Witam
Od poczatku jak kupilem moje polo nie dziala klimatyzacja i nie do konca wiem czemu dlatego zwracam sie do Was o pomoc. Poprzedni wlasciciel mowil ze to jakas czesc za okolo 200 zl ale on nie mial kasy i byl u kilku mechanikow i zdania byly podzielone (klimatyzacja byla z 3 miesiace temy nabita i odgrzybiona). Ja podejrzewam sprezarke klimatyzacji pozniewaz nie slysze nawet tego charakterystycznego tykniecia (nie jestem pewny czy to sprezarka taki dziwek wydaje ale mysle ze tak) prosze o propozycje osob majacych wczesniej taki przypadek lub troche pojecia. Dmuchawa normalnie dziala grzeje dobrze:) thx za odp
A czynnik w klimatyzacji jest? Jak nie to trzeba by wpuścić czynnik z barwnikiem i zobaczyć w którym miejscu ucieka. Jak jest a nie zaskakuje to może być kwestia sprężarki ale najlepiej by było podjechaćdo speca od klimy mniech sprawdzi inaczej wróżenie z fusów. Jak masz klimatronika to może być kwestia panelu sterowania.
Nie mam klimatronika wiec to nie panel. No wydaje mi sie ze bede musial odwiedzic mechanika a chcialem tego uniknac heheh jak sie nie ma dobrego znajomego mechanika to za byle gow.. biara taka kase ze az zal:D thx za podpowiedz
Po prostu może kompresor już mieć dość-luzy/zuzycie i puszcza czynnik. U mnie tak jest, napełnienie daje efekt na 3-4 miechy a potem klima przestaje sie załaczać. Ostatnio napełniłem w czerwcu i jeszcze trzyma o dziwo, ale do przyszlego lata ciułam na nowy-regenerowany kompresor.
Moze czujnik cisnienie czynnika chlodzacego nawalil, moze czujnik temperatury zewnetrznej, w recznej klimie powinien tez byc, jest to forma zabezpieczenia aby nie wlaczyc klimy gdy temp otoczenia jest mniejsza niz 5 stopni. Charakterystyczne cykniecie to przekaznik, ktory zalacza sprzeglo na kompresorze.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
marcin86 jest takie coś jak czujnik przed uruchomieniem ponizej 5st? Faktycznie takie cos zauważyłem ale myslałem, że to z powodu częściowej niesprawności mojej klimy :niewiem:
Nie wiem jak z reczna klima to wypada, ale w klimatroniku jest na 100%. Tak czy siak najlepiej podjechac do jakiegos zakladu zeby klime Ci zdiagnozowali.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Ok thx za propozycje. A jutro z ciekawosci zobacze w te bezpieczniki pod maske (tez mam na akumulatorze kilka bezpiecznikow tak jak Ty) hehehe jak by to sie okazalo przyczyna to bym byl bardzo uszczesliwiony ale raczej to nie to. A jesli to nie to to skocze do jakiegos mechanika bo nie bardzo znam sie na klime.
Najlepiej zacząć od sprawdzenia obecności czynnika. Potem jak koledzy piszą:
- sprawdzić bezpieczniki i przekaźnik
- sprawdzić presostat
- sprawdzić wyłącznik na panelu
- na krótko można także załączyć sprężarkę podając napięcie do kostki na sprężarce.
Miałem kiedyś przypadek w moim starym Pasku B4, że uszkodzony był sterownik wentylatorów z niego wychodzą sygnały do załączania wentylatora i do sprężarki (w Polo jest chyba pod akumulatorem może mnie ktoś poprawi)
Nawet jak bylo cieplo czyli okolo 15st to nie dzialala klima. A pisalem ze klima jest nabita jest wiec po co mam sprawdzac czynnik czy jest?(czy ja myle cos?) A tak jak wczesniej pisalem nie slysze tego charakterystycznego dzwieku od klimatyzacji czyli pstrykniecia (zalaczenie sie sprezarki ) czyli tu jest chyba problem.