[9n] Duże spalanie BP - 1.2 54KM

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

j
jankes93
Newbie
Newbie

[9n] Duże spalanie BP - 1.2 54KM

Post autor: jankes93 »

Witam, moje autko bardzo dużo spala BP, jeżdżę pół na pół miasto/trasa. Spalanie to około 8,5l/100km. Wydaje mi się, że to o wiele za dużo.
VW Polo 9N, silnik 1.2 54KM, 2004r.
VW Polo 9N 2004r, 1.2 54KM
m
mezon4
Newbie
Newbie

Post autor: mezon4 »

Witam. Spalanie powinno być w okolicach 5-6l/100km ( z doświadczenia). Wysokie spalanie może być powodowane przez usterkę w "układzie dostarczania" paliwa bądź włączeniem się trybu awaryjnego przez ECU. Do sprawdzenia przyczyny potrzebny byłby intefejs ODBII lub VAG KKL i program diagnostyczny do tego.

Przyczyn jest wiele, a znane mi to:
- świece zapłonowe - sprawdź lub wymień świece,
- wtryski - przeczyść/przedmuchaj wtryskiwacze - mogą lać paliwo. Czyszczenie w płuczce ultradźwiękowej lub preparat do paliwa.
- ogólnie nieprawidłowości w doborze mieszanki paliwo/powietrze.
- tryb awaryjny ECU. Tu sprawa jest o wiele bardziej poważna, bo w przypadku wystąpienia błędów ECU przechodzi w tryb awaryjny i dostarcza z góry ustaloną mieszankę paliwa, zmuszając silnik do pracy w ograniczonym zakresie obrotów. Miałem ten tryb i spalanie w okolicy 9l/100km. Powodów tego jest pełno. Dla dalszej diagnostyki sprawdź czy są błędy w ECU (Interfejs ODBII).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Minimarek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Minimarek »

To mały silnik, jeśli w trasie jedziemy cały czas 140km/h to niestety takie spalanie jest nawet realne,na pewno nie 5-6 litrów :( Jest dużo informacji o tym w internecie. Niestety ten silnik do oszczędnych nie należy.
Tryb awaryjny objawił by się kontrolką check engine i spadkiem mocy. Sprawdź dla pewności te świece.
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

Silnik 1.2 64KM mi spala 7,5 w mieście jak na taki silnik to mogłoby być mniej natomiast 8,5 to zdecydowanie za dużo. Jeżeli tankujesz cały czas na jednej stacji to spróbuj ją zmienić. Warto też sprawdzić czy nie ma błędów.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

filtr powietrza kiedy był wymieniany?
jeżeli filtr jest juz brudny to auto może palić więcej

jakie masz opony, felgi i jakie utrzymujesz ciśnienie?
jeżeli większe i szersze od fabrycznych to może palić trochę więcej
jeżeli masz zbyt niskie ciśnienie to efekt jest ten sam

czy jeździsz ostatnio z klimatyzacją (o ile masz)?
podnosi spalanie zauważalnie
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”