[quote=""qoocam""]Podłączę się do tematu.
Otóż, moje Polo 6n2 1,4 MPI (tylko PB) 2000 r. osiąga właśnie rekordy spalania. O ile jestem w stanie pogodzić się z jego większym pragnieniem wynikającym z krótkich (2-3 km) i nie częstych przelotów... to nie bardzo akceptuję, że pochłania mi bak paliwa na 400 km. Auto jest wykorzystywane sporadycznie na krótkich dystansach. Tak zwana trasa, to dla niego święto.... Moje ostatnie obliczenia wskazują, że 2 pełne zbiorniki wystarczyły mu na niespełna 800 km...
Czy to normalne? Ewentualnie gdzie szukać przyczyny. Dysponuję okablowaniem, więc mogę pogmerać w VAG. Ewentualnie, gdzie szukać, który blok pomiarowy sprawdzić?
Dodam, że klocki hamulcowe są nowe i nie trą, sprzęgło nowe, olej i płyny wymieniane na bieżąco. W oponach ciśnienie wiatru w normie...

[/quote]
Hmm, w polo jest zbiornik okolo 40 litrów jeśli się nie mylę. Czyli reasumując wychodzi okolo 10l/100 km. 2-3 km czyli silnik chodzi na ssaniu i nie jest dogrzany. Według mnie spalanie mieści się w granicach rozsądku. Przyjedź w trasie z 100 km mniej więcej za jednym razem i wtedy zobacz jakie wyjdzie spalanie. Obstawiam w granicach 7 litrów będzie