instalacja radiowa, głośniki

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Baton1103
Newbie
Newbie

Post autor: Baton1103 »

Witam przełożyłem w moim Polo 6R radio z rcd210 na rcd510. Wizualizacja czujników cofania działała. Pobawiłem się kabelkiem vaga i skasowałem błędy z radia jakie nastąpiły po jego wymianie czyli jakiś błąd głośników basowych. Niewiem co jeszcze pogrzebałem. zauważyłem ostatnio że radio przy cofaniu tylko pipka nie ma już wizualizacji cofania. Czy to przez skasowanie tych błędów czy mogło coś się przepalić lub zepsuć?
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GNYSU
Newbie
Newbie

Post autor: GNYSU »

Mam pytanko.
Zamontowałem 2DINową Apline do Polo 9n3 i wszystko fajnie smiga ale problem jest jeden. Nie znalazłem plusa po stacyjce.Gdzie go znajdę ? Sprawdzając kable na postoju wyszło że są 3 stałe plusy. Po przekręceniu kluczyka nadal są 3 stałe plusy i nic poza tym. Nie wiem co zrobić,radio jest 2DIN w trybie czuwania się świeci więc rozładuje aku.W 2DIN wypiałbym panel i po problemie a tutaj nie da rady nic zreobić. Zapalniczka ma plus po zapłonie z tego co kojarzę może w nią się wpiąć ?( bezpiecznik chyba też ten sam jest na radio i zapalniczkę ) Nie chce kupować modułu CAN który by to zrobił za mnie (tak myslę,przynajmniej). Jest opcja aby dać też zwykły przełącznik kołyskowy w sprytne miejsce i ręcznie je wyłączać za każdym razem.
T
TenOdPolo
Newbie
Newbie

Post autor: TenOdPolo »

Witam, posiadam VW Polo Classic 1997r. Podczas jazdy wyłączyło mi się radio i nie chce się od tego czasu włączyć występowały już u mnie takie sytuacje ale po krótkim czasie mozna było je włączyć i było wszystko okej. Radio jest sprawne sprawdzałem w innym aucie, dodam, że podświetlenie radia działa tylko samo radio włączyć się nie chce. Od tego czasu gdy padło radio padło mi także ustawianie lusterek, miał ktoś może podobny problem? Prosiłbym o pomoc :)
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Post autor: adek1983 »

Na początek sprawdź bezpieczniki. Zdemontuj radio i sprawdź, czy na przewodach zasilających jest napięcie po zapłonie.
T
TenOdPolo
Newbie
Newbie

Post autor: TenOdPolo »

Bezpieczniki są okej, napięcie jeszcze dziś sprawdzę i powiem co i jak
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Znalazła się i oryginalna instrukcja do radia GAMMA III:

https://drive.google.com/open?id=0B1vIR ... VhuTVBIUms
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

A tak wgląda ori zestaw przy zakupie radia OEM.

Obrazek
Awatar użytkownika
Bubles
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bubles »

Możesz coś więcej napisać o tym trybie GALA?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Tryb GALA jest to funkcja w radioodbiorniku, która podnosi poziom głośności wraz ze wzrostem prędkości samochodu. Żeby to działało potrzebny jest na module prędkościomierza układ impulsatora. W przypadku 86c2F w taki impulsator były wyposażone tylko najbogatsze wersje, które seryjnie miały montowane radio GAMMA III//GAMMA II i 4 głośniki. Dla jednych jest to irytujące inni sobie chwalą. Ja u siebie jeszcze tego nie podłączyłem, ale mam nadzieję, że na wiosnę będzie już działało.
Awatar użytkownika
Wojciechus
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Wojciechus »

Co prawda nie mam już Polo style ale miało ono 4 głośniki w standardzie. Czy to oznacza, że miało moduł do GALA?
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Bardzo możliwe. Można to łatwo sprawdzić oglądając licznik od tyłu. Na tylnej ściance prędkościomierza będzie zainstalowany taki czarny element z 3 pinami wpinanymi do płytki z obrotomierzem. Stosowany również w Passatach B3 i Transporterach T3 i T4.
Awatar użytkownika
Wojciechus

Post autor: Wojciechus »

Ajjj, to szkoda, że nie zajrzałem jak swego czasu wymieniałem podświetlenie liczników. A w GT mam licznik innego typu i ma tylko dwa głośniki. Ciekawe czy właśnie typ licznika określał to czy ma tę wtyczkę czy nie. W Polo style licznik miał czerwone pole na skali temp. cieczy a w GT wszystkie podziałki są białe (czerwone pole jest tylko na skali wskaźnika paliwa.
Awatar użytkownika
adek1983
Global Moderator
Global Moderator
Kontakt:

Nie ma znaczenia jaki zestaw zegarów jest. Czujnik GALA jest elementem dokładanym i można go zamontować nawet w wersji od FOX-a. Ważne, żeby od wiązki licznika szedł sygnał do kostki radia.
w
wojtunooo
Newbie
Newbie

Post autor: wojtunooo »

Witam , Mam Polo 9N i planuję wymienić radio , i tu moje pytanie - jakie radio pasuje do polo bez żadnych modyfikacji , czy kupuje się sam panel czy jak ? :)

Jestem zielony w tych tematach więc proszę o pomoc. :)
Awatar użytkownika
danielzy
Początkujący
Początkujący

Post autor: danielzy »

Witam,na początek podawaj więcej informacji o swoim aucie,np.rocznik lub czy masz Polo przed czy po lifcie,bo w kwestii twojego pytania to ma znaczenie.
A więc jeśli szukasz radia do Polo przed liftem (2002-2005) to tu pasują radia oryginalne jakie były w Polo czyli Beta lub Alpha lub Gamma. Są to radia na kasetę ale możesz do nich (Beta i Gamma) dokupić zmieniarkę na płyty CD. Była jeszcze fabryczna nawigacja MCD (2DIN) ale tutaj jeszcze trzeba by dokupić antenę GPS lub ją używać jako tylko radia,ma również wyjście na zmieniarkę CD.
Jeśli masz Polo po lifcie-9N3 (2005-2009) to jest oryginalne radio RCD 200,które jest na płyty CD,są też wersje tego modelu odczytujące MP3.

Oczywiście jeśli nie chcesz radia oryginalnego to bez problemu pasują również radia innych znanych firm jak Sony,Pionner,JVC i innych......
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”