Falujące obroty VW Polo 1.4 60 km 1997

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

w
white
Newbie
Newbie

Falujące obroty VW Polo 1.4 60 km 1997

Post autor: white »

Witam mam problem w samochodzie VW polo 1,4 60 km 1997 r gdy podczas jazdy wbije się bieg jałowy to obroty falują pomiędzy 800-1000 przez jakiś czas i po chwili się wszystko uspokaja.ale dzieje się też tak gdy np jadąc zwalniam do 0km/h i jest na luzie lub gdy jest wciśnięte sprzęgło.dzieje się tak bez względu na to czy jest bieg jałowy ale tez gdy mam na biegu 1 ale mam wciśnięte sprzęgło.zawsze po odpaleniu silnika oraz gdy przejadę jakieś 30 m nawet i zatrzymam sie to przez jakis czas obroty falują.proszę o pomoc w zdiagnozowaniu może ktoś miał taki sam problem
Awatar użytkownika
Damian1997
Newbie
Newbie

Post autor: Damian1997 »

Witam, ja miałem podobny problem, po wyczyszczeniu przepustnicy i przedmuchaniu auta na autrostradzie jakies 140-150 km/h problem znikł, tak było u mnie ale ja tam sie mało znam niech ktoś bardziej kompetentny sie wypowie :)
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

I mnie jest prawie identyczny problem. Jak się toczę, to obroty na jałowym są równe. Wystarczy, że się zatrzymam i automatycznie obroty zaczynają falować, czasem nawet zgaśnie. W kompie brak błędów, przepustnica czyszczona i adaptowana, wymieniony czujnik temperatury. Co mnie ciekawi, gdy odłącze czujnik temperatury to obroty po chwili się normują i jest dobrze do kolejnego podłączenia czujnika. Polo 6n 1.4 aex. Bez różnicy czy pb czy lpg. Objawy takie same. Jakieś sugestie? Bo ja już zastanawiam się, czy nie czeka mnie kolejna wymiana przepustnicy na inną...
w
white
Newbie
Newbie

tylko ze falują one przez jakis czas a po chwili sie to uspokaja. ale gdy ponownie ruszę i wbiję jałowy bieg to nawet jak sie toczę to falują i za chwile znikają
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Ostatnio zauważyłem, że gdy ogrzewanie mam włączone na 4 bieg, wtedy obroty zaczynają falowac. Czyli mam małe podejrzenie, że to może być wina słabego aku, bądź alternatora. Swoją drogą ładowanie mam na poziomie 14V przy pełnym obciążeniu na biegu jalowym. Przepustnica czyszczona jeszcze raz, przegoniona na trasie i dalej to samo. Chyba trzeba będzie szukać jakieś przepustnicy na podmianke :(
Awatar użytkownika
torlof
Newbie
Newbie

Post autor: torlof »

kuba90876 pisze: Ostatnio zauważyłem, że gdy ogrzewanie mam włączone na 4 bieg, wtedy obroty zaczynają falowac. Czyli mam małe podejrzenie, że to może być wina słabego aku, bądź alternatora. Swoją drogą ładowanie mam na poziomie 14V przy pełnym obciążeniu na biegu jalowym. Przepustnica czyszczona jeszcze raz, przegoniona na trasie i dalej to samo. Chyba trzeba będzie szukać jakieś przepustnicy na podmianke :(
Mam identycznie jak kolega, falują mi obroty na biegu jałowym jak silnik się zagrzeje. Silnik AEX 1.4, ten sam rocznik. Przepustnica wyczyszczona, zmieniona kopułka, palec, kable WN i świece, bo podczas jazdy szarpało, teraz jest ok ale obroty nadal falują na jałowym.
Nie mam pomysłu, co jeszcze sprawdzić.
Tutaj film jak zachowuje się mój:

https://www.youtube.com/watch?v=kt0AtlJ ... e=youtu.be
Ciorne polo tri.

BSU.
w
white
Newbie
Newbie

Pojechałem do mechanika czyszczenie przepustnicy i jej adaptacja poprzez komputer rozwiązała sprawę koszt 80 zł ale było warto chyba nikt tego nie czyścił nigdy i  była zabrudzona strasznie pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”