[6n] Klima nabita,szczelna,załącza się ale nie chłodzi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
siwykowal
Newbie
Newbie

[6n] Klima nabita,szczelna,załącza się ale nie chłodzi

Post autor: siwykowal »

Witam,

Szukałem podobnych wątków ale nie znalazłem, więc zakładam nowy.

Od początku:
Tydzień temu byłem nabić i odgrzybić klimę, słabo chłodziła, więc myślałem, że ten zabieg wystarczy.
Na miejscu okazało się, że czynnika jest tylko ok 150gram. więc byłem pewny, że to to.
W serwisie dobito do 700 gram klimę, sprawdzono szczelność i wszystko wydawało się ok.
W ten dzień było zimno, więc nie maiłem za bardzo jak sprawdzić czy chłodzi.
W trakcie długiego weekendu jak trochę nią pośmigałem okazało się, że jednak klima nie chłodzi.
Dziś byłem spowrotem w tym "serwisie"(klima szczelna) i gość powiedział "na oko", że to sprężarka.

Podobno ma słabą kompresje, coś tam tłumaczył, że musi i zasysać i pompować a czegoś nie robi...

Jeśli chodzi o samą kulturę pracy jest ok.
Wszystko ładnie się załącza, obroty na początku lekko spadają. Załącza się i wentylator i kompresor.

Dodam jeszcze, że próbowałem go sprawdzić na vagu ale żaden nie chciał się połączyć z klimatyzacją.
Nie wiem, czy może ten model (1996 rok produkcji, 1.4 16 V 100Km) nie ma takiej możliwości.

Za wszelkie porady z góry dzięki, po prostu nie chciałbym na darmo wymieniać sprężarki, skoro może być coś innego co mogę sprawdzić najpierw.
m
marcino86
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: marcino86 »

mam identyczny problem i identyczna diagnozę serwisu...
s
siwykowal
Newbie
Newbie

Wygląda na to, że nie ma nadziei..

No cóż poczekam jeszcze chwilkę, może pojawi się jakiś "bohater" :), który coś podpowie.
Jak nie to zabiorę się za wymianę tego kompresora...

No dobra gdzieś przeczytałem, że jest coś takiego jak czujnik różnicy ciśnienia 1H0959139B, może od tego zacząć?

Problem w tym, że nie wiem gdzie się znajduje, ktoś pomoże?
m
marcino86
Raczkujący
Raczkujący

ten czujnik jest chyba na rurkach od klimy ,sam jutro sprawdze z ciekawości może faktycznie to on jest przyczyną a jak wlaczysz klimatyzację to masz zimna rurke ? u mnie obydwie są normalnej temperatury
s
siwykowal
Newbie
Newbie

Ta rurka z okapnika do zaworu ciśnieniowego co wchodzi do auta jest zimna. Tzn. Prawa jest zimna a lewa lekko ciepła...Czekam na info gdzie ten czujnik: )
s
siwykowal
Newbie
Newbie

Czujnik, to chyba nie będzie, znalazłem go jest przy osuszaczu ale dowiedziałem się, że działa zero-jedynkowo tzn. zał. lub wył. klime, a u mnie z tym ok.

Doczytałem też, że podobno gdyby z kolei osuszacz był walnięty to zawór rozprężeniowy byłby zimny, ale przy osuszaczu zbierał by się szron, a tak się nie dzieje. No chyba, że to ten zawór właśnie, który wchodzi do auta jest zepsuty.

Zauważyłem tylko, że osuszacz po włączeniu klimy jest bardzo zimny, a zawór rozprężeniowy jest zimny ale nie tak bardzo...

W skrócie wszystko hula tylko w aucie ciepło :D.

Poczekam jakiś czas jeżeli nikt nie pomoże, to będę szukał jakiegoś "konkretnego" serwisu klimy(o ile takie są), może coś poradzą a nie będą chcieli wymieniać po omacku...
s
siwykowal
Newbie
Newbie

No i udało się po wymianie zaworu (odkręceniu dwóch śrubek imbus 4 i jednej imbus 5) klima chłodzi.
Przewody oraz zawór robią się białe a z nawiewu w aucie wydobywa się lodowe powietrze:).

Szkoda tylko, że musiałem do tego sam dojść bo serwisy wiem, że chcą zarobić na wymianie bezsensownych części, ale liczyłem na większą pomoc forumowiczów...

Ale najważniejsze, że się udało, mam nadzieję że ten temat pomoże innym, którzy mają podobny problem.

Ja zamykam temat, pozdrawiam
m
marcino86
Raczkujący
Raczkujący

Witam kolego czy do wymiany tego zaworu trzeba spuszczać czynnik z układu ???
r
rgx
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rgx »

o jaki zawór dokładnie chodzi? o ten co podpinasz żeby Ci klimę nabili czy o to:

Obrazek
s
siwykowal
Newbie
Newbie

Tak, Ja wymieniłem ten zawór, który jest na zdjęciu.

Musiałem do tego spuścić czynnik, ale omówiłem się z najbliższym serwisem, że zapłacę tylko za spuszczenie i napełnienie czynnika, wyniosło mnie to ok 40 zł...

Pozdrawiam
C
Chmielo1
Newbie
Newbie

Post autor: Chmielo1 »

Witam
Odgrzeję trochę kotleta, ale proszę o informację który to jest zawór w temacie powyżej.
Bo u mnie też klima nabita, szczelna a nie chłodzi.
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Witam
Pewnie chodzi o zawór rozprężny przy scianie grodziowej
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
C
Chmielo1
Newbie
Newbie

Post autor: Chmielo1 »

Dzięki za pomoc.
W najbliższym czasie muszę ogarnąć temat wymiany tego zaworu, bo klima w samochodzie niby jest sprawna, a coś nie trybi.
R
RC__GOLDBERG__TT
Newbie
Newbie

Post autor: RC__GOLDBERG__TT »

Podpinam się.u mnie podobnie.
klima nabita,sprawdzona szczelność.
po włączeniu klimy na chwilke spadają obroty,sprężarka działa cały czas lecz lekko chłodzi około 2-4 minuty a później ciepłe powietrze leci z nawiewów.W serwisie co nabijałem powiedzieli że najlepiej zacząć od najtańszych rzeczy i proponują wymianę jakiegoś zaworu bo one czasem się zacinają a jak to nie pomoże to wymiana sprężarki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”