lakier matowy, z czym to sie je??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
lewicki01
Newbie
Newbie

lakier matowy, z czym to sie je??

Post autor: lewicki01 »

Witam! mam taki plan żeby pomalować samochód na czarny mat, zastanawia mnie jak to zrobić? czy można kupić gotowy lakier matowy? czy to jest zwyczajny lakier połączony z jakąś substancją nadającą mu brak połysku (trochę to nie po polsku :oops: ) czy można auto lakierować zwykłym pistolem czy też potrzebny jest jakiś specjalny albo specjana dysza?? słyszałem gdzieś kiedyś że można zmieszać lakier z podkładem, albo polakierować tylko czarnym podkładem i też będzie matowy...

wiem że utrzymanie w czystości takiego lakieru nie jest łatwe bo szybko się brudzi, ale czy są dostępne jakieś środki konserwacji zapobiegające wyblaknięciu? bo większość środków do ochrony lakieru nabłyszcza, a tu chodzi o odwrotny efekt :)

proszę o pomoc w tym temacie!
było polo BYŁ peugeot będzie polo!!!
sentyment pozostał....
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

Z tego co wiem to jest do tego przeznaczony specjalny proszek, który miesza się z lakierem.
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09 Najstarsze Polo Zlotu

Obrazek

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u
s
slaweks
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: slaweks »

[quote=""Pimpek""]Z tego co wiem to jest do tego przeznaczony specjalny proszek, który miesza się z lakierem.[/quote]
profesjonalne lakiery sa dwówarstwowe pierw malujesz baza (kolorem) a nastepnie malujesz lakierem bezbarwnym z dodatkiem srodka matujacego
Awatar użytkownika
marcin1.4
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: marcin1.4 »

1.W karzdej mieszalni lakierow(jak niewiesz gdzie jest to zapytaj sie nijblorzszego lakiernika on ci napewno powie)kupisz czarny mat bez dodawania proszkow czy jakis innych wynalazkow a najlepiej jak zapytasz sie ich na miejscu i wytlumaczysz o co ci chodzi i jak bys ty to widzial napewno pomoga ci w tym i dobrze doradza
2.A jesli chodzi o pistolet to czarny mat mozesz pomalowac zwyklym najprostrzszym pistoletem jesli chodzi o dysze to czym miejsza dysza tym pistolet zlurzywa miej farby i na odwrot najlepiej dysza 1,3 lub1,4 wieksze juz sa malo ekonomiczne a miejszeto malowanie calego auta bedzie bardzi dlugo trwalo i bedzie meczace.

P.S sorki za byki
l
lewicki01
Newbie
Newbie

Ok! dzięki za odpowiedź co do samego lakieru! a co z utrzymaniem tego lakieru w swoim właściwym kolorze?? tzn. jak go chronić przed wypłowieniem i jak o niego dbać??
sentyment pozostał....
Awatar użytkownika
marcin1.4
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Hmm... za bardzo nie mam pojecia nie zastanawialem sie i nie mialem stycznosci z calym autem w czarnym macie maluje auta od 8 lat ale ale nie mam za bardzo pomyslu jak dbac o taki lakier,napewno bedzie trzeba go czesto myc ....
l
lewicki01
Newbie
Newbie

[quote=""marcin1.4""]napewno bedzie trzeba go czesto myc[/quote]

to napewno, jak się jeździ po drodze piaskowej to od razu widać kurz, bo brud się nisamowicie czepia tego lakieru i dosyć ciężko schodzi...

a co się stanie gdy polakieruje auto tylko czarnym matowym podkładem ?? czy mogę to tak zostawić ?? czy na ten podkład muszę coś jeszcze trysnąć żeby był trwały i nie odpryskiwał ??
sentyment pozostał....
Awatar użytkownika
marcin1.4
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

jesli pomalujesz auto czarnym podkladem(FILER)bedzie lipa ,czarnym matem bedzie leprzy efekt
Awatar użytkownika
Stachu
Newbie
Newbie

Post autor: Stachu »

mogę sie mylić, ale zaleta podkładu jest wchłanianie farby, w rzeczywistośći z tego co mi się wydaje będzie chłonąć wodę, a w konsekwencji wyjdzie szybko rdza, ja mialem trabanta w szarym macie, i rdza szybko wyszła na metalowych elementach, ale mogę się mylić

pzdr
Awatar użytkownika
Lobuz
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Lobuz »

Ci którym dane było widzieć mój mat chyba nie przeżyją drugi raz takiego doświadczenia hehe
Mój mat wyszedł takie że jest w dotyku jak papier ścierny, co do mycia to owszem widać brud i syf ale mniej jak na zwykłym lakierze, farba której użyłem do malowania to Autorenolak (chyba tak to sie nazywało, firma Nobiles jeśli dobrze pamiętam) z utwardzaczem tak szła na maskę, a dach i klapa, które mają właśnie wygląd przypominający papier ścierny pokrył sam Autorenolak. Efekt trzeba poprostu zobaczyć na żywo, aha pełno plam i nierównomiernie nalanego lakieru to już chyba taki urok tego...
w
witek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: witek »

[quote=""lewicki01""]a co się stanie gdy polakieruje auto tylko czarnym matowym podkładem ?? czy mogę to tak zostawić ?? czy na ten podkład muszę coś jeszcze trysnąć żeby był trwały i nie odpryskiwał ??[/quote]

odezwij sie na pw, jest pewien fajny patent (już spawdzany) aby można było auto spokojnie pocisnąć podkładem i aby nie wychodziła rdza etc... Minus jest tylko taki, ze nie ma możliwośći uzyskanie drugi raz tego samego odcienia dlatego trzeba zrobić sobie spory zapas...
My white lincoln (zapraszam do komentowania): viewtopic.php?f=40&t=775&start=0

update: post tutułowy
d
daniel_rzeszow
Newbie
Newbie

Post autor: daniel_rzeszow »

[quote=""witek""]jest pewien fajny patent (już spawdzany) aby można było auto spokojnie pocisnąć podkładem i aby nie wychodziła rdza etc... Minus jest tylko taki, ze nie ma możliwośći uzyskanie drugi raz tego samego odcienia dlatego trzeba zrobić sobie spory zapas...[/quote]

witam! wiem ze temat juz dosc stary ale bardzo interesuje mnie to co napisales? czy moglbys mi podpowiedziec jaki to patent?:) bylbym bardzo wdzieczny
pozdrawiam!
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

pomalowanie na czarny mat, wymaga idealnego podłoża, dobrego sprzetu i dużo wprawy żeby dać pożądny efekt.
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”