Jakie polecacie żarówki do przednich lamp?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

[quote="conan"]Za te żarówy 90/100W powinni dowody zabierać odrazu, nie dość że oślepiają to na dodatek blenda w kloszu robi się czarna.[/quote]
A ja się z tym nie zgodzę. To zależy od auta ;P
W polo mam zamontowane takie zarówki od dobrych dwóch lat. Światło takie jasne, że chyba nie muszę mówić :oki: Co do oślepiania to jak długo je mam tak ani razu nikt mi nie mrugnął, że go razi. Przeglądy przeszły już conajmniej dwa, regulację świateł także bo robię poza przeglądami jeszcze dodatkowo raz w roku. No i sam nie raz się mijałem drugim autem i mogę ręczyć, że jeśli światła są dobrze ustawione to nie mają prawa razić (to samo jest z ksenonami - prawdziwymi).
Jeśli chodzi o instalację to w polo 86C nie ma najmniejszych oznak zużycia odblasków oraz usterek w instalacji.

Ale podejżewam, że w 6N klosze by tego nie wytrzymały - dlaczego? Sam mam cordobę w niej już zamontowane wcześniej wspomniane przez Was osram nigtbreaker 2xH1 ... Jeżdżę na nich od roku i szczerze polecam. Świecą o niebo lepiej niż standartowe żarówki za 10 zł i jasność jest nawet dość porównywalna do tych 90/100W :grin:
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Co do odbiorników prądu jedna z wielu rad.

Jak zmniejszyć zużycie paliwa.
Co do odbiorników prądu jedna z wielu rad.

Jak zmniejszyć zużycie paliwa.

Zaleca sie:
Wymianę żarówek na diody LED (odbiorniki prądu klasy A) chodzi o odciążenie alternatora i akumulatora.
Skąd bierze się w aucie prąd? Ano z akumulatora, a skąd w akumulatorze? A z alternatora, który go wytwarza gdy samochód się porusza, a żeby się poruszał musi spalać benzynę. Tak więc prąd nie jest darmowy. Im więcej go zużywamy tym rośnie nam zużycie paliwa. Wyłączmy więc klimatyzację, podgrzewane fotele i ubierzmy się ciepło bądź wprost przeciwnie w zależności od warunków pogodowych.
Jest to zauważalne jak na wolnych obrotach włączymy światła.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

a ma ktoś może te ? osram cool blue ? co wartają?
m
memphis874
Newbie
Newbie

Post autor: memphis874 »

Panowie, a co myśicie na temat żarówek Hella Blue Light? słyszałem że jakością podobne są własnie do Osram Cool Blue ale... Osramy kosztują średnio 70-90 zł za komplet a Hella- 9-15 zł!!! :crazy:
Nie wiem tylko które są bardziej żywotne:)
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

Czym różnią się te:

Osram NightBreaker H1 Moc: 55W

od tych:

Osram H7 NightBreaker 55W
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

no jak czym,typem żarówki H7 to H7 H1 to H1, wyglądem i sposobem mocowania w reflektorze
Awatar użytkownika
Luki38
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Luki38 »

No tak H4 trzy piny, H1 jeden pin, H7 dwa piny
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

[quote="Borek"]Ja też polecam Nightbreakery bo świecą super i na biało, ale nie moge jednoznacznie ocenić ich trwałości. U mnie w Polo pierwsza przepaliła sie po około 0,5 roku, ale u ojca w Megance palą się średnio co 3-4 miechy. Tyle, ze na opakowaniu jest otwarcie napisane, że trwałość o połowe krótsza od standardowych. Niemniej jednak uważam, ze warto bo poprawa świecenia jest wyraźna (w stosunku do Philips +30% które były wczesniej)[/quote]

Zależy co ojciec ma w Meganie - jak H7 to ono świeci lepiej ale ma mniejszą trwałość niż H4.
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: sarecto »

ja mam pierwsze lepsze zarowki h4 ze sklepu autoland. maja bodajze 110% jasnosci czy jak to oni sie reklamuja...dobrze doswietlaja pobocze i w glebi tez dobrze widac. gorzej jak mgla jest albo sniezyca czy mocny deszcz...bez dodatkowych swiatel nie da sie jechac...a ja nie mam mgielnych:P wiec czasami krotkie i ustawiam suwaczkiem na niskie swiatla pod sama maske i jakos tam sie dotocze na miejsce:P trzeba zainwestowac w dodatkowe:/
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote="sarecto"]ja mam pierwsze lepsze zarowki h4 ze sklepu autoland. maja bodajze 110% jasnosci czy jak to oni sie reklamuja...dobrze doswietlaja pobocze i w glebi tez dobrze widac. gorzej jak mgla jest albo sniezyca czy mocny deszcz...[/quote]

no to już kompletna masakra.
Jeżeli żarówka lepiej doświetla pobocze tzn kompletnie nie trafia w ognisko reflektora. strach pomyśleć jak odświetlają kierowców z przeciwka. lepiej załóż halogeny. A profilaktycznie pojedź ustawić światełka.
Awatar użytkownika
Michelangelo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Michelangelo »

ja mam sprawdzone Osram Nightbreaker i swieca rewelacyjnie. Bardzo dobrze oswietlaja droge w nocy, a na dlugich to juz wogole jak w dzien :)
Zastanawiam sie teraz nad zakupem Philisp Blue Vision (mam je w postojowkach) ale slyszalem ze przy zlej pogodzie i padajacym deszczu jest slaba widocznosc. slyszal ktos o czyms takim? Nie wiem co wybrac czy Philips Blue Vision czy Osram Cool Blue? jaka jest roznica oprocz ceny? Ogolnie chodzi mi o dobra widocznosc i fajny efekt jak w cool blue. Wie ktos moze czy sa zamienniki diodowe LED zarowek H4?
to tyle z mojej strony :)
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

też myśle o tych cool blue osram. co o nich możecie powiedzieć?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

czytałem kilka testów w czasopismach moto i jakiekolwiek żarówki z kloszem barwionym na pochodne niebieskiego są gorsze i mają negatywny wpływ na ilość światła.
poczytajcie sobie i zobaczcie jak wypadają żarówki z niebieskawym kloszem...
Ja osobiście preferuje jakiekolwiek żarówki z Osram, zwłaszcza biluxy, obecnie mam już ponad pół roku żarówki Osram Allseason które emitują światło żółte. Cenię je za trwałość i dobre parametry. Kiedyś jeszcze używałem Hella też super i bez fajerwerków w dobrej cenie.
poczytajcie:
http://i.frazpc.pl/pliki/2002/board_gra ... 274566.jpg
http://img219.imageshack.us/img219/9561/23go1.jpg
http://img219.imageshack.us/img219/6811/12rr1.jpg
http://c.wrzuta.pl/wi8174/e7211b910010f ... a%35%39%10
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
_edi
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: _edi »

[quote="turzol"]Philips X-treme Power +80%, najaśniejsze żarówki na rynku[/quote]

również polecam,
jeżdżę na takich od roku, rewelacja. Pierwsze żaróki przy których nawet pobocze staje się mocno tak widoczne.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="edi_las_volas"][quote="turzol"]Philips X-treme Power +80%, najaśniejsze żarówki na rynku[/quote]

również polecam,
jeżdżę na takich od roku, rewelacja. Pierwsze żaróki przy których nawet pobocze staje się mocno tak widoczne.[/quote]

Widoczność to podstawa, świecą mocnym i intensywnym białym światłem i są w miare żywotne
Miałem chyba wszystkie możliwe modele żarówek od Vision Plus po GT-150 ale Xtreme Power są zdecydowanie lepsze

Najgorsze jakie testowałem to Blue Vision - niebieska poświata w żarówkach sprawia że żarówki te świecą słabo, dodatkowo światło odbija się od asfaltu

Porównanie X-treme Power +80% i Blue Vision Ultra
http://www.twingo-board.de/showthread.php?t=23465
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”