Gdy ostatnio temperatura powietrza spadła poniżej zera, w moim Polo pojawił się problem z grzaniem świec żarowych, polegający na tym, że kontrolka świec (spirala) zapala się na niecałe 2 sekundy, ale w tym czasie świece nawet nie dostają napięcia zasilania. Efekt: auto zapala dopiero po długim kręceniu i mocno trzęsie silnik (jak to przy braku grzania świec).
Okazało się, że przekaźnik świec jest dobry, bezpieczniki też, więc wyciągnąłem 4-pinową wtyczkę od czujnika temperatury, żeby zasymulować zimny silnik. Spowodowało to, że przy zimnym silniku, po przekręceniu kluczyka przy temperaturze otoczenia -10°C, kontrolka i świece grzały się jakieś 25..30 s, silnik zapalił natychmiast, więc zakładam, że sterownik świec jakoś tam działa. Zmierzyłem rezystancje dwóch termistorów w czujniku temperatury, oto wartości:
1. Przy zimnym silniku (około -10°C na dworze):
- termistor od zegara w panelu wskaźników (piny 2-4): 5700 Ohm
- termistor od sterownika świec żarowych (piny 1-3): 400 Ohm
2. Przy lekko zagrzanym silniku (wyczuwalne ręką ciepło korpusu silnika w obrębie czujnika):
- termistor od zegara w panelu wskaźników (piny 2-4): 800 Ohm
- termistor od sterownika świec żarowych (piny 1-3): 300 Ohm
Znalazłem na tym forum link do tabeli rozpiską rezystancji termistora w czujniku w zależności od temperatury:
http://obrazki.elektroda.net/96_1200768905.jpg
ale porównując z moimi pomiarami, wygląda na to, że wartości rezystancji są zgodne z tymi dla termistora od zegara (piny 2-4), co potwierdzają prawidłowe wskazania temperatury na zegarze (przy zagrzanym po dłuższej jeździe silniku, zegar pokazuje około 90°C)
Czy rezystancje drugiego termistora, tego od sterownika świec, są prawidłowe? Gdzie w necie znajdę tabelę dotyczącą tego termistora?
Jeśli są prawidłowe, to co może być przyczyną nieprawidłowego działania układu zasilania świec żarowych?
Czujnik temperatury ma żółty pierścień, wygląda (przynajmniej z zewnątrz) tak:
http://www.motoequip.pl/allegro_pict/cz ... 0134_2.jpg
a od strony czujnika to nie wiem, nie wyciągałem go.