[9N] Radio RCD 200

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
langes
Newbie
Newbie

[9N] Radio RCD 200

Post autor: langes »

Witam posiadam VW Polo 9n 2003 rok. Zapragnęło mi się by moje polo miało takie fajne radio jakim jest RCD 200. Jednak zaraz po zakupie okazało się że ani kostki ani antena nie pasuję. Zakupiłem dziś adaptery to oby dwóch rzeczy i wszystko działa prócz kilku drobnostek. Mianowicie radio nie ściąga mi żadnej stacji (tylko ściąga gdy jest się w najlepszym zasięgu) nie działa równie automatyczne wyłączanie po wyciągnięciu kluczyka. Teraz gdy przeglądam samochody zauważyłem że takie radio było montowane w późniejszy rocznikach. Fachowiec powiedział że radio tak słabo ściąga ze względu na nieoryginalną antenę. Czy miał rację i czy właściwie nie popełniłem błędu kupując takie radio do tego roczniak ?
Ostatnio zmieniony 05 lut 2016, 19:33 przez langes, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,jeśli radio ma problemy z wyszukaniem stacji to prawdopodobnie masz antenę lub instalację anteny bez wzmacniacza sygnału. Dokup taki-nawet uniwersalny to powinno pomóc.
Radio powinno się wyłączać po wyjęciu kluczyka,kwestia podłączenia-w kostce radia,najlepiej oddaj komuś kto to ogarnie lub poszukaj na necie schematu podłączenia RCD 200 i sam pozamieniaj piny w kostce.
Wiedz tylko jedno że te radio potrzebuje jeszcze kabla z sygnałem Can w kostce (którego w twoim Polo nie ma),inaczej będzie Ci się wyłączać co 1godz,to takie zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatora,jak tego sygnału nie ma to radio myśli że gra na zgaszonym silniku. Ale i to idzie zrobić,bo albo ciągnąć sygnał z licznika-zdaje się że ktoś to już robił na tym forum,lub zakupić na portalu emulator sygnału Can,lub pogodzić się z tym że radio zgaśnie co godzinę. :D
P
Paweł9N
Newbie
Newbie

Post autor: Paweł9N »

Sorry za odgrzanie kotleta ale mam pytanie odnośnie radia rcd 200. Podłączone bez sygnału can akceptuje tą niedogodność jednak problem dotyczy podłączenia radia pod ''kluczyk'' +safe podłączony mam pod 12V z kostki gdzie napięcie jest cały czas natomiast drugi + pod kabel ze stacyjki. Sytuacja wygląda tak że za każdym razem po wyjęciu i włożeniu kluczyka muszę wklepać kod. Tak będzie się działo bez sygnału can czy źle ogarniam temat?
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,to że radio woła o kod za każdym razem po wyjęciu kluczyka to wina źle podłączonych kabli-pinów i raczej braku stałego plusa do radia.
Objawem braku kabla z sygnałem CAN w tym radiu jest to że będzie się wyłączało co 1 godz,ale kodu wołać nie będzie. Gdzieś na necie jest opis pinów kostki do tego radia,trzeba poszukać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”