[86c/86c2f/Derby] Licznik od g40 do 86c2F

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

czy ktoś próbował z białymi diodami :?:
jestem ciekaw jak to bendzie wyglądać :mrgreen:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

moj post wyzej .. ;p tam masz biale diody ;p , zreszta wpadnij na spot do scc i tam zobaczysz u mnie na zywo :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

no to niemam wyjścia :lol:
troche niwyraźne :roll:
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
p
puca999
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: puca999 »

Witam. Mam polo 86C2F i ostatnio przepaliła mi się jedna z żarówek podświetlenia licznika. Chciałbym ją wymienic, jednakże najpierw muszę wyciągnąc w tym celu licznik... I teraz pytanie.. JAK? Proszę o łopatologiczny opis :)
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

było masę razy...
ja wyjmuję to tak:
1) odkręcić maskownicę na kierownicy
2) wyjąć radio (jeżeli jest)
3) odkręcić lewy schowek kierowcy (ten pod lewym nawiewem)
4) patrzymy przez dziurę po radiu na licznik - widzimy metalowy zatrzask - dociskamy zatrzask i delikatnie wypychamy prawą stronę licznika do kierownicy
5) klękamy przy drzwiach, wkładamy rękę przez zdemontowany schowek, omijamy dłonią dolot nawiewy i macamy lewy zatrzask - dociskamy i wypychamy do kierownicy
6) licznik "luźno" lata - przechylasz licznik szybką na kolumnę kierownicy, wkładasz dłoń do środka i palcami wypychasz kostkę zasilania (po prawej stronie)
7) wymięte - manewrujesz licznikiem i przez kierownicę wyciągasz
8) naprawiasz :)
9) składasz w odwrotnej kolejności pamiętając żeby dobrze docisnąć licznik!!!

uwaga - linka prędkościomierza jest mocowana na stale w budzie - sama wyjdzie z licznika, sama do niego trafi :)

powodzenia!
4don site
Obrazek Obrazek
k
komarro22
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komarro22 »

Witam mam mały problem..a mianowicie spaliła mi się jedna żarówka w podświetleniu zegarów i ledwo co je widać w noce:( widziałem na allegro zamienniki led, tylko jakie będą pasowały???? jaki mają mieć symbol???
help..
k
komarro22
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komarro22 »

Właśnie chcę założyć diody tylko nie wiem jakie tam pasują:( bo na allegro jest takich pełno.
Awatar użytkownika
Pyjo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Pyjo »

moje zegarki wyglądają tak:
Obrazek

mam wpakowane dokładnie coś takiego: R5 w oprawce (kupione od tego sprzedającego)
KLIK
świecą już ponad rok i są idealne - bez żadnego szlifowania, lutowania itp. zabaw :)
4don site
Obrazek Obrazek
N
Neccy
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Neccy »

Ja też mam spaloną jedną żar. A problem jest, żeby się do nich dostać? Trzeba cały przód rozbierać, czy da się bez tego?
Awatar użytkownika
Andrzej_89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Andrzej_89 »

viewtopic.php?f=19&t=7704

tutaj chyba było wszystko omówione.
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Czytając temat i przeglądając fotki ze zdziwieniem stwierdziłem że jedyne żarówki są tam tylko do podświetlenia.U mnie już spory kawałek czasu nie działa kontrolka długich najpierw świeciła słabo a potem zgasła zupełnie.Nie zabierałem się za to trochę z lenistwa a przede wszystkim z braku czasu nieco irytują mnie inni kierowcy jak mi w dzień błyskają :D A tu masz raz że dowiedziałem się jak ją wyciągnąć a drugie że te kontrolki to naprawdę ledy bo nauczony maluchowskim doświadczeniem myślałem że to tylko taka ściema a pod spodem są normalne żarówki :o I teraz co da się to jakoś zreanimować?
Obrazek
Awatar użytkownika
VAGfan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: VAGfan »

[quote=""leszek""]stwierdziłem że jedyne żarówki są tam tylko do podświetlenia[/quote]
otóż nie
[quote=""Passlandis""]Oczywiście, że to są ledy :grin: były już nawet w poprzedniej wersji Polo - 86c. Nigdy tam nie zgalądałem, ale jeśli masz jakąś niebieską diodę led[/quote]
Akurat w przypadku kontrolki świateł drogowych (zwanych potocznie "długimi") koncern VW Audi Group zrobił oszczędnościowy wyjątek i zamiast diody niebieskiej znajduje się tam miniaturowa żarówka, osłonięta tylko niebieskim kapturkiem wielkości diody.
na poniższym zdjęciu widać jw.:
Obrazek
86c2f 1W [2009-2010]
6N 1Y [2010-]
l
leszek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: leszek »

Fajna fota dzięki kolego VAGfan za rozjaśnienie tematu co do kwestii oszczędnościowych pamiętam jeszcze kilka kilkanaście lat temu niebieskich ledów w sklepach elektronicznych nie było jedynie żółte,zielone i czerwone.Jeszcze słowo o oszczędności może się narażę ale niech tam kiedyś vauwej był znany z tego że oszczędzano na wodotryskach ale to co było potrzebne było do jeżdżenia było nie do zajechania.Teraz jest odwrotnie dano osiołkowi wszystko ale nie ma czym jechać.
Obrazek
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

ludzie przypominam ze w tamtych czasach wyproukowanie diody nbiebieskiej bylo tak kosztowne ,ze cena auta musiała by wzrosnąć .. a tu nie chodzi o kolor oprawki diody .. tylko zastsowany półprzewodnik w środku :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
r
rafal_1903
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: rafal_1903 »

Witam wszystkich. Mam tytanie takie jak w temacie. Czy wystarczy sama kostka czy potrzebna bedzie linka. Dodam tylko ze teraz mam zagarek a chciałbym obrotomierz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”