POLO benzyna 1,4 85KM wymiana rozrządu czy wiek ma znaczenie czy tylko przebieg

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Y
YATES
Newbie
Newbie

POLO benzyna 1,4 85KM wymiana rozrządu czy wiek ma znaczenie czy tylko przebieg

Post autor: YATES »

Mam VW Polo z 2010 roku z silnikiem 1,4 85KM. Z książki serwisowej nie mogę się doczytać jak jest z wymianą rozrządu , czy mam pasek czy łańcuch. Auto ma dopiero 35 tys km przebiegu ale już prawie 7 lat i nie wiem czy powinienem już wymienić rozrząd ?
Awatar użytkownika
CNK
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: CNK »

1,4 85KM ma pasek, łańcuch w 6R benzynowych jest tylko w pierwszych TSI
Y
YATES
Newbie
Newbie

Post autor: YATES »

Moje pytanie czy skoro auto ma bardzo mały przebieg ( oczywiście prawdziwy bo mam go od nowości) ale  ma już 7 lat czy w tym roku powinienem wymienić pasek rozrządu ?
Awatar użytkownika
dcgumis
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: dcgumis »

Przy 90 Tys należy sprawdzić rozrząd , a tak to 5 lat od produkcji auta :)
v
vaaks
Początkujący
Początkujący

Post autor: vaaks »

Wszystko zależy od stopnia zużycia. Ja wymieniłem cały rozrząd po 5 latach i przebiegu 55tys.km. Chciałem wymienić tylko paski, ze względu na proces starzenia, ale okazało się, że rolki mocno szumiały - miały zużyte łożyska i mechanik nie dawał gwarancji na wymianę samych pasków.
n
n3o
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: n3o »

CNK pisze: 1,4 85KM ma pasek, łańcuch w 6R benzynowych jest tylko w pierwszych TSI
Łańcuch jest też w 1.2 MPi 60/70KM (CGPB/CGPA), polecam go wymienić patrząc na przebieg, bo go nie słychać. U mnie silnik się zblokował (przeskoczył) na szczęście nie uszkodziło zaworów. Rozrząd przy 90kkm był już naciągnięty do granic możliwości i mógł strzelić w każdym momencie.
B
Bob88
Newbie
Newbie

Post autor: Bob88 »

Przy wymianie rozrządu bierz pod uwagę że paski bez względu na przebieg starzeją się a rolki też nie są nieśmiertelne
Cena rozrządu nie jest duża szczególnie przy kosztach jakie możesz ponieść jak pasek strzeli albo zatrze się rolka
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”