[86c] SKRZYNIA BIEGÓW 91rok

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

s
szczupaczek23
Newbie
Newbie

[86c] SKRZYNIA BIEGÓW 91rok

Post autor: szczupaczek23 »

Cześć,

Posiadam 2x polo 86c 1991 rok silnik 1.3 CAT 55km.

Jedna z polówek jest dawcą dla drugiej, która mam zamiar powoli doprowadzić do czasów swojej świetności. Ale do rzeczy :

W polówce którą ,,robię" jest skrzynia 4 biegowa, a w tej drugiej ,,dawcy" jest 5- biegowa. Rzecz jasna chcę przełożyć 5 biegową do ,,nowej" połówki. Problem w tym że chyba powoli mi się kończy tam 2 bieg, gdyż już dosyć często przy zbijaniu biegu z 3 na 2 zgrzyta strasznie w skrzyni, zgrzyta również, ale tylko nieraz bieg wsteczny, jednak na tyle rzadko się używa wstecznego i do tego jak dwa razy wysprzęgle zazwyczaj wchodzi elegancko, więc wstecznym się nie przyjmuję kompletnie...

PYTANIE : czy będzie pasował bieg ze skrzyni 4-biegowej do 5-biegowej ?? Czy jest możliwość wymienienia tylko 2-go biegu ??
i pytanie w ,,drugą stronę" czy do skrzyni 4-ro biegowej jest możliwość dołożenia tylko 5 biegu z tej drugiej skrzyni ??

Proszę o pomoc, bo jutro chciałbym sie zabrać za rozbieranie skrzyń...
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

teoretycznie zębatka może pasować, ale nie jest powiedziane że przełożenia będą dobrze dobrane...trzeba by porównać je dla obu skrzyń
poza tym jeśli 2 ci zgrzyta to zapewne winny jest synchronizator, więc wymiana na nowy by mogła załatwić sprawę
drugim powodem może być sam wybierak lub drążek (luzy na łącznikach) a nie skrzynia skoro i wsteczny nie wchodzi czasami

do skrzyni 4b. nie dołożysz 5 bo obudowa jest inna (przekładając skrzynię 5b. musisz zrobić to wraz z jej łapa która jest inna niż w 4b)
s
szczupaczek23
Newbie
Newbie

Czyli w ogóle nie mogę przełożyć skrzyni 5b do polo ze skrzynia 4b ?? Trzeba coś przerabiać ??
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: garbatymarcin »

Da się przełożyć całą skrzynię 5b do auta które oryginalnie miało 4b, i to nawet bez większych problemów. Sam lewarek chyba jest taki sam, podobnie jak te łączniki, więc tutaj ograniczenia nie ma. Jedyny problem, jaki możesz napotkać, to stabilizator przedniej osi, było co najmniej 3 rodzaje stabilizatora, główne rozróżnienie, to stab do skrzyni czwórki i stab do skrzyni piątki. Zakładając skrzynię piątkę, do auta z czwórką, musisz zwrócić uwagę na staba, bo jeśli będzie on od skrzyni 4b, to jedno o drugie będzie ocierać. W efekcie, można przetrzeć osłonępiątego biegu i wyleje się olej. Niemniej jednak, w moim poprzednim coupe, 1987, hz z czwórką był oryginalnie stab pod skrzynię piątkę. Poza tym, nie wiem jak z łapami samej skrzyni, ale powinny być chyba takie same.
Było: 1302 \'71, 86c \'87, 6n \'97
Jest]Derby 86c \'82[/url], CG9 \'00
A
Anonymous

[quote=""szczupaczek23""]Czyli w ogóle nie mogę przełożyć skrzyni 5b do polo ze skrzynia 4b ?? Trzeba coś przerabiać ??[/quote]
nie wiem gdzie to wyczytałeś.... czytaj ze zrozumieniem co jest napisane

potrzebujesz:
- skrzyni 5b z 86c albo 86c2f
- łapę skrzyni 5b (jest inna niż w 4b z e względu na to że obudowy się trochę różnią)
- stabilizatora z auta które miało skrzynie 5b (inaczej gięty niż ten w 4b)
i tyle
nic więcej nie potrzeba
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Marcin, tylko jeszcze powiedz koledze, którą łapę ma wymienić, bo skrzynia ma dwie :D
A
Anonymous

górną oczywiście
i screen z etki żeby nie było wątpliwości, strzałką oznaczona taka którą musisz kupić http://prntscr.com/8bdaw3
s
szczupaczek23
Newbie
Newbie

DZIĘKI WIELKIE ZA POMOC !!! :)
T
Tomm
Początkujący
Początkujący

Post autor: Tomm »

Witam
Wtrącę się trochę co do stabilizatora. W mojej "Polinie" fabrycznie był silnik 1.0 i skrzynia 4b. teraz wkładałem G40 i skrzynie 5b. Stabilizator pasuje i nic nigdzie nie chaczy.
Więc ???!!!
Spoko luz.......
Awatar użytkownika
Ditu
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Ditu »

Pomierz czy mocowanie przegubów wewnętrznych od s4 jest takie samo jak w s5.
Bo wydaje mnie się że jest różnica i przeguby od s4 mogą być za krótkie.
:arrow:

Dzierżązna 2011/Ślesin 2012/Ślesin 2013/Dzierżązna 2013...
A
Anonymous

[quote=""Tomm""]Stabilizator pasuje i nic nigdzie nie chaczy.
Więc ???!!![/quote]
problem występował przy autach obniżonych więc jeśli masz zawieszenie seryjne to może nie być tego problemu
drugie rozwiązanie jest takie że masz już stabilizator od 5b skrzyni, bo ktos kiedyś go wymieniał, albo zmienił skrzynie z 5 na 4
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Marcin, niekoniecznie. Moja ś.p. kupejka mimo hazetki zamontowanej i skrzyni 4b miała staba pasującego do skrzyni 5b. Jeżdzi on teraz zresztą w moim Derby.
A
Anonymous

co nie oznacza ze ten stabilizator pod skrzynię 5 był u niej seryjny
Awatar użytkownika
garbatymarcin
Mały interesant
Mały interesant

Kto wie, może akurat założyli co mieli pod ręką.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”