[6n2] Swap hamulców na 5x100

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
eniu1990
Newbie
Newbie

[6n2] Swap hamulców na 5x100

Post autor: eniu1990 »

Witam, mam kilka pytań odnośnie swapu hebli, może zacznę od początku, gdzieś na forum znalazłem, że pasują od Ibizy Cupry no i okazało się iż nie pasują (sworzeń jest inny) ale mniejsza z tym..
Zamierzam założyć felgi 17" wiec tarcze 280 bądź większe nie będą mi przeszkadzały, a wiec moje pytania:

-Od czego pasują hamulce przód/tył 5x100 (mam gwint i chciałbym coś co będzie pasowało bez wymiany zawieszenia, mam go kilka miesięcy i ma naprawdę znikomy przebieg).
-Czy wymiana serwa jest przymusowa? Jestem po swapie na 1.8T i naprawdę ciężko cokolwiek większego upchnąć pod maskę, serwo zostało z polo a pompę ABS przełożyłem z dawcy 1.8T.
-Dodam ,że potrzebuję hebli do około 220-250hp, na razie polo jest w serii(150hp), ale nie chciałbym za kilka miesięcy ponownie szukać lepszych hamulców więc wolę na zapas złożyć lepszy zestaw.

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam,
Eniu.
Polo też ma być głośne..!
Mistrz Polski easca db race profesionalista 2014
Mistrz Polski easca dbl unlimited 2014
Rekord Polski easca dbl unlimited 2014 -- Pozdro dla maniaków Car Audio :D
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

viewtopic.php?f=57&t=49973&start=140
288 4x100
6n po swapie na 1.8T
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

dwa tygodnie temu był poruszany ten wątek: http://vwpoloklub.pl/forum/viewtopic.ph ... 15&start=0[quote=""eniu1990""]Od czego pasują hamulce przód/tył 5x100[/quote]golf III 2.0 16V 150KM ABF - z tyłu możesz zamontować zamiennie 4x100/5x100 bo tarcza z golfa gti 5x100 różni się od tarczy np. z ibizy cupry tylko rozstawem. z przodu żeby zamontować 5x100 musisz nawiercić seryjną piastę bo nie da się zestawić piasty 5x100 z przegubem z polo. no chyba że wstawiasz półosie z golfa 4 - to musisz pokombinować z dopasowaniem łożyska i dać tarczę z golfa IV 228 5x100
Awatar użytkownika
eniu1990
Newbie
Newbie

Wszystko spoko, tematy o hamulcach 4x100 przeczytalem lecz nie znalazłem nic rozstawie 5x100 szukam hebli do których nie bede musiał dorabiać adapterów pod felgi (ponownie powtarzam 5x100), bo to mija się z celem kupować zestaw 4x100 i od razu adaptery. (Same adaptery to 250zl)
Jeśli nie ma części z których można złożyć zestaw (5x100) będę zmuszony wykorzystać graty z Cupry

Edit:
Przód z golfa III GTI ABF ma sworzeń taki jak w Cuprze, więc nie podejdzie, kwestie przegubów jeszcze dałbym radę przeboleć, u siebie mam wewnętrzne od golfa IV a zewnętrzne od polo (dorabianie półosie)
Ktoś ma jakieś pomysły na heble 5x100?
Ewentualnie może jakieś inne wahacze pod sworzeń z golfa?
A
Anonymous

chyba nie jest to takie łatwe, bo jak tak patrze na vwzone po lupo to nawet tam zostają w 4x100
np. http://forum.vwzone.pl/viewtopic.php?f= ... 888&hilit=[lupo+r20&p=905243#p905243
Awatar użytkownika
krzyDOLAR
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzyDOLAR »

masz szansę zostać pionierem, ale idę o zakład że skończy się na nawiercie piast :oki: można jedynie kombinować z przeróbką wahaczy pod sworznie VR6 tak jak zrobił to tomoff w SWOIM projekcie. techniczną możliwość przekładki niekombinowanych elementów pod 5x100 kilka lat temu przerabiał przem_polo. kupił wówczas schmidty th line z rozstawem 5x100 i bardzo niskim ET wykluczającym dystans. pomagałem mu wtedy przy przymiarkach, obliczeniach i porównywaniu co z czego można dopasować. wnioski były takie:
- zwrotnice 5x100 (vr6/toledo abf itp.) nie pasują ze względu na inny kąt wyprzedzenia sworznia zwrotnicy / inną średnicę stożka sworznia
- wahacze vr6/toledo abf itp. nie pasują ze względu na inny rozstaw tulejek mocowanych do trawersu
- trawers vr6/toledo abf itp. nie pasuje ze względu na inny rozstaw śrub mocujących do budy
wniosek - zbyt duża rzeźba

jakiś czas temu pojawiły się na allegro customowe zwrotnice do golfa 1 z rozstawem 5x100, takie jak TU, ale już ich nie ma i nie pamiętam kto je robił. możesz podpytać w bsk-tech z bielawy, może będą mieć jakieś pomysły

w kwestii nawiertu, mogę polecić di-stance

TU pokrewny wątek z przed dwóch lat
F
Filipovic
Swój
Swój

Post autor: Filipovic »

Set miszy z jego 6n2 1.8t 180hp - UKLAD HAMULCOWY: tarcze 280, zaciski z mkIII VR6
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

zapraszam do Pro-Tune mamy CNC mozna przerobic dorobic piasty czy co potrzebna ale nie widze sensu zmieniac rozstawu 4x100 na 5x100 :) lepiej zrobic adapter pod zacisk i nawiercic tarcze z 5x100 na 4x100
A
Anonymous

nie wiem co tam za felga ci sie marzy ale można nawiercić felgi na 4x100, nie wszystkie się da oczywiście, tanie też to nie jest, ale zapewne taniej od customu hamulców 5x100
Awatar użytkownika
eniu1990
Newbie
Newbie

Postanowiłem zostać przy rozstawie 4x100 ze względu na bezpieczeństwo swoje i innych, nie warto kombinować dla felg.. Poczytam manuale związane ze swapem hebli 280mm 4x100, dziękuję wszystkim za wypowiedzi, (a tak nawiasem moje wymarzone felgi to parabole z audi tt w pełnej polerce:) )
Pozdrawiam,
Eniu.
Awatar użytkownika
kerst
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: kerst »

zwrotnice z passata b4 corrado polo 1.4tdi albo gti i jarzmo zacisk passat b3 corrado G60 :) jesli dobrze kojaze
Awatar użytkownika
Tominator
Newbie
Newbie

Post autor: Tominator »

Najlepiej zalozyc jak juz chcesz 280mm tarcze od opla ktora jest duzo lepsza od tej z golfa czy ibizy, rozstaw masz taki sam wszystko pasuje, do tego polecam zaciski z audi s2 dwuktoczkowe, lepszego zestawu i takiego taniego nie zrobisz, a hebel bedzie barszo mocny jak do polowki, mozna takze zalozyc 300mm tarcze bez problemu i do tego jakies sensowne zaciski np brembo 4 tloczki, na tyl tez koniecznie 280mm bo w tym aucie jest bardzo slaby hebel z tylu. Jak cos to pytac, na tych plytach podlogowych zeby zjadlem :cool:
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”