noix
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Noix »

Witam, otóż zbliża się lato trzeba kupić nowe opony do mojego varianta :) Nie wiem co wybrać, czytam na internecie i czytam... Mam do wydania maksymalnie, ale to totalnie max 1000zł, z czym wolałbym mniej. Rozmiar jaki potrzebuję to 195/55/r15 lub 195/50/r15. To już wszystko jedno, z czym wolałbym niższy profil. Na czym mi zależy? W tej cenie nie ma co szaleć za kompletem porządnych opon, ale chciałbym kompromis pomiędzy nienagannym trzymaniem na zakrętach, a możliwością zrobienia na nich dość dużego przebiegu.
Na razie moimi faworytami są
Toyo Proxes T1R - podobno bardzo dobrze trzymają samochód na drodze, ale rozsądny maksymalny przebieg na nich to 30 tysięcy,
Uniroyal Rainsport 3 - bardzo dobre na deszcz, całkiem ok trzymanie samochodu, podobno przy 140km/h i wyżej bardzo dziwnie się auto zachowuje, a często jeżdżę autostradą więc to by odrzucało trochę oponę.

Ktoś coś doradzi? :niewiem:
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

w tamtym tygodniu kupiłem zestaw opon Vredestein Sportrac 5 i jestem mega zadowolony z opony, na suchym opona rewelcyjnie się trzyma asfaltu, na mokrym również nie traci przyczepności i dużo lepiej się trzyma jak Bridgstone RE040, komfort jazdy poprawił się w bardzo dużym stopniu, kpl kupiłem dużo taniej jak na oponeo :)

dodatkowo dość ciekawą oponą jest Firestone FHSZ90 ale nie miałem okazji na niej jeździć z powodu braku odpowiedniego rozmiaru do mojego autka ;)

co do Vredestein'a polecam sklep który jest bezpośrednim dystrybutorem tych opon strefaopon.eu :) (opony produkcji tegorocznej)
M
Mill
Newbie
Newbie

Post autor: Mill »

Witam
Jakie powinno być et i szerokość felgi Alu 15" przy oponie 185/55. Przeszukałem forum i nikt nie podaje konkretnej odpowiedzi.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

bo na to nie ma konkretnej odpowiedzi

fabrycznie montowane było 6j et45 z oponami 195/45 ale dla 185/55 tez może taka być
k
karolik8
Początkujący
Początkujący

Post autor: karolik8 »

Panowie mam fele 15 7j et40 jakiej oponki do tego szukać 195/45 czy 195/50 (obcierka czy nie ? )
Awatar użytkownika
piotmag
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: piotmag »

[quote=""karolik8""]Panowie mam fele 15 7j et40 jakiej oponki do tego szukać 195/45 czy 195/50 (obcierka czy nie ? )[/quote]

jeszcze napisz do czego ?
A
Anonymous

[quote=""piotmag""][quote=""karolik8""]Panowie mam fele 15 7j et40 jakiej oponki do tego szukać 195/45 czy 195/50 (obcierka czy nie ? )[/quote]

jeszcze napisz do czego ?[/quote]
zakładając że kolega napisał w dobrym dziale to do 6n lub 6n2
do seryjnego zawieszenia 195/50 lub 195/45 do obniżonego 195/45
pierwszą opcje zobaczysz w moim temacie (link w podpisie)
k
karolik8
Początkujący
Początkujący

Post autor: karolik8 »

Polo 6n2 . zawieszenie narazie seryjne. czy ze względu na spore et (40) przy oponie 50 nie będzie obcierki ?
Awatar użytkownika
sebus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sebus »

witam wejdą do mojego 6n alumy r15 4x100 7j et35?i jakie do nich opony?
Obrazek
A
Anonymous

mialem dodac wczesniej ale mialem duzo pracy potwierdzenie ze na 7j i oponie 175 50 15 jest lekki naciąg

Obrazek
Awatar użytkownika
sebus
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: sebus »

http://tablica.pl/oferta/alufelgi-16x10 ... ca1c9862bb

16 4x100 9J z oponami 205x45 i 215x40

a te mi wejdą do polo 6n?podobają mi się,nie będą ocierać?
Obrazek
A
Anonymous

no raczej beda obcierac:) a ja mam szybkie pytanie kupilem 4 opony 2nowe ,2 ok 5mm bieznika gdzie byscie zalozyli nowe ,gdzie uzywki ? tyl czy przód ? czy ma to jakies znaczenie
Awatar użytkownika
piotmag
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: piotmag »

[quote=""marcc_Jr""]no raczej beda obcierac:) a ja mam szybkie pytanie kupilem 4 opony 2nowe ,2 ok 5mm bieznika gdzie byscie zalozyli nowe ,gdzie uzywki ? tyl czy przód ? czy ma to jakies znaczenie[/quote]

Ja bym założył nowe na przód musi mieć lepsza przyczepność na wodzie i zakrętach
Awatar użytkownika
adson1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: adson1 »

Możecie mi podpowiedzieć jakiś bezpieczny rozmiar dystansu który by trzeba założyć tak żeby koło bardziej wypełniało nadkole ?
Co na przód a co na tył ...

Felgi to RONAL SPA 6J x 15H2 ET45 w aucie 6N2 opona 195 45 R15

Oczywiście o takie bezpieczne wypchnięcie mi chodzi

Auto w tej chwili wygląda tak:

Obrazek

Może ktoś ma założony dystans i może pokazać zdjęcie i coś na ten temat powiedzieć.
"Powyższy post wyraża opinię autora jedynie w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani w każdym innym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo do zmiany poglądów."
A
Anonymous

[quote=""adson1""]Możecie mi podpowiedzieć jakiś bezpieczny rozmiar dystansu który by trzeba założyć tak żeby koło bardziej wypełniało nadkole ?
Co na przód a co na tył ...

Felgi to RONAL SPA 6J x 15H2 ET45 w aucie 6N2 opona 195 45 R15

Oczywiście o takie bezpieczne wypchnięcie mi chodzi

Auto w tej chwili wygląda tak:

Obrazek

Może ktoś ma założony dystans i może pokazać zdjęcie i coś na ten temat powiedzieć.[/quote]

bierzesz poziomce i linijkę
idziesz do auta i mierzysz
mam ten sam rozmiar felg u siebie i osobiście dał bym tylko na tył dystans jakieś 10 lub 15mm
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”