duże spalanie w polo 1.3 na wtrysku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Marko
Raczkujący
Raczkujący

duże spalanie w polo 1.3 na wtrysku

Post autor: Marko »

Witam. Jestem nowy i mam problem ze swoim polo seri II z silnikiem 1.3 na wielopuktowym wtrusku. A wiec pali bardzo duzo wychodzi ma na 100km gdzies 10-11l przy spkojnej jezdzie... i niewiem czemu tak jest.. prosze o pomoc :)
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Jaką masz tepmerature silnika? Co pokazuje wskazówka gdy jedziesz?
Jak długo masz tą dolegliwość?
Czy jeździsz głownie w mieście stojąc w korkach?
Kiedy wymieniane byly filtry?

Daj troszke wiecej informacji, bo przecież nie będziemy wróżyć.
Nawet przy szalenczej jezdzie spalanie 10-11, to ciut makabryczne ;)
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

po pierwsze podepnij pod VAGa i będziesz wiedział, tak jak Ralph powiedział, wróżyć można ale i po co?
ja obstawiam sondę lambda która skończyła żywot i spalanie powyżej 10 L
ale to trzeba zdiagnozować bo nikt ci tego nie powie...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Marko
Raczkujący
Raczkujący

hmm wskaznik temperatury jest ok chociaz jak troche postoi to lekko wychyla sie za norme i wlacza sie wentylator. ta dolegliwosc mnie meczy gdzies od 3 tygodni. jezdze raczej do miasta ktore gdzies od mojego miejsca zamieszkania lezy jakies 5km wiec jak dojezdzam to juz mi sie wylacza ssanie. A filtr powietrz wymienialem jakis tydzien temu a paliwa jeszcze nie wymienialem odkad go kupilem a mam juz go z miesiac moze troche dluzej. wiec to chyba tyle co moglbym powiedziec:). pozdrawiam i prosze o odpowiedz:)
Awatar użytkownika
ko zack
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: ko zack »

najprawdopodobniej sonda lambda znajdujaca sie na wylocie za kolektorem. z tego co tlumaczylk mi mechanik to gdy ta sonda przestaje dzialac to auto podaje maxymalna dawke paliwa której auto zwyczajnie na obrotach jakie urzywasz powiedzmy 3000 tys nie spali i wypluwa w uklad wydechowy. sonda ta ma na podstawie spalin dawac wygnal do dozowania mieszanki a jezeli sygnalu nie ma no to komp wariuje i podaje maxymalna dawke. moge sie mylic oczywiscie poniewarz powtarzam slowa mechanika. jezeli tak poprosze kogos aby objasnil to zagadnienie dokladniej :)
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Sonda poda taka dawke na jakim napieciu sie zawiesi. Wiekszosc komputerow w samochodach po odpieciu sondy podaje stala dawke lekko wzbogacona. Odepnij sonde, zobacz co sie dzieje. Mozna jezdzic z odpieta sonda ale spalanie i tak bedzie wysokie.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Marko
Raczkujący
Raczkujący

Ok dzieki za odpowiedz. Sprobuje z ta sonda cos zrobic i pojezdze troche z odpieta i zobacze co sie bedzie dzialo. Jak to nie to to bede pisal dalej i prosil Was o pomoc. Pozdrowka:)
m
misiekpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: misiekpolo »

Jesli masz silnik adx to one dosc sporo pala, ale jesli jezdzisz rzeczywiscie spokojnie no to sporo.. Ja przy sprawnym przemieszczaniu mialem spalanie 10 benzyny i spokojnie sie nie jezdzilo.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”