witam mam problem z moja polowka 9n przebieg 122 tys benzyna 1.4 juz kiedys pisalem na tym forum o tym ze auto polyka wieksze ilosci oleju opinie byly rozne ze tak juz maja te modele i wogole... ale pisalem tez ze pod autkiem delikatnie saczy olej i tu pytanie do was drodzy mili naprawiac czy nie naprawiac o to jest pytanie rozmawialem z swoim mechanikiem ze jest tam troche roboty podejrzewa jakas uszczelke i mowi cytuje "kazde auto bierze olej" i ze nie daje gwarancji ze bedzie dobrze po naprawie bo to juz sa sprawy silnikowe itd... kurcze i tu moje zaklopotanie bo wkurza mnie jak diabli dolewanie oleju przeszedlem jeszcze na polsyntetyk auto juz inaczej pracuje i denerwuje mnie to.. wiec jak jezdzic i dolewac czy moze wziasc sie za sprawe ostro dobrac sie do silnika jak by co zalatwic czeci do wymiany z ASO...
Ja bym brał sie zasprawe ostro bo moje kochane polo bierze tyle oleju ze nie musze nawet dolewać miedzy wymianami oleju, poszukał bym z kąd leci wszedł pod autko moze sie nieszczelnośc znajdzie a wtedy bym pomyslał jak temu zaradzic a wiadomo jak olej sie spala za mocno to w koncu silnik ucierpi z czasem a po co sobie zwiekszać koszt naprawy ? :oki:
jeśli to silnik 1,4 16V to może żreć trochę oleju, często padają wcześnie uszczelniacze zaworów, ewentualnie w przeszłości ktoś go przegrzał i takie tego efekty...
ale ty opisujesz, że coś ci cieknie z silnika, może to być simering wałka lub ewentualnie spod miski,
aż dziw bierze, że takie młode auto ma problemy z olejem, u mnie w 6N 1,4 MPI silnik suchuteńki, tylko skrzynia standardowo się poci..., a o oleju mogę zapomnieć co 10 tyś wymieniam i tak na oko czyli na bagnecie ubytku brak, zawsze jest pomiędzy Min max.
z miski nic nie cieknie kolego rat4 mialem polo 6n te silnika to inna bajka tez nic nie bral oleju przejachalem nim 220 tys bez dolewki a 9N troche sie na nim zawiodlem mam jeszcze 9N3 w dieslu z turbo tez nic nie bierze...
-- Sob Lis 07, 2009 7:10 pm --
moze zmiana oleju na motul lub valvoline maxlife dala by jakas poprawe ?? mobil i castrol sa przereklamowane