"Niestety radio nie posiada homologacji na polskim rynku więc korzystanie z niego jest nielegalne."
Mylisz sie kolego. To radio STRACILO homologacje (wczesniej ja mialo) i nie mozna go juz sprzedawac. Jednak radia ktore zostaly sprzedane wczesniej, gdy jeszcze ja mialy, mozna uzywac.
Ja bym ci poradził kupić presidenta johnnego II plus antenę president florida Za 650 pln już powinienes wyłapać zestaw i jesteś spokojny że wszystko masz legalne i dobrej jakości Siostra ma taki zestaw i sobie chwali a rocznie robi przeszło 50 tyś km więc można jej ufać
[quote=""Bartosz85""]"Niestety radio nie posiada homologacji na polskim rynku więc korzystanie z niego jest nielegalne."
Mylisz sie kolego. To radio STRACILO homologacje (wczesniej ja mialo) i nie mozna go juz sprzedawac. Jednak radia ktore zostaly sprzedane wczesniej, gdy jeszcze ja mialy, mozna uzywac.[/quote]
Niestety ale Ty się mylisz kolego, radio nie spełnia (teoretycznie) polskich norm co do nadajnika i używanie go na terenie polski jest nielegalne.
Czyli sugerujesz że jak ktoś kupił radio wcześniej, kiedy miało jeszcze homologacje i spełniało normy to teraz ma je wyrzucić, bo jest nie legalne?? Skoro wcześniej można je było sprzedawać i były legalne to znaczy ze ktoś je kupił i go używa. Potem straciły homologacje i nowych juz (teoretycznie) nie można sprzedawać, ale ci, co kupili wcześniej mogą ich używać, bo ich egzemplarze spełniały normy. Jak coś było dobre i miało "papier" to nie moze z dnia na dzien stac sie złe.
[quote=""Bartosz85""]Czyli sugerujesz że jak ktoś kupił radio wcześniej, kiedy miało jeszcze homologacje i spełniało normy to teraz ma je wyrzucić, bo jest nie legalne?? Skoro wcześniej można je było sprzedawać i były legalne to znaczy ze ktoś je kupił i go używa. Potem straciły homologacje i nowych juz (teoretycznie) nie można sprzedawać, ale ci, co kupili wcześniej mogą ich używać, bo ich egzemplarze spełniały normy. Jak coś było dobre i miało "papier" to nie moze z dnia na dzien stac sie złe.[/quote]
W odniesieniu do użytkowników, podczas kontroli, CB radio może zostać zabrane do depozytu celem przeprowadzenia badań i dalszego postępowania (wydanie decyzji o zakazie użytkowania w przypadku niespełnienia wymagań).
Ale wiesz co popatrz skoro straciło hamologację to coś jest nie tak... A i powiem Ci coś ostatnio koleś w domu (w takiej miejscowości Lisia Góra k.Tarnowa) miał radio CB na 100% nie legalne, nieźle mu zbierała sygnał, ale zakłucała pracę innych użytkowników i ja po włączeniu radia nie mogłem nic usłyszeć co inni mówią bo był dosyć duży szum... Po prostu radio bez hamologacji zakłuca pracę innych użytkowników...
[quote=""waglik""]Po prostu radio bez hamologacji zakłuca pracę innych użytkowników...[/quote]
Nie zawsze z różnych powodów radia nie dostają homologacji Np Uniden 520 XL u nas nie ma homologacji a w stanach już tak
Ja kiedyś słyszałem że Uniden nie ma homologacji gdyż jest wierną kopia Presidenta johnnego II wyprodukowana na jego podzespołach bez zgody firmy President która to wytoczyła proces sadowy firmie Uniden o plagiat I dlatego te radyjka nie mają homologacji
Mówił mi to właściciel jednego z lubelskich sklepów ze sprzętem CB
No masz rację i ta sytuacja może się zdarzyć... Państwo polskie chce zarobić i tyle skoro President to 600 zł. w górę a taki Unident pewnie jest tańszy może i o połowę... Ale wiecie co mam brata w USA jak mu powiedziałem, że kupiłem CB to on mówi "A co tirem będziesz jeździł ?" W USA CB radia mają prawie, że tylko TIRy tzw. traki od czasu do czasu jakieś osobowe auto, ale to rzadkość...
Ja kiedyś słyszałem że Uniden nie ma homologacji gdyż jest wierną kopia Presidenta johnnego II wyprodukowana na jego podzespołach bez zgody firmy President która to wytoczyła proces sadowy firmie Uniden o plagiat I dlatego te radyjka nie mają homologacji
i to jest prawda <yes>
Po prostu radio bez hamologacji zakłuca pracę innych użytkowników...
jeśli nie nadawał to nie ma możliwości o zakłucaniu pracy innych użytkowników pasma. Główną przyczyną nie otrzymywania hologacji jest tzw. "sianie" na 2gi kanał, radio nie trzyma częstotliwośći, nie jest dobrze ustawione w kanale + zbyt duża moc = sianie na sąsiednie kanały.