Pulsujące obroty przez około 10 s

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Pulsujące obroty przez około 10 s

Post autor: volks85 »

Witam Panowie :D
Jeżdżę vw polo z 1995 roku z silnikiem 1.0. Ostatnio zdarza mi się kłopotliwa „usterka”. Bezpośrednio po odpaleniu silnik wchodzi na pulsacyjne obroty na około 10 sekund. Wygląda to tak jakbym naprzemiennie go gazował, nie robię nic i po około 10 sekundach przestaje głupieć i mogę jechać. Wydaje mi się również, że delikatnie opada pedał gazu, ale to może być tylko złudzenie. Wyjeżdżam z garażu dość rzadko w ostatnim czasie, latem nic takiego nie występowało. Acha, odpala idealnie a usterka pojawia się (nie zawsze) po drugim odpaleniu od wyjazdu z garażu po przejechaniu jakiegoś odcinka, nigdy przy pierwszym odpaleniu. Na razie zdążyło się to 3 razy gdzieś na 7-8 wyjazdów.
Pozdrawiam
Udanego sylwestra
:bomb:
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

volks85
wyczysz i zaadaptuj przepustnice za pomocą VAG'a
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

dzięki, tak myślałem, że to przepustnica
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

niech sie jeszcze koledzy wypowiedza, ale na 90% to wina brudnej przepustnicy, ewentualnie krokowy, ale wyczyscisz i zaadoptujesz powinno byc ok
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

dzięki raz jeszcze, mam nadzieję, że to nie zniszczy czegoś przy okazji bo pewnie zrobię to dopiero na wiosnę?
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Panowie ściągając osłonę filtra powietrza zauważyłem tak na oko, że zanieczyszczony jest ten element (zdjęcie) o ile dobrze się orientuje to zawór zwrotny, czy to może mieć związek z tymi obrotami, przepustnica wygląda na czystą
Obrazek
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

regulator paliwa?? moim zdaniem to ujscie odmy...chyba ze nie iwem co to jest... przeciez to membranka odmy... tedy opary z odmy ida... a tak swoja droga czy mi sie wydaej ze te polo jest na gazniku? bo moj srodek filtra wyglada inaczej... mam gardizel przepustnicy od razu...
Obrazek

a pali Ci pewnie wlasnie dlatego ze masz zasyfiona przepustnice, po 2 moze byc zryty czujnik temperatury i silnik mysli ze mu zimno... jest na ciaglym ssaniu. przynajminej ja mialem takie probelmy...
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Dzięki :D Możesz mi powiedzieć gdzie mieści się czujnik temperatury? sprawdzę to. Po zdjęciu pokrywy filtra wygląda to tak jak na zdjęciu
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

no jesli mysle o tym czujniku o ktorym mowa to nie mgoe zrobic zdjecia bo padl mi aparat...ale moge mniej wiecje powiedizec...:D jak stoisz przed silnikiem...to po prawej stronei glowicy jest modol zaplonowy...ten palec i kopulka... to pod nim jest takie cos z ( u mien zoltym) kolorowym pierscieniem...zolty niebieski albo inny... i z tego wychodzi kabelek. to jest czujnik temperatury cieszy chlodzacej. odpinasz ten druciany uchwyt. wypinasz kable. czujnik trzyma sie od gory na takiej jakby podkowie. taka wsowka...jak wyjmiesz ta podkowe to czujnik wyskoczy w strumieniu plynu chlodzacego:D wiec radze to zrobi sprawnie i na zimnym silniku. jest jeszcze o ile dobrze pamietam 2 mozliwy walniety czujnik. czujnik cisnienia powietrza...jest po lewej stronie pod obudowa filtra powietra. pomiedzy odma a przepustnica. takie dziwne kolanko na imbusa. to w przeciwienstwie do temetaratury kosztuje 80zl a nie 15zl wiec radze poczekac az ktos inny sie wypowie... albo probowac z tym czujnikiem temp. nie sugeruj sie zbytnio;P to nie musi byc powodem. ale u mnie ten czujnik temp sie posypal.
Obrazek

v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

dzięki, gdyby nie było tak zimno od razu bym się zabrał za to :/ muszę wszystko sprawdzić zanim zabiorę się za przepustnicę, choć myślę, że to właśnie to jest powodem tego szajbowania silnika. Chociaż ten czujnik temp. też ki chodzi po głowie, bo przecież silnik jest już ciepły po przejechaniu jakiegoś odcinka kiedy wchodzi na te obroty gazując po ponownym odpaleniu...
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

no wiesz...specem nie jestem...:D dopiero zaczynam przygode w warsztacie... ale obstawiam ze to zasyfiona przepustnica i byc mzoe ten czujnik temp. aczkolwiek ta Twoja przepustnica wyglada jakos inaczej...nie widzialem takiej:P wiec ktos kto sie zna musi sie wypowiedizec.
Obrazek

Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

[quote="sarecto"]ta Twoja przepustnica wyglada jakos inaczej...nie widzialem takiej:P wiec ktos kto sie zna musi sie wypowiedizec.[/quote]
kolega ma jednopunktowy wtrysk
v
volks85
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Ja bardziej się znam na starych dieslach, miałem passata b2 z 1984 roku 1.6 D, no tak przy okazji podam link:
http://www.oldpassats.eev.pl/viewtopic.php?t=10

w tym aucie robiłem sporo...ale polo to dla mnie nowość :) na jednej z koncowych stron są zdjęcia polo
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

:P i wszystko jasne:P dzieki Paffcio...
Obrazek

v
volks85
Raczkujący