[6n2] Falujące obroty na gazie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maxxxior
Początkujący
Początkujący

[6n2] Falujące obroty na gazie

Post autor: maxxxior »

Witam
ostatnimi czasy zaczęły mi falować obroty na gazie. Jak stałem na światłach i przełączyłem na benzyne to nie falowały...jak spowrotem na gaz to znowu... dziś w czasie skakania obrotów zapalił mi się Check i falowanie ustało... przyjechałem do domu i podłączyłem VAGa i moim oczom ukazały się takie błędy:
16555 Fuel Trim: System too Lean
17598 Linear O2 Sensor: Reference Voltage: Implsable

Czy dobry myślę że padła mi sonda lambda? Jeśli tak to jak to sprawdzić VAGiem? I skąd mam wiedzieć czy mam jedną czy dwie sondy? Vw Polo 6n2 2001r. 1.4, 16V, 55kW
Awatar użytkownika
AndzejMasny
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: AndzejMasny »

Miałem niedawno podobny problem, tyle, że nie mam zamontowanego gazu. Moim problemem była pęknięta rurka do przepustnicy. Przez to dostawał powietrze z zewnątrz i go czasem przyduszało. Objawem również było straszne syczenie na zimnym silniku.
Żeby się tam dostać trzeba zdjąć pokrywę silnika i zdjąć obudowę filtra powietrza.

Drugą opcją jest jakiś problem z podawaniem gazu, po stronie elektrycznej. Jeśli gaz ma już kilka lat to mogło już mu odwalić do czachy. Podany błąd 16555 Fuel Trim: System too Lean chyba znaczy, że dostaje za mało paliwa i komp to widzi. Może wtryski padły lub są zapchane?
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”