Witam, mam problem z porannym odpalaniem mojej Polówki, kręcę ją czasami i 10 razy zanim zaskoczy, później przez chwilę chodzi nierówno, z rury wydechowej spaliny dziwnie "pyrkają", jak kiedyś w trabancie. Podejrzewam że to świece, ale nie bardzo wiem jak je sprawdzić. Dzisiaj wykręciłem je wszystkie i 3 wyglądają ok, suche o ceglastym kolorze, natomiast ta jedna (drugi cylinder od prawej) jest ciemna i obdymiona. Czy to ona może być winna takiego zachowania silnika każdego poranku? Poza tym świece aktualnie wkręcone to NGK BP5E co najciekawsze jednoelektrodowe, a jak patrze w katalogu i to co mi mówią w sklepach motoryzacyjnych do tego silnika idą trój- elektrodowe np. BUR5ET lub FE55PTS. Czyli ze co, jeżdzę na nieodpowiednich świecach?
Dodam że autko jest w gazie.
Zgadza się 86c2f z roku 95, dziwne ale w dowodzie stoi jak byk, a i o składaku nic nie napisane. A tak naprawdę to albo ktoś go chałupniczą metodą złożył albo to z jakichś części i resztek poprodukcyjnych:)
Ja mam dokładnie te Beru i jest miodzio 3 elekt.,wcześniej miałem Bosch 1 elektr. i 2 były zakopcone nie wiem czy z powodu starych przewodów WN czy poprostu padły. Zmień sobie jeszcze przewody WN i będziesz mieć pewnośc że będzie git ja mam harta (45zł) dedykowane do lpg i jest git, nie zapomnij jeszcze o kopułce i paluchu pozdro
wielkie dzięki za poradę na temat świec, trzeba będzie trochę zainwestować i doprowadzić autko do pełnej sprawnośći, a co do tego roku produkcji który mam wbity w dowodzie (95 r.), faktycznie zrobili mnie w bambuko, okazało się że autko jest z 1991 no nic, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem i jeźdźić dalej.
Pozdrawiam
[quote="tomaloski"]Do silnika AAU tylko z trzema elektrodami (trzy iskry daje). Polecam sprawdzone NGK (bur5et), czteropak ~50 zł.[/quote]
Nigdy nie bedzie tak, ze na raz ci 3 iskry pojda Pojdzie najlatwiejsza droga, ale nigdy 3 iskry zawsze 1, taka fizyka
A mnie zastanawia jedna rzecz moje polo jest z 1991r a z numeru VIN wychodzi ze jest z 1992 roku. Dziwne bo wszystkie szyby i wszystko jest z 91. Pierwsza rejestracja wrzesień 1991. Morze tak być??
Polo 86c/2F 1.0 AAU 1991r & Polo 9N 1.4 16v BBY 2003r