tykanie na zimnym

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

g
gumis55
Newbie
Newbie

tykanie na zimnym

Post autor: gumis55 »

Witam mam vwpolo1.4benzyna przy uruchmieniu silnika słychać takie delikatne tykanie jak troche pochodzi i sie zagrzeje to tykanie znika mam prosbe do kolegów czy to normalne? Jesli ktos się zetkną z tym problemem to prosze o rade.Dzeęki....
Awatar użytkownika
michał25
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: michał25 »

Jak na zimnym to sa to popychacze tez to mam koszt naprawy to 27 zł za jeden popychacz a jest ich 8 plus uszczelka pod głowice i oczywiscie robocizna
Awatar użytkownika
comandos19
Początkujący
Początkujący

Post autor: comandos19 »

[quote=""gumis55""]Jak na zimnym to sa to popychacze[/quote]
dokładnie miałem to samo po wymianie wszystko ucichło :oki:
m
mnichu33
Newbie
Newbie

Post autor: mnichu33 »

czy uszczelka pod głowicę jest konieczna? czy tylko pod nasadę głowicy
r
riggs
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riggs »

Kolego po ci te koszta?Jeśli tyka tylko na zimnym a na ciepłym nie to nie wymieniaj popychaczy!Na zimnym silniku zanim olej dojdzie do kompensatorów luzu zaworowego (szklanek) mija trochę czasu i stąd klepanie.Jeśli na ciepłym ci nie klepie to zostaw jak jest bo szkoda kasy i meches poza tym tez może ci schrzanić robotę ( tak miał mój kolega którego popychacze po wymianie chodziły głośniej niż przed).Sprawa druga kiedy wymieniałeś olej i na jakim jeżdzisz??Jak olej stary to popychacze już się odzywają nawet na ciepłym silniku.Sprawa kolejna jak jeżdzisz na mieneralu to też mogą ci hałasować.Optymalne rozwiązanie jeśli nie bierze oleju bądz bierze znikome ilości to zmienić olej na półsyntetyk.Ale nie zmieniaj popychaczy jeśli tyka tylko na zimnym bo to typowa praca tych silników na zimno.Mam obecnie 4 tego VW i wiem co mówię.I pamiętaj że olej ma też spore znaczenie na odgłos pracy silnika.Pozdrawiam
Filtry MANN,FILTRON.Oleje Quaker State, MOBIL,żarówki CAR LIGHT,HELLA do waszych autek polecam.Już wkrótce do nabycia u mnie.Do oleju filtr gratis!!
m
matador
Newbie
Newbie

Post autor: matador »

[quote=""riggs""]Kolego po ci te koszta?Jeśli tyka tylko na zimnym a na ciepłym nie to nie wymieniaj popychaczy!Na zimnym silniku zanim olej dojdzie do kompensatorów luzu zaworowego (szklanek) mija trochę czasu i stąd klepanie.Jeśli na ciepłym ci nie klepie to zostaw jak jest bo szkoda kasy i meches poza tym tez może ci schrzanić robotę ( tak miał mój kolega którego popychacze po wymianie chodziły głośniej niż przed).Sprawa druga kiedy wymieniałeś olej i na jakim jeżdzisz??Jak olej stary to popychacze już się odzywają nawet na ciepłym silniku.Sprawa kolejna jak jeżdzisz na mieneralu to też mogą ci hałasować.Optymalne rozwiązanie jeśli nie bierze oleju bądz bierze znikome ilości to zmienić olej na półsyntetyk.Ale nie zmieniaj popychaczy jeśli tyka tylko na zimnym bo to typowa praca tych silników na zimno.Mam obecnie 4 tego VW i wiem co mówię.I pamiętaj że olej ma też spore znaczenie na odgłos pracy silnika.Pozdrawiam[/quote]
Dzięki kolego za rade :oki: Jest jak mówisz,siemka :piwo:
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”