[6n2] Problem z licznikiem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wojciu_
Newbie
Newbie

[6n2] Problem z licznikiem

Post autor: wojciu_ »

Mam problem z licznikiem, a dokładniej ze wskazówką prędkościomierza.

Od początku: kiedy wracałem do domu pewnego wieczoru prędkościomierz zaczął wariować - wskazówka zaczęła momentalnie się podnosić, praktycznie robiąc 360 stopni. Zatrzymałem się wyłączyłem samochód, włączyłem ponownie i wskazówka opadła na dół (znajdowała się na godzinie 6). Następnego dnia padła mi skrzynia (jeżeli dobrze pamiętam to coś z wybierakiem). Tutaj upatruję powód wariowania licznika. Po wizycie u mechanika i wykasowaniu błędów z komputera wskazówka wróciła na wartość ok. 211 km/h (link do zdjęcia poniżej) i tam licznik sobie ustalił pozycję 0. Poza tym licznik już działa normalnie.

http://images.tinypic.pl/i/00792/h9eq5gglkr7t.jpg

Moje pytanie brzmi: czy jest jakiś sposób, aby wskazówka wróciła na swoje miejsce? Czy da się go jakoś skonfigurować podłączając komputer czy zostaje wyciągnięcie licznika ew. kupno nowego?
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

[quote="wojciu_"]Czy da się go jakoś skonfigurować podłączając komputer czy zostaje wyciągnięcie licznika ew. kupno nowego?[/quote] U mnie był problem z wskazówką obrotomierza która opadła .

Tak było jak kupiłem auto:

Obrazek

Po odpaleniu wartość była zaniżona . Ja wyjąłem licznik i rozkręciłem. Przełożyłem wskazówkę na ,,0,, i do dziś jest OK.

Tak jest :

Obrazek
Awatar użytkownika
nick
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: nick »

O ile się nie mylę, można zrobić test zegarów Vag com/Vcds.. Możesz jeszcze sprawdzić czujnik wraz ze ślimakiem który wkręcony jest do skrzyni taki jak na zdjęciu.. ślimak i czujnik są rozdzielne

Obrazek

W ostateczności zegary padają, co się zdarza w 6N2

p.s kiedyś kiedy ten czujnik miałem nie podłączony wariowały mi wskazania chłodzenia/poziomu paliwa
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote="nick"]O ile się nie mylę, można zrobić test zegarów Vag com/Vcds[/quote]
nie mylisz się. od tego bym zaczął. będziesz miał informację czy wskazówka zachowuje się normalnie. skalibrować za pomocą kompa się nie da. jedynie manualnie tak jak to zrobił Jaco-.
przy okazji podłączenia kompa sprawdzisz błędy w liczniku.
Awatar użytkownika
Jaco-
Swój
Swój

Post autor: Jaco- »

[quote="nick"]O ile się nie mylę, można zrobić test zegarów Vag com/Vcds.. [/quote] DeltaScan też ma opcję testów licznika w tym właśnie zegarów.
w
wojciu_
Newbie
Newbie

Post autor: wojciu_ »

Udało mi się problem rozwiązać bezinwazyjnie. W zasadzie to problem rozwiązał się sam ;)

Jakiś tydzień temu udało mi się znaleźć trochę czasu, pojechałem do znajomego, podpięliśmy autko pod VAG, skutek - wskazówka z 213 przeszła na ok. 117 i tutaj obrała sobie pozycję "0". W ten weekend pojechałem pod namioty, a wczoraj wieczorem dzięki podłączanej na zmianę lodówce i ładowarce rozładowałem akumulator. Skutek - brak napięcia spowodował, że wskazówka wróciła do stanu początkowego czyli licznik się naprawił ;)

Możliwe, że samo odpięcie impulsatora dałoby taki sam efekt, ale gdyby komuś pojawił się taki problem to radzę spróbować. Może akurat zbędne okaże się bawienie VAGiem czy demontaż ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”