[9n 1,4 75KM] Dziwny zgrzyt z rozrusznika - nie pomaga smarowanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

P
PieterlPL
Newbie
Newbie

[9n 1,4 75KM] Dziwny zgrzyt z rozrusznika - nie pomaga smarowanie

Post autor: PieterlPL »

Witajcie.

Podczas uruchamiania silnika słychać identyczny zgrzyt jak na tym filmiku - https://youtu.be/J_TDQWOFIzE?t=14s
Próbowałem smarowania według tego filmiku - https://www.youtube.com/watch?v=SXUl1x-ZWq0&
Niestety problem nadal występuje, zgrzyt jest najbardziej słyszalny gdy autko postoi dłużej. Macie może jakiś pomysł jak wyeliminować ten problem? Niby z odpalaniem auta nie ma kłopotu ale aż wstyd odpalać samochód w pobliżu kogoś.

Pozdrawiam
Piotr
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Bendix się nie chowa i stąd ten zgrzyt.
P
PieterlPL
Newbie
Newbie

Hmmm....jest tego jakiś konkretny powód i sposób na to? Czy temat rzeka i może być wiele przyczyn?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Jak kiedyś miałem malucha to tylko wymiana tulejek pomagała. Oczywiście rozrusznik na stole podpinany pod akumulator i sprawdzanie co się dzieje. Jak miałeś go wyjętego sprawdzałeś go ?
P
PieterlPL
Newbie
Newbie

Tu jest właśnie ten problem, że całkowicie nie miałem go wyjętego - brakowało mi dużego klucza do odkręcenia jednej ze śrub dlatego postanowiłem rozebrać go bez wyjmowania. Zdjąłem pokrywę, nasmarowałem miejsce wskazane na filmiku i złożyłem do kupy.

Czyli mówisz, ze należy najpierw wyjąć go całkowicie, a następnie krok po kroku diagnozować co może być przyczyną?
W
Wazzki
Newbie
Newbie

Post autor: Wazzki »

No to bendix Ci nie odbija, ale to nie jest do końca bezpieczne, bo może kręcić rozrusznikiem po uruchomieniu silnika już, co może nie mieć miłych konsekwencji, włączając przerzucony rozrząd.Jak go wytargasz, sprawdź tulejkę, czasem wystarczy wyczyścić i nałożyć smaru. 8)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”