Brak oznaczenia silnika

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

R
RobsonVariant
Newbie
Newbie

Brak oznaczenia silnika

Post autor: RobsonVariant »

Witam forumowiczów. Jakiś czas temu zakupiłem VW Polo Variant 1,4 benzyna , 1998r. Pierwszy problem z oznaczeniem silnika miał mechanik przy wymianie rozrządu kurier dowoził kilka zestawów zanim coś pasowało, dodam że na tym etapie nie miałem jeszcze pojęcia że istnieją literowe oznaczenia poszczególnych silników. Ku mojemu zdziwieniu mechanik poinformował mnie że silnik był zmieniany bo ma inaczej mocowania jakiejś tak zwanej łapy i że to silnik 1,6 i szkoda że nie wiedziałem o tych symbolach na silniku bo na tym etapie poprosiłbym go o oznaczenia silników z pudełka od rozrządu to chociaż byłby jakiś trop. Po pewnym czasie wymieniałem sprzęgło oraz skrzynię biegów bo padła na szrocie po informacji mechanika prosiłem o skrzynię do VW Polo 1,6 gość powiedział że pojemność jest bez różnicy czy 1,4 czy 1,6 powiedział że będzie pasować że ważne jest to czy jest na linki czy na drut więc moja była na drut kupiłem właśnie taką po umyciu ukazał się napis flamastrem Corrado więc to nie skrzynia od Polo ale mój mechanik powiedział że jest taka jaką miałem i że będzie ok - zamontował ją z nowym sprzęgłem i pojeździłem 4 miesiące i na wstecznym mam jedynkę mechanik powiedział że skrzynia do wymiany w tym momencie zacząłem poszukiwać na własną rękę oznaczeń aby zasięgną wiedzy i nie słuchać okoliczny druciarzy. Szukałem w necie i tak u mnie na silniku brak oznaczeń nalepka przy rozrządzie nie istnieje nalepka od strony skrzyni też nie istnieje na głowicy jest oznaczenie WWO , mechanik nie zdążył wywalić starej skrzyni więc ze starej mam taki numer 085301107 i oznaczenia 355F oraz kółeczko i 34 to wszystko, na wklejce w bagażniku jest symbol APQ i od skrzyni widać tylko literkę J reszta nieczytelna jeśli silnik został wymieniony to i tak nic mi to nie daje - dodam że ostatnio wymieniałem też termostat o raz króciec ale te części też są dedykowane do 1,4 i 1,6 - Mam pytanie może ktoś z was wie po jakim elemencie można sprawdzić jaki to motor już nie mówię o symbolach ale chociaż żebym wiedział jaka to pojemność no i żeby w miarę dobrać skrzynię bo to że mam numery starej nic nie stanowi skoro to jakaś rzeźba to skrzynia mogła być też inna bardzo proszę was o jakieś wskazówki co mam robić, tylko nie piszcie żebym się pozbył bo auto po za tymi usterkami jest super i chciałbym rozwiązać tą zagadkę poprzedniego druciarza jak to mawiają największą wadą używanej fury jest jej poprzedni właściciel, pozdrawiam wszystkich w nowym roku.
k
kuba90876
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: kuba90876 »

Oznaczenie silnika jest wytłoczone na bloku silnika pod króćcem wodnym. Najpewniej będziesz musiał dokładnie umyć to miejsce, żeby cokolwiek odczytać. Oznaczenie skrzyni biegów jest od góry. Na obudowie nad korkiem rewizyjnym. Będzie ciąg cyferek i trój literowe oznaczenie skrzyni. Btw. Jeśli na 1 biegu masz wsteczny, to wydaje mi się, że to kwestia regulacji wybieraka ;)
f
franz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: franz »

APQ to faktycznie 1.4
Zobacz ewentualnie na numer komputera sterującego silnikiem (w podszybiu jest) - jest duża szansa, że jeśli ktoś zmieniał, to razem z komputerem. Wedlug katalogu komp od Varianta z APQ ma numer 6K0997027AX.
Obrazek
Ślesin 2015 (86C Coupe Fox LA5Y) - 2 miejsce - najniższe 86C/2F
Ślesin 2016
Ślesin 2017 (86C Coupe Fox LY3D ABU)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”