brak recznego..pomozcie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

brak recznego..pomozcie

Post autor: mateuszz117 »

sory ze zasmiecam ale mam jeszcze jeden problem...otoz reczny zaciaga sie bez zadnego oporu i nie ma go wcale..do wymiany sa tez przy okazji szczeki w tym samym polo 6n..ale linki od recznego ida od bebnow i wchodza gdzies w glab auta...jak wwymienic te linki czy jak sie dobrac do tego..?gdzie jest regulacja recznego..?w kabinie?
Jeżdże nisko..leże na glebie..grunt to zawieszenie..<!-- s]
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

regulacja jest w kabinie, robi się to na zaciągniętym delikatnie hamulcu, ściągnij tylko osłonę (trzyma się na 4 zatrzaskach)
i potrzebny ci kluczyk chyba 10tka albo mniejszy masz 2 nakrętki jedna blokująca i druga główna do regulacji, regulujesz na zaciagniętym, potem robisz testy najlepiej na gładkim asfalcie, rozpędzasz sie do 40 kmh i pulsacyjnie na maksa zaciągasz na chwilkę tak aby zapiszczało, i robisz kilka testów patrząc w lusterko wsteczne gdzie masz smugę a gdzie nie, jeśli np lewe koło nie zostawiło śladu to znaczy że trzeba skręcić jeszcze lewą linkę i robisz tak aby łapało mniej więcej na obie osie jednakowo, domowy sposób ale działa :eek: :o :doh: :rotfl:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mateuszz117 »

dzieki..bo teraz jak zaciagam dzwignie to w pion az staje a reakcji zero..;/ niewiem czy te linki sa pozrywane czy jak?a mogly pospadac z jakis uchwytow czy cos?niby pod spodem patrzylem i wygladaja bardzo przyzwoicie...wiec niewiem..i jak sie je wymienia,,,jak one sie pod spodem chowaja w podloge i w gore ida/..?
Jeżdże nisko..leże na glebie..grunt to zawieszenie..<!-- s]
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

ja wymieniałem ostatno linki bo spuchły i nie wracała gała na swoje miejsce
więc tak linki idą od zaczepu w bębnie od dźwigni szczęki po przez rurki które wchodzą w nadwozie i wystają połączone z dźwignią ręcznego
regulacja jest i w bębnach i tak jak rat4 pisze nakrętkami
jak zdejmiesz bęben to zrób sobie fote jak to wszystko wygląda bo możesz mieć problem z montażem
przy tych rurkach jest jakiś system mocowania ale dokładnie to nie wiem bo musiałem rozwalić i przeczyścić bo właśnie w tym miejscu mi spuchło wszystko i linka wyszła z rurką
jak będziesz miał to samo to wyjmij tylną kanapę i podnieś wykładzinę tam wszystko będzie widać i bez problemu zamontujesz ale znajdź sobie pomocnika będzie napewno łatwiej. :grin:
kup odrazu zestaw sprężynek ok 30plnów i też wymień
możesz mieć problem ze zdjęciem bębnów bo po tym jak się bęben wyciera powstaje rowek i szczęka go nie chce wypuścić także ja po demontażu wziąłem małą szlifierkę i zeszlifowałem rant dość porządnie żeby nie mieć znowu takiego problemu
jakby co to pisz chętnie pomogę :victory:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

żeby ściągnąć bębny nie trzeba nic szlifować, wystarczy w otwór na szpilkę włożyć śrubokręt i wyłączyć zabezpieczenie, jest to bodajże górna lewa szpilka trzeba wycentrować i nacisnąć po tym bęben powinien spokojnie zejść z okładzin
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
polokolo
Początkujący
Początkujący

Post autor: polokolo »

wiadomo że nie trzeba przy ściąganiu bo nie ma nawet jak
z tym śrubokrętem to racja bo on ściska cylinderki
u mnie jeden był zapieczony i mogłeś próbować i próbować i nic to nie dało
i musiałem wyrwać bęben i dopiero jak go masz zdjętego można ale nie trzeba trochę podszlifować rant bo tam się haczy szczęka a jak będzie musiał zdejmować jeszcze raz to ma problem z głowy
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”