[9n] elektryczne lusterka, ESP... - czy da się dołożyć?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
emdzi
Początkujący
Początkujący

[9n] elektryczne lusterka, ESP... - czy da się dołożyć?

Post autor: emdzi »

Witam,

Polo 9N.... chciałbym dowiedzieć się coś o dokładaniu/zamianie:

- lusterka manualne zamiana na elektryczne podgrzewane
- podświetlenie w schowku
- podgrzewanie foteli
- ESP

wiecie może co jest możliwe w miarę ludzkich pieniądzach a nie salonowych i co jest do tego niezbędne by to zrobić?
Ostatnio zmieniony 13 lut 2013, 20:16 przez emdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Lusterka i podgrzewane fotele da się na pewno, jednak tanio na pewno nie będzie. Co do ESP to wątpię, a nawet jeśli, to pewnie jeszcze większe pieniądze to będzie kosztować.

Z lusterek: Na pewno przełącznik w drzwi kierowcy (około 100zł na allegro), do tego wkłady lusterek (około 80 zł szt.) Oprócz tego na pewno będziesz musiał zrobić wiązkę elektryczną. Jakiś schemat na pewno by Ci się przydał.

Z foteli: Przełączniki w konsolę środkową (Bejcuś sprzedaje w dziale giełda po 50zł szt.) Do tego maty w fotele bądź całe fotele. Jeśli maty, do tego trzeba doliczyć usługę tapicera. Jeśli całe fotele, to koszt jednego to będzie ok. 200zł. Ile maty kosztują nie wiem. Ogólnie sam się za tym rozglądałem i ciężko dostać do polo maty i same fotele podgrzewane. Tutaj podobnie jak w przypadku lusterek, musiałbyś zrobić lub kupić wiązki elektryczne.

Dodatkowo za pewno będziesz musiał zrobić aktywację tych dodatków przy pomocy VAG-COMa, VCDSa.

Do ESP będziesz potrzebował czujniki obrotu kół. Jeśli masz ABS, to mniej pewnie trzeba by dokładać, jednak szczerze wątpię, czy dokładka tego systemu jest możliwa i czy przede wszystkim jest bezpieczna.

Pozdrawiam
e
emdzi
Początkujący
Początkujący

Najbardziej interesuje mnie elektryka lusterek.. widziałem cały manual dla Polo 6n ale nie ma czegoś takiego dla 9n... konfig u mnie nie najgorszy, ale żeby lusterek nie było elektrycznych i podgrzanych to lipa potężna :)

w drugiej kolejności interesuje mnie podgrzewanie foteli.
Przyzwoite maty to około 250-300 PLN na fotel kierowcy i pasażera gdzie mamy je na podparciu lędźwiowego odcinka i na siedzisku, jednak bardziej do tego interesuje mnie sposób przyłączenia... mata kabel przełącznik to nie problem, problem jest wpięcia w instalację i pod tablicę bezpieczników (gdzie zresztą miejsce na to jest) :)

ESP się spodziewam że sprawa nie będzie łatwa... stąd szukam info czy ktoś to robił i co za tym idzie. ABS mam... z tego co dotąd obserwuje sprawę to potrzebna jest centralka z obsługą ESP, włącznik, kodowanie, instalacja... czujniki są te same co do ABS. ale temat mega odległy... i jakby jak przez mgłę bo są ciekawsze rzeczy do zrobienia.

ps. jest jeszcze temat schowka przed pasażerem - niby jest miejsce w schowku ale czy ktoś wie co i jak podłączyć żeby po otwarciu schowka światłość nastała ? :grin: :grin:
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Jeśli chcesz mieć takie doposażenie to mówię poważnie: sprzedaj auto i kup już w to wyposażone.

Roboty kupa, kasy kupa. Do tego pewne części gorzej dostępne np wiązki. A robienie tego samodzielnie od podstaw to koszmar. O ESP w ogóle zapomnij. Inna pompa ABS, czujniki itp... szkoda w ogóle za to się brać.
CZujniki częściowo są te same co w ABS. Dochodzi jeszcze czujnik skrętu i przeciążeń zdaje się.
A z tego co się orientuję to jak w aucie jest ESP to pompa wspomagania korzysta z jego czujnika a nie na maglu.

Jak ktoś nie zamówił wyposażenia to go nie ma. Trzeba było inne auto brać.

Ja montowałem elektrykę komplet w Golfie mk3 ale tam to jest banał w porównaniu do Polo.

Na forum golfa jest porada do mk4 jak zakładać. Tu powinno być podobnie.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""emdzi""]jest jeszcze temat schowka przed pasażerem - niby jest miejsce w schowku ale czy ktoś wie co i jak podłączyć żeby po otwarciu schowka światłość nastała ? :grin: :grin:[/quote]

Tutaj masz wszystko: viewtopic.php?f=191&t=47137&start=20

Pozdrawiam
e
emdzi
Początkujący
Początkujący

sprawa przemyślana... temat ESP w zasadzie od poczatku dałem na liste "przesada-odpuść"
siedzenia - dość drogo wychodzi - wychodzi ponad 1000 PLN... to much :)

lusterka opcja otwarta... jak dorwę częsci przypadkiem :) wbrew pozorom nie wychodzi tak strasznie :)
schowek będzie

dzieki za info.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

heh ale widze kolege strasza:)
Schowek pikus, potem lusterka, nic wielkiego, grazanie foteli ujdzie, esp juz jest roboty.
To tak wg zaawansowania. Jesli masz schemat, hmm a moze sam gdzies mam od lusterek, to wiazka nie jest problemem:) Tylko trzeba by wiedziec najlepiej jakie piny ida i wiazke mozna bez problemu zrobic:)
Grzanie foteli, kiedys patrzylem, ale nie interesowalem sie za bardzo. Sa jakies maty weglowe po 100zl z instalacja (na jeden fotel). Ponoc nawet jak sie w jednym miejscu przerwie to reszta grzeje. To dla mnie jet plus, bo mam obecnie oryginal recaro i kurde znow sie przerwalo i caly fotel nie grzeje;/
ESP wiesz, to tylko jak sie go nie ma to sie go chce, a jak jest to jest bo jest:) Z esp znajomi robili obrot o 360stopni na asfaldzie i poszli za row, przy predkosci 80km/h i nawet esp nie mrugnal ze jest aktywny:/
[size=12px][/size]
e
emdzi
Początkujący
Początkujący

tak jak pisałem... ESP to był zamysł ogólny, który w zasadzie na dzień dobry zapytałem z ciekawości.

zostaje schowek i lusterka... siedzenia wątpię... wolę pogrzebać przy feldze i zawiasie :)
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: jasonft13 »

odkopię kotleta, ma ktoś może schematy do podłączenia podgrzewania foteli? z tego co kojarzę to potrzebne są 2 potencjometry, kostka pod fotel(każdy czy jedna wystarczy?), maty i wiązka, tak? Będę rozbierać fotele do prania więc mógłbym od razu dołożyć ten moduł, dodam że moja dziewczyna jest wiecznym zmarzluchem, więc to generalnie dla niej chcę to zrobić :D
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam
Schemat będzie potrzebny, jednak na pewno nie kończy się zabawa na tym co piszesz - przyciski z potencjometrami grzania to tylko obwód sterowania grzania. Ogrzewane fotele to duże obciążenie, więc dochodzi jeszcze obwód zasilania mat obu foteli - zaczynając od grzebania w skrzynce bezpieczników, po za pewne jakieś przekaźniki do każdego z foteli kończąc (chyba, że maty mają swój jakiś modulik, płynnie regulujący grzanie). Nie widziałem schematu więc ciężko tak gdybać, ale na pewno trochę z tym zabawy jest.

Pozdrawiam
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

przekaźniki są pod fotelami z tego co zrozumiałem. Schematu dzisiaj pół dnia szukałem i nic.. Jutro pobiorę Elsa i przepatrzę bo póki co to chyba nikt się takim czymś nie zajął :(
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Ogólnie ciekawy materiał znalazłem. Nie ma dokładnych schematów, ale może się coś przyda:

http://www.volkspage.net/technik/ssp/ssp/SSP_265_d1.pdf

Na stronach 14-15 jest o ogrzewaniu - ale bez szczegółów.

Pozdrawiam
j
jasonft13
Raczkujący
Raczkujący

hmm, jeszcze wczoraj w nocy szukałem schematów albo jakichkolwiek podpowiedzi ale muszę stwierdzić z przykrością że w sieci nic się nie znalazło.. Zapożyczyłem sobie parę innych schematów:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

A tu wiązka kabli znaleziona na ebay`u do polo 9n:

Obrazek
Obrazek

Zastanawiam się czy można użyć tych schematów jakoś aby połączyć uniwersalne maty z elektroniką polo(tzn. ori potencjometry i bezpieczniki w skrzynce, reszta uniwersalna).
Awatar użytkownika
zima18
Newbie
Newbie

Post autor: zima18 »

W polówce nie ma żadnych sterowników pod fotelami. Wychodzi tylko wiązka z potencjonometru grzania do foteli i to wszystko. Tylko przy zastosowaniu uniwersalnych mat może być problem, gdyż oryginalne potencjonometry potrzebują informacji o temperaturze maty w fotelu. Przy uniwersalnych matach masz tylko dwa przewody do grzania, bez żadnej regulacji.
Z tego wniosek, że jak chcesz mieć oryginalne potencjonometry to trzeba było by szukać oryginalnych mat.
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

I w 9n maty nie są sterowane z przekaźników tylko w potencjometrach są tranzystory z regulatorem. Sterowanie mat jest metodą PWM (zmiennego wypełnienia przebiegu prostokątnego).
Lenistwo drogą do postępu
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”