[6N] Ciekawe rozwiązanie odmy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

[6N] Ciekawe rozwiązanie odmy

Post autor: Barbuletis »

Przeglądając allegro napotkałem na takie rozwiązanie jak na zdjęciu:
Obrazek
Ma ktoś coś takiego ?
U mnie jest problem zimą - zamarza woda zgromadzona w misce olejowej, pierwszy raz nie zwróciłem na to uwagi i zatarłem panewki.
Teraz zawsze odkręcam korek po jeździe a z otworu para idzie jak z czajnika (na mrozie).
Dlatego zainteresowało mnie to rozwiązanie, czy da się gdzie s kupić taki zestaw do montażu ?
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

nie kumam tego stwierdzenia, że zamarza woda w misce olejowej.....coś nie tak,
ja mam puszczoną odmę w przedni zderzak, dmucha pięknie,
oryginalne rozwiązanie nie jest złe, też ciepło z komory silnika ogrzewa to ustrojstwo i nie powinno zamarzać,
nigdy się nie spotkałem z takim problemem, tutaj ktoś coś przykombinował może przez to że jest instalacja LPG wsadzona,
w niektórych autkach przy LPG magicy robili takie pseudo klapki w razie jakby był wybuch w kolektorze, nie wiem jak tutaj ale coś ktoś przykombinował...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

W silnikach VW benzyna jest taki defekt że jak jeździ się na małych odcinkach to zbiera się woda w misce olejowej a jak przyjdzie mróz to woda zamarza i pompa nie może pociągnąć oleju.
W dniu jak oddawałem auto do serwisu to już 5 polówek stało z zatartymi silnikami do zrobienia, mechanik powiedział że jak przychodzą 1 mrozy to mają zatrzęsienie z "zamarzniętymi polówkami".
Obrazek
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

[quote="Barbuletis"]mechanik powiedział że jak przychodzą 1 mrozy to mają zatrzęsienie z "zamarzniętymi polówkami".[/quote]
Coś słyszał o tym ale nie do końca były takie wadliwe węże odmy ale to już dawno temu.Chodziło o silniki 1.3 ze zbyt cienką odmą i na koszt vw robili ogrzewanie odmy która jest budowana z tyłu silnika miała cienkie wężyki a kolektor wydechowy jest z przodu.
Należy przeczyścic odme na dobrej drodze i dać popalić silnikowi,lub zagrzć i wężykiem z kompresora przedmuchać w kierunku silnika oczywiście odkręcając korek wlewu oleju oraz nie zalewać byle jakim olejem.Moge tylko pocieszyć że ten problem nie tylko vw dotyczy.Zabudujmy sobe coś takiego.http://images.google.pl/images?hl=pl&q= ... iHBw&gbv=2
Awatar użytkownika
Barbuletis
Początkujący
Początkujący

O tej odmie czytałem ale u mnie jest inny problem - taki jak opisałem powyżej nie wiem czy on dotyczy tylko mojego samochodu czy wszystkich polówek z silnikami benzynowymi tak jak mi powiedział mechanik ale kupiłem drugą polówkę z silnikiem 1.9D i jak na razie w niej nie ma tego problemu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Według etki takie odpowietrzenie występowało w AER i ALL
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”