Ksenony, lampy soczewkowe - co dają,warto,koszty?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

Ksenony, lampy soczewkowe - co dają,warto,koszty?

Post autor: Groszek »

Witam,

mam pytanie odnośnie lamp ksenonowych, lamp soczewkowych -> nie wiem czy dobrze pisze, bo nie jestem biegły w tym temacie. Co one dają tak naprawdę? Czy jest to tylko wizualny tunning Polóweczki czy też może idą za tym konkretne ulepszenia w postaci wyśmienicie oświetlonej drogi. Czy możecie polecić jakieś zestawy? Jakie problemy można napotkać podczas montażu i ewentualnie podczas użytkowania? Jak ma się to w świetle przepisów (o co chodzi z tymi spryskiwaczami reflektorów ksenonowych)?

Pozdrawiam
Groszek
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

lampy xenonowe potrzebuja spryskiwacze w celu eleminowania zabrudzen na czystym szkle klosza poniewaz moga one rozczepiac swiatlo co bedzie powodowalo oslepianie tych jadacych z naprzeciwka.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

suff zawsze mnie to zastanawialo z tym rozeczepianiem siwatla. wszyscy tak mowia. Ja mam xenony w swojej i nie mam spryskow, i nie raz sie zdarzylo tak ze lampy mialem brudne. Efektu rozczepienia siwatla i oslepiania nie bylo. Wydaje mi sie ze spryski musza byc po to bo w xenonach soczewkowych jak sie delikatnie chociaz zabrudzi szklo to odrazu gorzej swieca. Brud swiatla nie rozczepi, predzej wlasnie krople od wody to zrobia :P Auta seryjnie wyposazane w xenony przed 2000 rokiem spryskow nie mialy, i nikogo nie oslepialy ;)
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

TOFIK_6n2 i jaką widzisz różnice w porównaniu do zwyklych, seryjnych świateł w Poli? Lepiej, gorzej? Ile wyniosł Cię montaż, warto?
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

W polo 6n2 roznica jest kolosalna !!! Po pierwsze lampy szerzej swieca, po druge jasniej swieca , po trzecie ekstra wygladaja. Kosztu za moje lampy nie potrafie okreslic bo to sa drutowane lampy w zwykle wstawiane wklady xenonowe od PoloGTI 6n2 i zestaw do tego Helli. Cos okolo 1000 wyszło chyba

-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

zgadzam się z TOFIK_6n2
w 100%. Ale widzę, ze Ty masz 6n. W 6n nie było xenonów. Widziałem w ETCE, że mogą być spryskiwacze, ale xenon nie. Najlepszym, chociaż nie najprostszym i najtańszym sposobem jest zmiana frontu z 6n na 6n2 i kupno takich lamp. Efekt nie do porównania ze wszystkimi chińskimi podróbkami, angel eyesami itd.
Koszt, różnie, zależy jak trafisz lampy. Uwaga na allegro bo często są z anglików i ludzie piszą, że można przełożyć przesłonę. Otóż NIE MOŻNA!! W ASO 5400 za wszystko. Jak upolujesz na allegro to możesz zamknąć się w 1500 plus wszystko do sprysków, ok. 600zł.
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote=""d4ri0""]
Koszt, różnie, zależy jak trafisz lampy. Uwaga na allegro bo często są z anglików i ludzie piszą, że można przełożyć przesłonę. Otóż NIE MOŻNA!! [/quote]

Mógłbyś rozwinąć? Miałem xenony 6n2 GTI z wersji na ruch lewostronny i fachowiec przerabiał mi je na Europę, tylko nie pamiętam co dokładnie robił przy nich.
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Ja u siebie nie dawno regenerowalem odblaski i fakt prostym sposobem nie da sie przestawic na europe. Metalowa przeslona jest tak zrobiona ze pasuje tylko na jedna strone. Albo ci ja turzol jakos gosc przerobil albo zrobil nowa przeslone.

-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
d4ri0
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: d4ri0 »

[quote=""TOFIK_6n2""]Albo ci ja turzol jakos gosc przerobil albo zrobil nowa przeslone.[/quote]
albo po prostu wziął soczewkę z rozbitej wersji europejskiej. Voolf tak zrobił bo miał lampę od anglika. Dałem mu samą soczewkę z wersji europejskiej i sam sobie przełożył cała soczewkę. Teraz ma tak jak w oryginale na Europę:)
[size=12px]http]

[size=12px]viewtopic.php?f=58&t=61866[/url]
Awatar użytkownika
mr_raven
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mr_raven »

a na soczewkowe swiatla tez trzeba miec jakies spryskiwacze czy nie i czy lepiej swieca od standardowych monotwanych w polo te hella ?
Awatar użytkownika
limpek
el "Limek"

Post autor: limpek »

szczerze chłopaki to mnie zdziwiliście... Ja mam przypadkiem kupione lampy od angola. Zawiozłem wkur... auto do sprzedawcy i on w 1.5 godz oddał mi auto z europejsko świecącymi lampami. nie mam pojęcia co tam zrobił ale wg mnie to w jakiś sposób odwrócił przesłonę :bow:

Grunt że świecą i i lampy przeszły badanie :crazy:

-- Wto Gru 08, 2009 10:08 pm --

Co do wymogów prawnych...

Pamiętam że kiedyś w leksusach i mercedesach montowali xenony do tej samej lampy co zwykłe żarówki (czyli do profilowanej szyby bez soczewki czy clar`a) przykład:
http://www.allegro.pl/item839291462_mer ... skora.html

co do sprysków lamp były bardzo często w autach wypuszczanych na austrię. Jak przedmówcy polo 6n też miało spryski takie jak skoda octavia:
http://www.allegro.pl/item832257503_sko ... ik_v5.html

Niestety nie posiadało fabrycznie lamp xenonowych (zresztą do tej pory żadne polo fabrycznie oprócz 6n2 gti nie miało xenonu).

Tak więc możesz próbować kupić chińczyka i wsadzić xenon ale nawet jeżeli będziesz miał spryski to nie uratuje cię to przed niczym gdy panowie niebiescy doczepią się do homologacji na lampie. Ponieważ jeżeli lampa jest homologowana na żarówkę np H7 to tylko taką możesz do takiej lampy sadzić. Jeżeli włożysz cokolwiek innego lampa traci homologacje czyli dopuszczenie do ruchu.

Oczywiście do tego cyrku trzeba dorzucić system samopoziomowania lamp. Który dopasowuje pochylenie lampy w zależności od załadowania samochodu no i zapobiega oślepianiu kierowców przy jeździe po wybojach. Jednak np w 6n2 reg. ta jest wykonywana takimi samymi silniczkami jak w zwykłej lampie, więc nie ma ten system zbyt szybkiej reakcji :grin: A policjanci nie są w stanie tego sprawdzić na drodze ;) więc sobie odpuściłem ten temat.

Jeżeli zależy ci na poprawie jazdy nocą małym kosztem. Przerób instalacje na przekaźniki bezpośrednio z Akku. Kup same szkła lamp (bo w 6n są dostępne) i wyczyść odbłyśnik. Jeżeli chcesz xenonu to lampa soczewkowa lub clar + sprysk ale musisz się liczyć z tym że jak ktoś się przyczepi to będzie po dowodzie.

Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Potrzebujesz opinii, porady technicznej pisz na gg lub PW

Bardzo zielone Polo i Barzo czarne Suzuki Bandit

IV Polo Zlotu - Ślesin 2007

II Polo Zlotu - Więcbork 2008

!!! I Polo zlotu - Ślesin 2009 !!![/siz
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Groszek powiem Ci, że miałem do czynienia z 2 typami lamp soczewkowych :

- pierwsze firmy Sonar H1+H1 w nich był ksenon 4300 K może wyglądało to ładnie i świeciło gdy było czyste nie byłem z nich zadowolony i tobie tez tego nie polecam, a i do dziś dnia nie mogę pojąć jak mogłem wsadzić ksenony :banghead:
- drugie to badziewie Depo pod przykrywką FK też nie świeciły za rewelacyjnie - sprzedałem

Wiedz jedno soczewka żeby dobrze świeciła musi być czysta więc bez spryskiwaczy nie ma mowy. A ksenony w lampach bez homologacji to postrach na drodze :butcher:
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

[quote=""limpek""]co do sprysków lamp były bardzo często w autach wypuszczanych na austrię[/quote]

Nie Austrię tylko kraje skandynawskie ;) dodatkowo w 6N ze spryskiwaczami są te same zbiorniki co w 6N2 GTI :)
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

No dziękuje kolegom za owocną dyskusję. Widzę, że więcej z tym zabawy niż praktycznie pożytku. Chyba pozostanę na starych lampkach, tyle że zadbam o nie. Przerobie na przekaźniki, zadbam o czystość lamp. 6Nka nie miala przewidzianych ksenonow, a chinszczyzny nie chce montowac bo nie chce miec stresu. Tak więc temat uważam za wyczerpany.
Pozdrawiam
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

Znalazłem na Allegro taki zestaw:

http://moto.allegro.pl/item835429349_ja ... oznan.html

może ktoś się z czymś takim zetknął - w sensie montował, widział live. Cyfra jaką wołają za to nie jest najniższa. Pytanie jak się to da zamontować w Polo 6N1 i co z regulacją wysokości reflektorów. Pomijam na razie kwestie prawne - samopoziomowanie, spryski, na to przyjdzie czas...
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”