[9n] Wspomaganie, klima, odpalanie.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

[9n] Wspomaganie, klima, odpalanie.

Post autor: hadula »

Witam. Jestem świeżym posiadaczem polo 9n 1.4 TDI. Jest to polóweczka po stuczce :> Dostała w lewy przód, poduchy nie wystrzelone. Oczywiście wszystko było by zbyt piękne gdyby chodziła cacy, bo była za tania. Do rzeczy.

Nie działa mi wspomaganie, tzn działa ale przerywając, został wymieniony czujnik skrętu na kolumnie, który też był wskazany przez VAGA ale nadal jest ten sam problem czyli dziwny dźwięk dobiegający z pompy nawet gdy nie kręce kierownicą taki łiit łiiit łitt i przy tym mrugają światła tylko i wyłącznie gdy słychać ten dźwięk. Raz wspomaganie działa a raz nie i od czasu do czasu wyskakuje błąd na konsoli kierownicy z wykrzyknikiem. VAG pokazuje tylko błąd czujnika.

Klima raz chodzi a raz nie :) jest błąd jakiegoś czujnika temperatury tylko nikt nie wie gdzie on się znaduje. Klima nabita i na krutko działa.

Mam nowy rozrusznik, nowy akumulator, a nie zawsze odpala tzn wcale nie kręci. Czekam aż zgasnie kontrolka świec czyli jakieś niecałe 2 sek. przekręcam kluczyk i jest tylko charakterystyczne pyknięcie, powtarzam czynność i za drugim lub 3 razem odpala na dotyk.

Jeżeli ktoś ma jakieś pomysły i doświadczenia z tym autkiem proszę o pomysły, bo naprawdę przeszedłem z nim już bardzo dużo i zależy mi na pomocy pozdro szczęśliwi posiadacze ::)
Awatar użytkownika
HaNsiN
Początkujący
Początkujący

Post autor: HaNsiN »

sprawdź przewody idące do pompy wspomagania, dolej płynu do układu <zobacz od razu czy bulgocze/pieni się/kipi> może gdzieś Ci powoli ucieka płyn, albo układ jest zapowietrzony i stąd skokowe działanie wspomagania.

co do klimy - jak ją nabijali sprawdzali szczelność odpowiednimi przyrządami ? czy raczej nabite na sztuke, aby kasę dostać? napisz o jaki konkretnie czujnik chodzi to jakoś go zlokalizujemy ;)

zagadką jest to odpalanie, nie spotkałem się z takim czymś nigdy :?
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Właśnie naprawiam wycieraczki przedniej szyby bo się zapiekły. A co do wspomagania to węże były pęknięte ale są nowe, klima sprawdzona i czujnik temperatury pokazuje błąd nie do skasowania. Wspomaganie 3x miało wlewany nowy płyn. :S
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

Czujnik temperatury powinien być pod lewą atrapą halogenu. Piszesz że był bity w lewy przód być może czujnik uszkodzony lub go całkowicie nie ma.
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Pomijając fakt wspomagania odpalania i klimy, naprawiłem przednie wycieraczki musiałem wyciągnąć silnik i cały mechanizm nasmarować, złożyłem je jak się należy i niestety nie ściągają wody. Są przykręcone ale jedno ramie nie ściąga wody tak jakby za słabo przylegało.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

CARO dobrze pisze. Obok lewego halogenu powinien być ten czujnik. Bez tego czujnika klima nawet nie powinna ruszyć. Koniecznie go zalóż a zobaczysz jak klima będzie śmigać. Wspomaganie jeśli ilość plynu jest ok to w takim razie jest prawdopodobnie uszkodzona pompa tzn.bardzo często gęsto potrafi w niej znajdować się woda która zaklóca jej prace. Wycieraczki-może sprężyna podkorodowala i nie ma tak dużej sili docisku. Podciagnij ją.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Zaczynam się rozglądać za nową pompą wspomagania, a co do klimy to ona czasem działa tzn bardzo rzadko, aczkolwiek kilka razy działała...
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Jaką masz pompe? Koyo czy Trw? Bo wiem że mój znajomy coś chyba ma z fabi. Klima się załancza przy temperaturze co najmniej +6 na zewnątrz dlatego świruje bez tego czujnika. Wracając do rozrusznika to czy ten nowy jest 100%dobry? Może cewka w nim szwankuje?
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Szczerze mówiąc musze zapytać się mojego mechanika, ale wiem, że czujnik skrętu miałem na 2 śruby z przewodem wbudowanym więc może to Ci coś powie. A klima teraz jak wracałem z pracy bawiłem się nią i jak za pierwszym razem odpaliłem to na maxa zimnym leciało gorące zgasiłem w ruchu auto odpaliłem załączam i daje mega zimne na tych samych ustawieniach także coś jest na pewno nie tak :D Boje się tylko, że jak wymienie pompe to nadal będzie szwankować to wspomaganie, najbardziej wkurzający jest ten dźwięk łiit łiit łittt i jak światła przez to mrugają, co do masy na podłużnicy jest dobra i płyn mam w normie, przewody całe, czujnik nowy ale od anglika, także pozostaje tylko pompa, a z tego co wiem to mechanik mi się chwalił, że ją z 4 części składał ;> Mam jeszcze bardzo dużo innych problemów z autkiem ale zrobie do nich inne tematy, także zrobię niedługo tematy z którymi się już uporałem i napisze co było przyczyną.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Niestety po czujniku nic Ci nie powiem. Pompa różnią się ilością pinów w lewej kostce oraz sposobem mocowania. Ja tez kupiłem auto po dzwonie więc jakby co to pisz na gg 255157
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Witam, powracając do tematu wymieniłem 2 pompy i przekładnie kierowniczą a wspomaganie już troche częściej działa ale nadal kipsko, podejrzewam, że to będzie te czujnik i musze kupić nowy... co wy o tym myślicie klubowicze.
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Pompy z pewnego źródla mialeś? Ja też jak u siebie wymienialem to dopiero druga okazala się być dobra.
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Tak, z pewnego... już dostaje na głowe... dzisiaj jeszcze geometrie robiłem ale to nic nie zmieniło, nadal mrugają światła czasami i wspomaganie raz działa raz nie i wyst. sporadyczny błąd czujnika skrętu, ale boje się kupić nowy...
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Kurde chciałbym Ci pomóc ale w tym momęcie to czuje się bezradny.Może wyskocz do przeżmierowa na giełde i kup oryginalny używany ten czujnik.Powinni tam coś mieć.
Awatar użytkownika
hadula
Newbie
Newbie
Kontakt:

Heh... Sprzedaje czesci na gieldzie i wszyscy moi znajomi sa juz bezradni :) E tam mowi sie trudno wyjdzie w praniu ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”