[9n] kilka pytań po zakupie :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

[9n] kilka pytań po zakupie :)

Post autor: zulv »

Witam wszystkich.

Moja siostra stała się nową właścicielką Vw Polo 1.9 SDI z 2002 roku. Autko bardzo ladnie sie prezentuje. Lakier zachowany w swietnym stanie. Wszystkie szczelinki sie zgadzaja. Przebieg jak na ten silnik ma niewielki bo 94 k. Ksiazka serwisowa potwierdza ten przebieg. Auto sprowadzone z niemiec. Wyglada na to, ze realny przebieg bo jeszcze jest naklejka serwisowa przy drzwiach kierowcy ktora informuje o zmianie plynu hamulcowego przy 105k km. Srodek nie zniszczony, siedzenia nie wysiedziane. Kierownica, pedaly i galka od skrzyni niewytarte. Mam teraz kilka pytan.

1. Przy zapalaniu silnik sie troche zakolysze. Myslimy ze to jest poduszka pod silnikiem do wymiany. Co o tym sądzicie?

2. Przy zapalaniu za dlugo trzyma bendiks od rorusznika i jest taki niezdrowy dzwiek. Wiecie moze jak ta usterke naprawic bez pokazywania sie w serwisie :) ?

3. Brakuje tylniej polki. Jaki jest koszt w serwisie ? Nie wiem za bardzo jaki kolor powinien byc ale parapety sa szarociemne.

4. Przycisk od podgrzewania tylniej szyby jest uszkodzony. Wlasciwie to dziala wszystko jest wporzadku. Ale ta ikonka ktora jest na przycisku (szyba z falujacymi strzaleczkami) wpadla do srodka i widac normalnie diody podswietlania :) Czy trzeba bedzie kupic nowy przycisk czy mozna jakos go wydostac i przykleic ikonke do owego przycisku :) ?

5. Autko stoi na zimowkach 14 calowych. Chcialbym teraz wybrac dla siostry jakies fajne alusy na lato. Teraz nie wiem za bardzo jaki mialby to byc rozmiar. Sprawa wyglada tak, ze autko bedzie seryjne i nic nie bedzie robione z zawieszeniem. Komfort musi byc zachowany ale super by bylo jakby to fajnie wygladalo :) . Co byscie polecili ?

Jaki rozmiar felg i opon ?

6. Czy to autko ma jeszcze pasek rozrzadu czy moze juz ma lancuch ? Jezeli pasek to przy ilu k km nalezy go wymienic ?

Dzieki wielkie za wszelkie porady :)

Pozdrawiam
Sprzedam]
1. Monowtrysk + silniczek krokowy(9k km przebiegu).
2. Licznik wersja podstawowa - od wersji 1.0 AAU.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

6. W tym silniku masz pasek rozrządu nie ma łańcuszka, przyjęło się, że wymienia się go zazwyczaj co 60 tyś km lub 4 lata zależnie co nastąpi wcześniej, ja zmieniłem po 78 tyś wszystko było w jak najlepszym stanie, ale różnie bywa.
u mnie na nalepce pod maską napisane że wymiana paska zębatego po 90 tyś mil/120 tyś km ale warto wcześniej,
w wg etecha w twoim silniku typ ASY napisali coś jeszcze bardziej ciekawego:
Obrazek
civic r18a2/407 1,6 HDi
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Mam pytanko czy te felgi http://www.allegro.pl/item816211789_dez ... mplet.html beda pasowac ? Jezeli tak to jaki do tego rozmiar opon zeby nic nie obcieralo, w miare wygladalo i zeby bylo komfortowo :) ?
Sprzedam]
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

kuknij na klapkę wlewu paliwa, tam masz dostępne kombinacje które zatwierdziła fabryka na pewno znajdziesz to co ci pasuje,
co do rozstawu szpilek to nic nie powiem bo nie znam tego auta, prawdopodobnie będzie to 4x100
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Benek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Benek »

2. Bendiks mozna wymienic w jakims punkcie ktory zajmuje sie renowacja rozrusznikow choc nie jest to konieczne bo nic nie psuje tylko ten dzwiek :P ja jezdze juz rok czasu i juz nawet nie slysze tego dzwieku tak sie przyzwyczailem xD
Moja Pola - German Style Project
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""rat4""]prawdopodobnie będzie to 4x100[/quote]
niestety nie :-D
bo 5x100 ;-)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Damian91 »

co do opon w 15' to 195/50/15... ;P
Awatar użytkownika
Gaweł
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Gaweł »

[quote=""zulv""]Przebieg jak na ten silnik ma niewielki bo 94 k. Ksiazka serwisowa potwierdza ten przebieg. Auto sprowadzone z niemiec. Wyglada na to, ze realny przebieg bo jeszcze jest naklejka serwisowa przy drzwiach kierowcy ktora informuje o zmianie plynu hamulcowego przy 105k km.[/quote] Chyba się troszkę pomyliłeś w tych przebiegach :D
3. W serwisie na pewno będzie drogo, zobacz na allegro albo szrotach (lepiej mieć tą półkę żeby nie kusić złodziei zawartością bagażnika)
Obrazek
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Nie pomylilem sie. Na liczniku jest 94tys. km a na naklejce przy drzwiach jest napisane ze przy 105tys km trzeba wymienic plyn hamulcowy z data na bodajze styczen 2010.

-- Czw Lis 19, 2009 9:51 pm --

Rozstaw srub tych felg to 112. Jest szansa ze beda pasowac do 9n ?
Sprzedam]
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Nie będą pasowały, śruby w 9N mają rozstaw 5x100.
z
zulv
Mały interesant
Mały interesant

Wielka szkoda bo felgi sa naprawde ladne :) A nowe sa troche drogie.
Sprzedam]
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Szukaj ori używek w dobrym stanie na allegro, nieraz można wyrwać komplet - felgi z oponami. Tylko pamiętaj o uprzednim sprawdzeniu ich u wulkanizatora.. ;)

A co do półki - chwila na allegro i jest Twoja... po minucie szukania.. :-)

http://moto.allegro.pl/item794388150_po ... kular.html

http://moto.allegro.pl/item794388150_po ... kular.html

http://moto.allegro.pl/item799974654_vw ... ginal.html
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Ja mam auto od nowości i fabryka przewidziała-J5 14 cali ET35 opony 165/70/14 lub J6 14 cali ET43 opony 185/60/14 najlepiej wygląda na 15-tkach ale wtedy opony,185/55/15 lub 195/50/15.Rozstaw śrub jast 5x100.
e
esi70
Newbie
Newbie

Post autor: esi70 »

Witam,proszę o wyrozumiałośc jestem tu pierwszy raz.Mam pytanie:mam 9N z 2002 1.4 TDI ,pierwsza wymiana rozrządu była przy 91 tys. km,teraz mam przejechane 148tys km ,kiedy powinienem robi rozrząd drugi raz ? I jeszcze jedno:ile może wytrzymac km taki diesel ? Za odpowiedzi z góry dziękuję.
V
VW_Fan
Newbie
Newbie

Post autor: VW_Fan »

Drugi raz rozrząd powinienes zrobic przy 150.000 km
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”