Jakie tarcze i klocki? Czy będzie pasować większa średnica tarcz?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Bravo
Newbie
Newbie

Jakie tarcze i klocki? Czy będzie pasować większa średnica tarcz?

Post autor: Bravo »

Jetem nowy, witam wszystkich  ;)

Jestem laikiem i mam wątpliwości. Kończą się tarcze i klocki tylne- trzeba jakieś dobrać. A potem przednie.
Na stronie Brembo pokazują jakie pasują https://www.bremboparts.com/europe/pl/catalogue/vw-polo-9n-1-4-tdi/000016279-1?producttypes=Disc
czyli średnica tarczy przedniej to 256 mm, tylnej 230 mm. Czy może być inna?

Znalazłem bardzo tani sklep gdzie wyszukało mi po modelu auta tarcze dla mnie (może ktoś też skorzysta)
https://katalog.mroauto.pl/katalog/vw/polo-9n/16279/100032/?brand-3=on&brand-65=on&brandNo%5B0%5D=3&brandNo%5B1%5D=65&do=sortBox-sortForm-submit
i wyszukało m.in tarcze większe- Ate 288 mm. Wiem, że im większa tym skuteczniejsze hamowanie.
Będą pasować większe? Nie chcę żeby po zakupie, przed montażem w warsztacie się okazało, że nie pasują :o

Może ktoś w temacie od razu podeśle linki/modele z tego sklepu do skutecznych klocków + tarcz jakie będą pasować na tył i przód?

Przekonują mnie Brembo i Ate. Chcę mieć dobre hamulce (ala brzytwa), a narazie odczuwalnie osłabły.

Auto: Polo 1.4 tdi 2003 75 KM/ 55 kW
q
qdyn
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: qdyn »

Jeżeli chcesz większe tarcze(przód), musisz wymienić zwrotnice zaciski i osłony.
Od siebie dodam że jeżeli chcesz wymieniać tarcze to zregeneruj od razu zaciski z tyłu(zestawy naprawcze)
Tarcze bierz najtańsze, ale klocki bierz najdroższe, bo to one wpływają realnie na hamowanie. W aucie miejskim nie potrzebujesz super hamulców bo nie będziesz ich przegrzewać, lepiej zainwestuj w opony
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Ja wymieniłem płyn hamulcowy i jest poprawa w hamowaniu.
B
Bravo
Newbie
Newbie

Post autor: Bravo »

qdyn pisze: klocki bierz najdroższe (...), zainwestuj w opony.
Dzięki za radę. W takim razie co polecasz? Jakie marki?
qdyn pisze: musisz wymienić zwrotnice zaciski i osłony.
Jaki to mniej więcej koszt?
k
krzysztof65
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krzysztof65 »

Ja kupiłem cały zestaw tarcze+klocki TRW i jak na razie jestem zadowolony a cena niecałe 300 pln po rabacie,zrobiłem to sam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”