[6N] odma a stozek

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

[6N] odma a stozek

Post autor: sarecto »

witam. mam pytanie co zrobc z przewodem gumowym od bodajze odmy przy montwaniu stozka bezprosrednio dolotem z przepustnicy. bo jesli pozbywamy sie obudowy filtra to ten przewod od razu traci punkt przyczepu. co z tym fantem zrobic?:P
Obrazek

viewtopic.php?f=29&t=8650 - zielony prawie demon:p

pomoglem? pochwal:D
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Jeśli moge odwieść cie od tego stożka to dobrze,ale zabudowa stożka nic ci nie da jedynie podniesie zużycie paliwa mianowicie w komoże silnika podczas jazdy jest duża temperatura więc zassysasz gorące powietrze i wtedy czujnik temperatury i przepływu powietrza zacznie wariować będzie zmieniał czas wtrysku przyśpieszenie zapłonu czyli więcej stracisz niż zyskasz ale jeśli chcesz twoja sprawa odma musi być podłączona.Tu pokazują jak doprowadzić zimne powietrze do stożka.

Obrazek
Awatar użytkownika
zibenio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zibenio »

Co to jest za stożek?

Może ktos podesłac link z allegro?
Awatar użytkownika
gregorib
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gregorib »

Mi to wygląda na K&N 57i ale nie jestem pewien :)
Nie ważne czy wygrasz o metr czy o kilometr...wygrana jest wygraną
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

viewtopic.php?f=29&t=8650 problem jest taki ze stozek juz mam:P i teraz nie wiem co zrobic jak bede robil dolot bo niewiem co z ta odma zrobic.
Obrazek

Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Odma na glebę pod samochód. Niech tam wypluwa brudy. Musiałbyś przedłużyć wąż aby nie zasmarkało całej komory silnika - to najtańsze rozwiązanie.
Można zastosować filtr na odmę i można zastosować zbiorniczek odmy tzw. Oil catch tank.
To ostatnie rozwiązanie jest bardziej pro i nie przyczepią się na przeglądach.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

czyl ijesli dobrze rozumiem to odma po prostu wpycha wszystk ospowrotem do silnika co wyszlo niespalone? rozwiazeniem jest puszczenie przewodu ktory bedzie troche chlapac? no raczej nie chce stracic dowodu:P popatrze na te zbiorniczki. dzieki za pomoc.
Obrazek

Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

Ja mam puszczoną w róg zderzaka. Do fabrycznego krótkiego węzyka przymocowałem na opaske metalową takie kolanko miedziane jak sie przy instalacjach grzewczych stosuje i do tego gruby przeźroczysty wąż. Ważne żeby wszystko było sztywne i prosto poprowadzone aby uniknąć zagięć, które mogłyby zatkać odmę.

Obrazek

Ten brązowy wąż po lewej stronie komory
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja też mam podobnie zaślepiony wlot odmy do puszki filtra, i przedłużona odma idzie na sam dół i wypluwa syf.
Co do wypowiedzi Dziadka13 na temat stożka to się zgadza, stożek zamontowany centralnie na przepustnicy pogorszy osiągi bo nie dość że drga z samym silnikiem i cedzi do środka syf, to jeszcze zasysa gorące powietrze z całego silnika do środka...auto muł.
mały offtop:
Tak przy okazji mam ten stożek K&N z zestawu 57i, jakby ktoś chciał to chętnie sprzedam, info na prv.
civic r18a2/407 1,6 HDi
s
sarecto
Mały interesant
Mały interesant

no jestem wlasnie po przegladzie...to moge odme wypuscic pod samochod... to chyba nie jest strasznie zanieczyszczanie oc? raczej lac tam sie nic nie leje? a stozek mam narazie na seryjnym dolocie z blotnika...zamiast tego przelacznika cieple zimne. mam zdjecie wstawione.
Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”