[9N] Wymieniony silniczek nagrzewnicy i awaria panelu ogrzewania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
damianprz
Newbie
Newbie

[9N] Wymieniony silniczek nagrzewnicy i awaria panelu ogrzewania

Post autor: damianprz »

Witam
Zakupiłem na Ovoko (z Litwy) silniczek nagrzewnicy do Polo 9N (okularnik) za 32 zł
nr części 0 132 801 207 2 (link)
część z Ibizy ale taki sam numer

Obrazek

Wcześniej ten stary silniczek był całkiem wymontowany, bo nie działał.
Wczoraj mechanik wpinał nowy silniczek i raz działał a raz nie. Dmuchawa coś zaczęła grzać trochę, ale słabo. Ale problem jest nowy inny:

Pokrętło przerzucania kierunku dmuchawy nie działa. Chodzi luźno i słychać jakby przeskakiwanie ząbków i nie zmienia kierunku. Dmucha tylko na szyby.
Od czego zależy to czy pokrętło ma opór czy nie i co  się mogło stać?

Obrazek
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Używane to loteria, ząbki potrafią się mielić i dmuchawa świruje, albo grzeje, albo wieje zimnym, albo nie zamyka obiegu. Jak masz nową to pewnie jakić chińczyk coś popsuł
d
damianprz
Newbie
Newbie

2 lata temu całą zimę przejeździłem do pracy bez ciepłego nawiewu więc tej poprzedniej zimy jak już jakieś tam ciepło było podawane do kabiny to już pół biedy.

od jakiegoś czasu w ogóle to pokrętło nie zmienia temperatury nawiewu podczas jazdy.
mam ustawione na gorąco to grzeje ale żeby chłodzić to trzeba wyłączyć silnik, przestawić i włączyć silnik
ale to też pół biedy...

przy składaniu pulpitu i tego panelu z 3 pokrętłami gość który mi to robił nie podłączył pokrętła od zmiany kierunku nawiewu (albo podłączył a coś mu zleciało) (obecnie ustawione jest tylko na szyby)
wyjąłem schowek i radio i widzę że linka od strony pokrętła jest podłączona i jak kręcę pokrętłem to ona pracuje ale z drugiej strony to idzie gdzieś w głąb i tam luźno lata

znajdę gdzieś jakieś zdjęcie jak to tam ma być wpięte?
d
damianprz
Newbie
Newbie

Ten biały plastik na końcu linki nie jest nigdzie wpięty i lata sobie luźno z boku

Obrazek

Obrazek

Dużo jeszcze rozbierania żeby dostać się do gniazda w które ten plastik ma być włożony?
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”