[6n2] silniczki regulacji reflektora- sprawdzenie + samopoziomowanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

[6n2] silniczki regulacji reflektora- sprawdzenie + samopoziomowanie

Post autor: majkel0908 »

Jak sprawdzić "w domu" czy silniczki regulacji reflektorów działają poprawnie.  Silniczek posiada 3 piny od lewej: 31? ; G-masa? ; 56b-?. Zdjęcię silniczka:
Obrazek

Przeszukałem forum ale nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi.

Drugi problem dotyczy układu poziomowania ksenonów. Wymieniałem ostatnio reflektor prawy na inny(używany, ale w b.dobrym stanie). Przy próbie adaptacji ustawień pierwotnych Vagiem ustawił się tylko lewy reflektor, prawy nie ruszył w ogóle. Co może być grane z tym?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony 29 sty 2017, 15:23 przez majkel0908, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

w kwestii sprawdzenia silniczka w domu nie podpowiem, ale możesz ustalić czy jest sprawny zamieniając miejscami lewy z prawym. możesz też wyciągnąć silniczek z lampy i podczas adaptacji nasłuchiwać jego pracy i obserwować czy czop się wysuwa. w większości przypadków za brak poziomowania lamp w GTI odpowiadają plastikowe mocowania silniczka do odbłyśnika. w którymś z tematów dotyczących tego problemu wrzuciłem link do firmy produkującej te elementy z innego plastiku, dodatkowego wzmocnionego metalową blaszką.
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

Tam się chyba często łamią takie kółeczka plastikowe odpowiadające za ustawienie reflektora, możliwe ze dlatego ci jedna nie działa, sam miałem z tym problem i dałem do zregenerowania.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

krzyDOLAR pisze: w kwestii sprawdzenia silniczka w domu nie podpowiem, ale możesz ustalić czy jest sprawny zamieniając miejscami lewy z prawym. możesz też wyciągnąć silniczek z lampy i podczas adaptacji nasłuchiwać jego pracy i obserwować czy czop się wysuwa. w większości przypadków za brak poziomowania lamp w GTI odpowiadają plastikowe mocowania silniczka do odbłyśnika. w którymś z tematów dotyczących tego problemu wrzuciłem link do firmy produkującej te elementy z innego plastiku, dodatkowego wzmocnionego metalową blaszką.
ZeroOne pisze: Tam się chyba często łamią takie kółeczka plastikowe odpowiadające za ustawienie reflektora, możliwe ze dlatego ci jedna nie działa, sam miałem z tym problem i dałem do zregenerowania.
Dzięki ;)
Dzisiaj osłuchiwałem silniczek(bez demontażu z reflektora oczywiście) i wydaje mi się że działa, ale ruchu lampy nie ma. Mam nadzieję że to tylko te plastikowe mocowania.
Przy najbliższej okazji będę z tym działał. Może uda się nawet jakoś te silniczki sprawdzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”