szczerze chłopaki to mnie zdziwiliście... Ja mam przypadkiem kupione lampy od angola. Zawiozłem wkur... auto do sprzedawcy i on w 1.5 godz oddał mi auto z europejsko świecącymi lampami. nie mam pojęcia co tam zrobił ale wg mnie to w jakiś sposób odwrócił przesłonę
Grunt że świecą i i lampy przeszły badanie :crazy:
-- Wto Gru 08, 2009 10:08 pm --
Co do wymogów prawnych...
Pamiętam że kiedyś w leksusach i mercedesach montowali xenony do tej samej lampy co zwykłe żarówki (czyli do profilowanej szyby bez soczewki czy clar`a) przykład:
http://www.allegro.pl/item839291462_mer ... skora.html
co do sprysków lamp były bardzo często w autach wypuszczanych na austrię. Jak przedmówcy polo 6n też miało spryski takie jak skoda octavia:
http://www.allegro.pl/item832257503_sko ... ik_v5.html
Niestety nie posiadało fabrycznie lamp xenonowych (zresztą do tej pory żadne polo fabrycznie oprócz 6n2 gti nie miało xenonu).
Tak więc możesz próbować kupić chińczyka i wsadzić xenon ale nawet jeżeli będziesz miał spryski to nie uratuje cię to przed niczym gdy panowie niebiescy doczepią się do homologacji na lampie. Ponieważ jeżeli lampa jest homologowana na żarówkę np H7 to tylko taką możesz do takiej lampy sadzić. Jeżeli włożysz cokolwiek innego lampa traci homologacje czyli dopuszczenie do ruchu.
Oczywiście do tego cyrku trzeba dorzucić system samopoziomowania lamp. Który dopasowuje pochylenie lampy w zależności od załadowania samochodu no i zapobiega oślepianiu kierowców przy jeździe po wybojach. Jednak np w 6n2 reg. ta jest wykonywana takimi samymi silniczkami jak w zwykłej lampie, więc nie ma ten system zbyt szybkiej reakcji

A policjanci nie są w stanie tego sprawdzić na drodze

więc sobie odpuściłem ten temat.
Jeżeli zależy ci na poprawie jazdy nocą małym kosztem. Przerób instalacje na przekaźniki bezpośrednio z Akku. Kup same szkła lamp (bo w 6n są dostępne) i wyczyść odbłyśnik. Jeżeli chcesz xenonu to lampa soczewkowa lub clar + sprysk ale musisz się liczyć z tym że jak ktoś się przyczepi to będzie po dowodzie.
Pozdrawiam i życzę powodzenia.