[6n2] Drgania kierownicy przy dodawaniu gazu, zwłaszcza na zakrętach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
hehe89
Newbie
Newbie

[6n2] Drgania kierownicy przy dodawaniu gazu, zwłaszcza na zakrętach

Post autor: hehe89 »

W czasie jazdy zaczęła mi kierownica drgać dosyć mocno na prostej drodze na autostradzie, potem to ustało. Teraz przy dodawaniu gazu czuję lekkie drgania, przy zakrętach przy przyśpieszaniu kierownica tak jakby ruszać się chciała, nie jest nieruchoma tak jak zawsze tylko się lekko rusza. Przez 150km dzisiejszej trasy kilka razy się zdarzyło, że stuknęło tak jakby z lewej strony pode mną (dźwięk taki jakby kamień uderzył w podwozie, ale zdarzyło to się kilka razy zaraz po tym jak zaczęły się drgania kierownicy). Mam trochę skrzywione obydwie felgi po lewej stronie, nie zdążyłem jeszcze ich wyprostować, przejechałem na takich 3000km.
Przed tym wszystkim jak jeszcze mi nic nie drgało i nic się nie działo, to miałem niewielki problem z prowadzeniem na ostrzejszych zakrętach, też przy przyśpieszaniu, zawsze kierownicą lekko mi się prowadziło, a ostatnio auto na ostrym zakręcie samo chciało skręcać dalej, nie było tak łatwo wyprostować kół jak zawsze. Sprawdzałem tydzień temu geometrie/zbieżność i jest ok. Jedynie te felgi są krzywe, w tym tygodniu wyprostuję. Może to być od tego? Czy od krzywych felg mogło mi się uszkodzić i stąd drgania kierownicy?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

A koła ostatnio kiedy wyważałeś ?
h
hehe89
Newbie
Newbie

Post autor: hehe89 »

4 miesiace temu jak zmienialen opony na letnie, wtedy przy wywazaniu powiedzieli mi ze mam dwie felgi z jednej strony skrzywione i zeby wyprostować. Caly czas jezdzilo sie normalnie, drgania pojawily sie nagle, jedynie prostowanie zaniedbalem.
Drgania sa tylko przy dodawaniu gazu. Jak wolno jade przy skretach i przyspieszaniu, tez czuc lekkie drgania + kierownica nie jest nieruchoma tylko sie rusza troche w jedna troche w druga stronę.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

Popatrz po końcówkach. Może któraś już się wysłużyła ? 
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”