[6n2] Wycieki oleju z przepustnicy. 1.4 75KM 16V

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
GeenQ
Newbie
Newbie

[6n2] Wycieki oleju z przepustnicy. 1.4 75KM 16V

Post autor: GeenQ »

Witam.
Nie znalazłem takiego tematu na forum ani podobnego więc zakłada nowy temat. Mam taki problem, gdyż zauważyłem że pod filtrem powietrza(chyba z przepustnicy) wycieka olej. Czy znajduje tam się jakaś uszczelka, która mogła ze starości przepuszczać olej? Nie rozkręcałem na razie nic gdyż nie wiem czy później dał bym sobie radę z adaptacją przepustnicy bo posiadam tylko podstawowy komputer do zczytywania błędów. Miał ktoś podobny problem ?
Tutaj foto problemu:
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

zdejmij po prostu puszkę od filtra i zobacz co tam sie stało, od samego zdjęcia puszki, adaptacji nie będziesz musiał robić :D normalnie olej powinien lecieć do środka przepustnicy, albo obudowa pękła albo coś sie stało z tą gumową nasadką co tam jest bo puszka wchodzi na wcisk na przepustnice.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
BraHOL 12
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: BraHOL 12 »

Pewnie odmą wyrzuciło trochę oleju i masz brudny filtr powietrza co za tym idzie przepustnice.
W czym problem zdemontować filtr i zobaczyć rurę odmy.
Sunshine Live Electronic Music Radio
i\'ll always remember
Awatar użytkownika
GeenQ
Newbie
Newbie

Rozkrecilem filtr i bylo tam pelno oleju wiec wydaje mi sie ze to wlasnie z tamtad cala przepustnica jest brudna. Chce wyczyscic odme tylko:
Odma to jest ta rurka od boku filtra powietrza az do dolu ? Co to za wtyczka jest do niej podpieta +/- w polowie dlugosci.
Awatar użytkownika
ZeroOne
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: ZeroOne »

na końcu tego wężyka jest odma przykręcona do bloku silnika 3 śrubami o ile dobrze pamiętam, ta wtyczka jesli jest w połowe wężyka to znaczy że wąż jest podgrzewany, jeśli w puszce znaczy że puszka jest podgrzewana. ogólnie mimo syfu z tej puszki, nie powinien wylewać się olej do okoła przepustnicy więc coś tam jest nie tak.
Blue&Black by ZeroOne
Obrazek
Zapraszam do oglądania
Awatar użytkownika
GeenQ
Newbie
Newbie

a mogło by być tak ze odma zatkana i wywaliło olej do filtra a z filtra spłynął na przepustnice ?
Awatar użytkownika
michal040493
Newbie
Newbie

Post autor: michal040493 »

Jak jest za dużo oleju wlane do też wywali odmą i zaleje przepustnicę. Może być tak ze jeździsz na małych dystansach i silnik niedogrzany i w tej rurce od odmy zbiera się taka biała maż na ściankach i zmniejsza się światło tej rurki i też wywali olej na przepustnicę.
Polo 6n2 ALD 1.0 2000
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”