Moderatorzy: Global Moderator, Moderator
bzdura...adam2308 pisze: Pompa vacu odpowiada za pompowanie oleju silnikowego i napędowego. Hamulce mają swoje serwo. Ocina turbinę przy hamowaniu? Turbina przy hamowaniu nie podaje, więc jak ją odcina?
Bzdura plus pomieszane dwa problemy.konikks pisze: Problem z pompą tandemową jest powszechny. Da się zdiagnozować manometrem. Po to masz zaślepkę gdzie go podpinasz. Zawsze możesz szukać używanej.
Co do turbo to zrób logi. Inaczej to wróżenie z fusów.
spróbuj dodawać gazu powoli czy odetniedanieldeni20 pisze: Turbo odcina różnie. Np jadę nagle "but w podłogę"i chwilę ciągnie , przestaje i ciągnie cały czas a najczęściej to "but" zaczyna ciągnąć i odlącza całkowicie do ponownego odpalenia. Hamulce stwarzają niebezpieczeństwo więc myślę o tym . Turbo przy wyprzedzaniu też zresztą . w Intercars zamiennik nie wiem jakiej firmy 800zł a ori 1050zł za pompę i w ciemno brać ciężko ale wszystko w necie wskazuje na to choć nie znalazłem drugiego takiego problemu u kogoś
Wolga85 popieram 200%Wolga85 pisze:Bzdura plus pomieszane dwa problemy.konikks pisze: Problem z pompą tandemową jest powszechny. Da się zdiagnozować manometrem. Po to masz zaślepkę gdzie go podpinasz. Zawsze możesz szukać używanej.
Co do turbo to zrób logi. Inaczej to wróżenie z fusów.
Po pierwsze pompa nazywa się tandem bo to dwie pompy w kupie. Jedna podciśnienia druga paliwa podająca paliwo na pompowtryski.
Do zbadania pompy Vacum jest potrzebny vacumetr czyli manometr ale nie zwykły tylko taki który mierzy podciśnienie i nie ma zaślepki do badania podciśnienia (trzeba rozpiąć na trójniku). Zaślepka jest ale do badania pompy paliwa w pompie Vacum czy podaje odpowiednie ciśnienie. A już kompletną bzdurą jest pisanie ze ta pompa pompuje olej silnikowy.
W pompach od LUK najczęściej króciec wyjściowy podciśnienia łapie luzy i przez to nieszczelności ,czasem nieszczelność jest gdzie indziej np dziurawe serwo ,grucha turbo i wymiana pompy tandem jest bezzasadna. Podciśnienie jest potrzebne do sterownia EGR i klapy gaszącej (w starszych wersjach) zaworem WG turbo i do wspomagania hamulców (serwo).