[6n2] regulacja sprzęgła

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] regulacja sprzęgła

Post autor: riot.sdc »

Polo 6n2 1.4 AKK
Odkąd je mam sprzęgło łapie przy samej podłodze, ostatnio pojawił się problem z wrzucaniem wstecznego na ciepłym silniku.
Mam linkę z regulacją tak jak na tym zdjęciu

Obrazek

Domyślam się, że regulacja jest na tym białym łączniku. Linka jest u mnie "rozkręcona" tzn. widać jeszcze z 3 cm gwintu. Jeżeli chciałbym, żeby sprzęgło brało wyżej, to mam skręcać, czy rozkręcać linkę ?

Dzięki
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

Rozkręcać/wykręcać :crazy: czyli wydłużać pancerz na tym białym elemencie regulacyjnym ;)

Defakto fabrycznie linka powinna byc z samoregulatorem, ale jest droższa i zapewne dlatego masz zwykłą
r
riot.sdc
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: riot.sdc »

myślałem, że trzeba skręcać (skracać linkę), mam nadzieję, że jeszcze mam tam trochę gwintu do rozkręcenia :D

Dzięki
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""riot.sdc""]myślałem, że trzeba skręcać (skracać linkę), mam nadzieję, że jeszcze mam tam trochę gwintu do rozkręcenia :D

Dzięki[/quote]

Jak braknie Ci tu regulacji to na koncu linki przy skrzyni, powinny chyba byc 2 nakrętki skontrowane.
Tam natomiast te nakrętki po poluźnieniu, nakręcasz i ponownie kontrujesz ;)
Pamiętaj, żeby zbyt mocno nie naciagac linki, bo zajedziesz docisk/łożysko wyciskowe/sprzęgło
b
bialyyy1215
Newbie
Newbie

Post autor: bialyyy1215 »

pedał sprzęgła musi być na równo z pedałem hamulca i na pedale sprzęgła powinny być ok 2-3 cm luzu, wtedy musi byc wszystko ok
s
siwy23j
Newbie
Newbie

Post autor: siwy23j »

Podłącze się do tematu ponieważ mam podobny problem jak autor tematu tylko, ze ja zmieniłem linkę na nową firmy ATE z samoregulatorem, stara już skrzypiała i ciężko chodziła a na nowej po rozgrzaniu się oleju skrzyni wsteczny zgrzyta a jadynka wchodzi bardzo ciężko. Proszę o sugestie i podpowiedzi.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Jedyną sugestią jest wymiana linki sprzęgła na oryginalną, koszt spory bo ponad 300zł za nową linkę w ASO, setki razy było na forum o tym że zamienniki powodują dokładnie takie problemy jak zgrzyty wstecznego i ciężko wchodzące biegi.
s
siwy23j
Newbie
Newbie

Post autor: siwy23j »

Założyłem Linexa z ręczną regulacją za 60zl  i póki co jest ok- biegi ładnie wchodzą jeszcze zobaczę jutro po dłuższej trasie. Pozdro
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”