Polo III (2000) Classic Variant, zegary z 6n2
Cześć,
coś mi się dzieje z hamulcami i nie mogę zrozumieć co.
Obecnie sytuacja jest taka, że co jakiś czas zapala się pulsacyjnie czerwona kontrolka hamulca ręcznego (kółko z wykrzyknikiem obok ABSu) i razem z miganiem piszczy Buzzer, jak przy jeździe z zaciągniętym ręcznym. Z tym, że przy ręcznym buzer i kontrolka działają cały czas, a w moim przypadku są to pół sekundy gra i świeci, pół sekundy przerwa.
Usterka "gaśnie" po wyłączeniu i włączeniu zapłonu, czasem przestaje pulsować, a świeci światłem ciągłym (jeżeli w czasie jazdy nie mogę zgasić zapłonu).
Nie potrafię odtworzyć warunków eksperymentu, to znaczy, że nie wiem od czego zależy, kiedy to wystąpi. Czasem jak stoję na parkingu, i czekam na pasażerów, czasem jak uruchamiam na hamulcu, czasem jak zimny pedał parę razy podpompuję, czasem w czasie normalnej jazdy.
Samochód hamuje 100% normalnie (jak bez ABSu).
Obecnie mam martwy czujnik ABS Prawy Przód. Czujnik umarł może ponad pół roku temu. Umierał stopniowo, czasem podczas deszczu jak zamókł, to zapalała się żółta kontrolka ABS, pomigała, i gasła. Pewnego dnia zapaliła się i tak została. Jeżdżę bez ABSu.
Pozostałe czujniki są OK. Samochód hamulce całkowicie normalnie i przewidywalnie, pedał pracuje jak należy. Poziom płynu hamulcowego prawidłowy.
Co to może być?