[6n2] Zgasł i już

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
szuma50
Newbie
Newbie

[6n2] Zgasł i już

Post autor: szuma50 »

Cześć vw-maniacy potrzebuję pomocy.Dziś jadąc z pracy silnik (1.4/16v)po prostu sobie zgasł i nie chce odpalić. Do tej pory nie miałem problemów a tu raptem ryms.Moje auto jeździ na benzynie i gazie i ostatnio po tych mrozach na gazie w momencie przełączenia spadał z obrotów i próbował gasnąć.Przepustnicę czyściłem około roku temu.Poooomooocy
Awatar użytkownika
Klimator
Początkujący
Początkujący

Post autor: Klimator »

tzn wogole ci teraz nie odpala ? bo chyba powinien ci palic na benzynie. Jeśli tak to przyglądnij się pompce paliwa bo u użytkowników aut z gazem to częsta przypadłość ( jeżdżenie na małym poziomie paliwa wykańcza pompkę). A co do przełączania się na gaz u mnie było podobnie, tzn. auto zapalam na benzynie jade nagrzewa się i wtedy się przelącza to w momencie przełączania auto traciło na chwile obroty a jeśli mialem akurat wtedy wysprzęglone to lubił zgasnąć. Pomogło czyszczenie i przegląd instalacji gazowej o tej pory nie zauważam kiedy się przełączyło na gaz chyba że zerknę na diody.
Polo 6n2 1.4 MPI 2001 benz + gaz
Obrazek
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Oglądałem dzis auto bo sie okazuje mojego wujka :) Iskra na swiecy jest, paliwo podaje, rozrząd na swoim miejscu, adaptacje przepustnicy rozruchowa słychać.. Zastanawia mnie tylko czemu na zapłonie nie świecą sie kontrolki EPC i Check. Nie mam narazie dostępu do VAGa bo kolega sie rozchorował, po nowym roku będzie mozna auto zbadac. Moje przypuszczenia to IMO cos mogło sie popsuć bądź przekaźnik do kompa nie daje sygnału bądź sam komp, lecz zastanawia mnie ze paliwo i iskra jest a nawet nie chce załapać ...
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
szuma50
Newbie
Newbie

Cześć maniacy vw. Wczoraj sprawdzony sprzęt kompem i niby wszystko ok ale maszyna nie odpala.Myślę że nadszedł czas sprzedaży.Jeszce będziemy szukać przyczyny w gazie może komp od gazu coś blokuje. Pozdrawiam
m
magik
Początkujący
Początkujący

Post autor: magik »

Nie odpala czyli co Kreci i nie możne załapać czy w ogóle nic się nie odzywa??

A próbowaliście go na po pych spróbować??
Awatar użytkownika
szuma50
Newbie
Newbie

Nic się nie odzywa iskrę ma paliwo też i lipa.Rozrusznik normalnie kręci. :amen:
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Kreci ładnie nawet bez żadnych oporów nic nawet nie próbuje załapać. Iskra jest, paliwo jest, imo jest w porządku, na VAGu błędów nie ma :P :niewiem: :niewiem: :niewiem: Sterownik gazu wątpię by blokował coś skoro waha i iskra jest :? Ja jakoś nie jestem zwolennikiem odpalania na popych. Jeśli auto nie odpala normalnie to znaczy ze z nim coś jest nie tak i ciąganie go na sile raczej mnie nie przekonuje by coś pomogło. :) Tym bardziej w benzyniaku XXI wieku :P

-1 Zlot Miłośn
m
magik
Początkujący
Początkujący

Post autor: magik »

Mój kolega miał kiedyś podobne objawy tylko że w fordzie scorpio W jego przypadku zapchał się calkiem katalizator i spaliny nie miały gdzie odchodzić i silnik nie chciał zapalić mono tego że normalnie kręcił Chodź wątpię żeby w tak młodym aucie już się katalizator zapchał...
Mógł ci zepsuć czujnik położenia wału Nie wiem gdzie on w polówce jest albo przy kole pasowym albo przy skrzyni gdzieś

[quote=""TOFIK_6n2""]paliwo podaje,[/quote]

A w jaki sposób sprawdziłeś czy paliwo podaje Zdjąłeś wężyk i zobaczyłeś czy leci?? Bo tak to może lecieć Trzeb poluzować ten przewód co prowadzi do komory spalania i spróbować odpalić jak będzie się lało paliwo to ok a jak nie to jednak pompka paliwowa się albo zaciela albo zatarła

Nic innego do głowy mi nie przychodzi
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Jak kręcimy i świeca jedna była wykręcona to paliwem śmierdzi. Tak sprawdziłem. Pompkę słychać wiec podaje raczej. Czujnik położenia walu jest przy skrzyni w tym silniku na dość specyficznym uszczelniaczu. Ale to raczej błąd by wywaliło. By można zawsze sprawdzić wiadomo ale to potrzebny kanał to by z mojej przełożył na chwile, a my to sprawdzamy wszystko na mrozie pod blokiem na parkingu :grin: przekładaliśmy tylko czujnik położenia walka bo raz nam przy którymś kręceniu błąd wywalił, ale nic nie dało.

-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
zbywoj
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zbywoj »

Witam!
Posiadam Polo 1.4 MPI z 2000r, benzyna-gaz.

Ostatnio miałem podobny problem. Jadąc z pracy na sekundkę zapaliła mi się kontrolka ciśnienia oleju. A z jej ukazaniem automatycznie zgasł samochód. Myślałem, że zatarłem silnik. Ale na szczęście nic się nie stało. Po scholowaniu auta do garażu rozpaliłem w piecu. Po kilku godzinach gdy rozmarzł nie było już problemu...
Dodam, że moje auto stacjonuje pod gołą chmurką, a wtedy były niezłe mrozy :)
Awatar użytkownika
szuma50
Newbie
Newbie

Cześć vw maniacy . Nareszcie mogę coś w swojej sprawie napisać, prozaiczna przyczyna ROZRZĄD tylko miałem dużo farta bo nie uszkodziło się nic po za tym.Wymieniany był przy 90.000 a teraz mam 155.000.Pasek miał zdarte około 10 centymetrów zębów.Problem skończony dzięki wszystkim za porady POZDRAWIAM
Zablokowany

Wróć do „silnik”