Hamulce coś nie tak !!!!!!!!!!!!!!!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

g
gutek
Newbie
Newbie

Hamulce coś nie tak !!!!!!!!!!!!!!!

Post autor: gutek »

witam
W polówce mojej żony występuje dziwny objaw, Przy wyhamowywaniu samochodu do zera przy prędkości ok 10 km/h odnosze wrażenie jak by tarcze hamulcowe były krzywe i autko hamowało skokami. Wymieniłem tarcze i klocki, przeszło na kilka dni może tygodni, po czym wróciło do stanu pierwotnego. Przy hamowaniu z większych prędkości wszystko jest ok. zero bicia. Liczę ze ktoś już z czymś takim się spotkał i pomoże mi rozwiązać ten problem. Jeszcze jedno chyba w tej sytuacji ważne nie mam w nim ABS.
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Mi to wygląda na bicie felg. Do wyważenia - tym bardziej, że jak napisałeś tarcze były wymienione. Rzadko się zdarza aby tarcze się gięły ale się zdarza.
Podobne sytuacje obserwuję u siebie - to znak, że trzeba jechać na prostowanie kół - tak średnio co kwartał dzięki naszym drogom.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
g
gutek
Newbie
Newbie

Post autor: gutek »

dzięki za podpowiedz , chyba już wkrótce przekonam się czy masz racje, bo trzeba będzie zmienić kapcie na zimówki.
Awatar użytkownika
Ciapek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ciapek »

na moje to nie problem z wyważeniem.
a słyszysz takie jakby chropowate tarcie podczas tego hamowania? Głównie mocniejszego/nagłego.
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Jak tarcze są krzywe to podczas hamowania drży pedał hamulca przypuszczam że coś nie tak z zaciskami jakość klocków ponieważ przy 10 km/h naciskasz delikatnie pedał hamulca prawie żadnej siły nie tak jak przy dużej szybkości a klocki twarde dużo stali no i teraz wilgoć stąd te poślizgi klocków.Dla pruby weż wyjmij klocki i zmatuj je papierem sciernym i sprawdż czy też masz taki poślizg na pewno nie powinno być,w tym wypadku zmiana klocków na leprze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”