[6R] Uszkodzenie mechanizmu opuszczania szyby

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pillot
Newbie
Newbie

[6R] Uszkodzenie mechanizmu opuszczania szyby

Post autor: pillot »

Cześć:)

Mój problem dotyczy mechanizmu podnoszenia/opuszczania prawej przedniej szyby. Pewnego razu coś zatrzeszczało i szyba nie otwiera się. Zdjąłem pokrywę drzwi, żeby na szybko ocenić usterkę i jak widać na zdjęciu linka "wyszła" z mechanizmu przy czym oba jej końce są po drugiej stronie. Jak myślicie, linka się zerwała czy tylko wysunęła się z kółka? Pod pokrywą mechanizmu nic nie widać, nie demontowałem jeszcze całości.

Obrazek
p
pillot
Newbie
Newbie

Post autor: pillot »

Dla zainteresowanych problemem: była to zerwana linka. Do naprawy wykorzystałem zestaw naprawczy dostępny na znanym portalu aukcyjnym. W zestawie dostępne są linki w pancerzach z osłonkami, sprężynki oraz kółko. Do wykonania konieczne były cztery demontaże: pokrywy drzwi, silnika mechanizmu, szyby i samego mechanizmu. Co do przyczyny zerwania linki to zauważyłem korozję w okolicy jednego z dolnych kółek, na których rozpina się linki. Samo kółko miało też rdzawe przebarwienia. Nie było tam śladu po smarze, na pozostałych trzech natomiast tak. Mechanizm poskładałem i wszystkie widoczne fragmenty linki i inne części ruchome nasmarowałem obficie. Porada: wkładanie nowych linek trzeba zacząć od nawinięcia ich na kółko, po równo z każdej strony. Potem włożyć kółko i na czas składania reszty zabezpieczyć taśmą. Gdy ściśnie się sprężyny, wtedy łatwo zakłada się linki na cztery kółka rozpinające.

Polecam też wpisać w Google "workshop manuals".

Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”