[6n] piszczące klocki

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

R
Ramrowan
Newbie
Newbie

[6n] piszczące klocki

Post autor: Ramrowan »

Witam,
mam problem z moim polo 6n. W prawym przednim kole słychać miarowe piszczenie kiedy jadę prosto. Przy skręcaniu piski są wyraźnie cichsze lub ustają. Wymieniłem klocki (poprzednio TRW, teraz RH) ale nic to nie dało. Kiedy po zakupie auta wymieniłem tarcze + klocki + zacisk (wziąłem używkę, w moim nie dało się odkręcić odpowietrznika) przez długi czas był spokój, zaczęło popiskiwać podczas hamowania a od niedawna także w trakcie jazdy. Szczerze to nie pamiętam jakiej firmy są tarcze ale nie jest to jakiś tani szajs. Chciałem sprawdzić czujnikiem zegarowym czy tarcza jest prosta ale w warsztacie powiedziano mi, że czułbym wibracje na pedale hamulca. Wymieniać tarcze? A może problemem jest piasta (słyszałem o takim przypadku)? Ewentualnie czy łożysko może tak popiskiwać?
Awatar użytkownika
iparts
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: iparts »

Czyli zarówno na starych jak i na nowych klockach tak samo piszczy? Piszczenie ustaje przy hamowaniu, czy się zwiększa? Co do tarcz to tak jak piszesz - czuł byś drgania na kierownicy podczas hamowania jeżeli byłyby krzywe. Podnieś samochód z tej jednej strony, wrzuć luz i zakręć kołem i nasłuchuj czy piszczą klocki, czy np łożysko na piaście.
Zapraszamy forumowiczów do internetowego sklepu z częściami - http://www.iparts.pl/auto/vw,121.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”