[VARIANT] Samochód dusi się sam sobą :( - UPDATE

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[VARIANT] Samochód dusi się sam sobą :( - UPDATE

Post autor: Kaczy »

Witam.

Już drugi raz przytrafiła mi się na autostradzie ta sytuacja.

Jadę sobie równym tempem 110km/h i nagle na około 2 sekundy samochód przestał reagować na gaz. Zmuliło go, nie reagował, po czym szarpnęło i znów mogłem jechać normalnie.

Czy ktoś może wiedzieć o co tutaj chodzi?

Ostatnio miałem problem z falowaniem na zimnym silniku, były błędy przepustnicy, została wymieniona.

Dane silniczka pod avatarem.

Pozdrawiam. :)

[size=99px]UPDATE:[/size]

Wczoraj wymieniłem cewkę i dziś była pierwsza próba czy pomogło. Odpalił, ok. Nie szarpało po odpaleniu, może szczęście. Jak ruszyłem to od razu wiedziałem, że nadal coś jest nie tak. Samochód był przymulony i nie zbierał się tak jak powinien.

Wyjechałem na autostradę i tu zaczęły się cyrki. :| Byłem na pasie włączającym się do ruchu i przycisnąłem na trzecim biegu. Wrzuciłem 4,5 i 100 km/h. Po chwili auto zdławiło, nie reagował na gaz, po czym zaczął reagować ale chodził jak traktor (było to słychać z wydechu). Miałem pedał w podłodze, a on ledwo mógł utrzymać 90km/h i ciągle powoli spadała prędkość. Na zegarach równomiernie zapalał się i gasnął CHECK ENGINE około co 0,5 sekundy. Nie dało się jechać dalej. Zjechałem na pobocze, dałem na luz i patrzę, a auto trzyma 300 obrotów. Zgasiłem raz, odpaliłem i dalej to samo. Odczekałem znowu, zgasiłem, odpaliłem, CHECK ty razem zapalił się na stałe ale obroty wróciły do swojej normalniej wartości i jakoś ruszyłem. Co z tego jak co chwilę auto przestawało reagować na gaz albo go tak dusiło, że momentalnie traciłem 15km/h w ciągu tych maksymalnie dwóch sekund. No cóż mimo tego jakoś doczołgałem się do pracy ale Panowie... WHAT THE F***? :angry2:

Błagam was o pomoc bo już nie mam siły do tego samochodu. :(
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2015, 8:33 przez Kaczy, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Panowie podbijam temat bo dopisałem nowe informacje.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

podstawowa czynność to oczytanie błędów....robiłeś to?
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Tak, tak.. Robiłem za pierwszym razem pokazało przepustnicę. Kupiłem nówkę za 700 zł i nic to nie dało. :) Był uszkodzony sterownik silnika, wymieniłem i nic to nie dało. Wymieniłem świece, kable, cewkę, jest jeszcze gorzej.
m
markoos
Newbie
Newbie

Post autor: markoos »

wygląda na to ze iskra jest i kompresja skoro czasem jedzie ok, zostaje paliwo (filtr wymieniony? albo pompa) i powietrze (nie wiem czy ten silnik ma maf czy map ale warto by było je przeczyscic).
A
Anonymous

a teraz? jakieś kody błędów?
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

Żadnych błędów.
A
Anonymous

filtr paliwa wymieniałeś może kiedykolwiek?
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

10 tyś kilometrów temu. To było jakoś w kwietniu.
Awatar użytkownika
Jabolek
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę
Kontakt:

Post autor: Jabolek »

sprawdź cewkę zapłonową i przewody WN, często jak jest uszkodzona cewka czy przewody to nie wywala żadnego błędu a objawy są takie jak opisujesz.
Awatar użytkownika
Kaczy
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Jabolek"]sprawdź cewkę zapłonową i przewody WN, często jak jest uszkodzona cewka czy przewody to nie wywala żadnego błędu a objawy są takie jak opisujesz.[/quote]

Cewka, kable, świece, wszystko nowe. Aha no i jeszcze przepustnica, też nowa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”